Taloussanomat

Näin tarkistat, mitä kaikkea olet Facebookiin tallentanut

18.2.2016 07:32 Facebookin asetuksista löytyy keino ladata koko oma käyttöhistoria talteen.

Vuosien Facebook-käytön jälkeen yksi jos toinenkin käyttäjä alkaa ihmetellä, mitä kaikkea Facebookiin onkin tullut kirjoiteltua. Eikö olisi näppärää, jos kaiken tuon saisi talteen ja samalla tarkistettua esimerkiksi, millaisia mainoksia onkaan tullut klikkailtua?

Ja kyllä, tämä onnistuu. Jokainen facebookkaaja voi ladata oman käyttöhistoriansa talteen muutamalla klikkauksella.

Toimenpide kannattaa tehdä tietokoneella. Se alkaa menemällä asetusvalikkoon (se pieni kolmio sinisen ylänauhan oikeassa reunassa). Täältä valitaan asetukset ja lataa Facebook-tietosi (se melko huomaamaton teksti sivun keskivaiheilla).

Tämä käynnistää tietojen keräämisprosessin, jossa kysytään ensin salasanaa uudelleen. Kun historiapaketti on valmis tulee siitä ilmoitus sähköpostiin – siihen osoitteeseen, jolla kirjaudut Facebookiin sisään. Jos olet pitkäaikainen ja aktiivinen käyttäjä, saattaa paketin kasaaminen kestää jonkin aikaa.

Latauslinkkiä klikataan sähköpostissa, minkä jälkeen salasana annetaan vielä kerran. Monella tietokoneella paketti latautuu automaattisesti lataukset-nimiseen kansioon. Kun tallennat tiedoston, älä laita sitä lojumaan julkiselle tai muiden käytössä olevalle tietokoneelle, sillä se sisältää henkilökohtaisia tietoja.

Facebook-historiasi on pakattu zip-tiedostoon, jonka nykyiset tietokoneet osaavat avata. Hakemistossa on index.htm-niminen tiedosto, jonka klikkaaminen avaa Facebook-historiasi verkkoselaimessa. Nyt et tarkastele sitä kuitenkaan netissä, vaan koneelle lataamastasi tiedostosta käsin.

Ensimmäisellä sivulla näet, mitä tietoja olet Facebookille itsestäsi antanut.

Oikealla olevan valikon klikkaileminen kertoo toiminnastasi Facebookissa. Seinä-kohta näyttää Facebookiin tekemäsi päivitykset. Viestit-kohta puolestaan näyttää Messenger-viestihistoriasi. Muiden ihmisten päivityksiin tekemiäsi kommentteja tai tykkäyksiä et kuitenkaan näe.

Muutama kohta kannattaa käsitellä hieman tarkemmin.

Kuvat-valikko näyttää Facebookiin lataamasi kuvat. Kun kuvien tietoja tarkastelee tarkemmin, huomaa palvelun säilyttävän niistä hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja. Näitä ovat muun muassa kameran malli, nettiosoite josta kuva on ladattu ja hyvin tarkka kuvauspaikan maantieteellinen sijainti (jos paikkatietojen tallentaminen on kamerassa päällä). Näitä tietoja ei kuitenkaan näytetä muille Facebook-käyttäjille.

Turvallisuus-kohta on hieman vaikeaselkoinen, mutta se kertoo muun muassa laitehistoriastasi ja mistä nettiosoitteista käsin olet Facebookia käyttänyt.

Mainokset-valikko on kiinnostava, koska se kertoo, minkä perusteella sinulle näytetään mainoksia. Ylhäällä on lista tykkäyksistäsi ja Facebookin päättelemä lista kiinnostuksen kohteistasi, joihin liittyviä mainoksia sinulle näytetään. Alhaalla puolestaan on lueteltu, mitä kaikkia mainoksia olet Facebookissa klikkaillut.

Ja lopuksi vielä varoituksen sana: Kun olet selaillut läpi Facebook-historiasi, poista lataamasi tiedosto. Sen löytäjä saa nimittäin käyttöönsä koko Messenger-historiasi ja paljon muuta sellaista, mitä et välttämättä haluaisi levitellä.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (11)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hauska nähdä oma senssi historia tuntemattomien nuorten naisten kanssa ja eusa myönteinen vihapuhe persuleita vastaan.
Anonyymi: orwell_illuminati 18.2.2016 7:57

Anonyymi
Kuka vakoilee ja ketä olisi syytä rangaista?

Hauska nähdä oma senssi historia tuntemattomien nuorten naisten kanssa ja eusa myönteinen vihapuhe persuleita vastaan.
Anonyymi: Tuomari 18.2.2016 8:15

Anonyymi
On siinä jälkipolvilla ihmettelemistä,mihin tauhkaan ihmiset kuluttivat aikansa.kuvia aterioista,mitä teen nyt päivityksiä.hyvä artikkeli muuten pitkään aikaan.
Anonyymi: Bittiniilo 18.2.2016 8:44

Anonyymi
Uskaltaiskohan lukea oman tiedoston =D
Anonyymi: Masa-Miäs 18.2.2016 8:53

Anonyymi
Mutta kuinka voi poista Facebookin keräämät tiedot käyttäjistä Ei mitenkään. Valitettavasti.
Anonyymi: SpyIsASpy 18.2.2016 9:08

Anonyymi
Ja lopuksi vielä varoituksen sana: Kun olet selaillut läpi Facebook-historiasi, poista lataamasi tiedosto. Sen löytäjä saa nimittäin käyttöönsä koko Messenger-historiasi ja paljon muuta sellaista, mitä et välttämättä haluaisi levitellä.

Eipä tuo poisto mitään auta. Jos oikeasti haluaa soveltaa tietoturvaa juuri tähän, tulee tiedosto ladata ainoastaan salatulle kovalevylle taikka erikseen luodulle salatulle taltiolle. Sen jälkeen sen voi myös halutessaan säilytellä siellä. Toki pitää muistaa että nämä tiedothan ovat jo ulkopuolisen tahon hallussa, eli eivät ole enää varsinaisesti salaisia.
Anonyymi: Kryptaus 18.2.2016 10:25

Anonyymi
Mutta kuinka voi poista Facebookin keräämät tiedot käyttäjistä Ei mitenkään. Valitettavasti.


Ei mitenkään. Ja vaikka sukkerpökkeri lisäisikin nyt mahdollisuuden niiden poistoon niin eiväthän ne poistu niistä arkistoista joihin NSA ne on tallentanut mahdollista myöhempää tarvetta varten. Eikä NSA ole ainoa. Sukkenpökkeri on yksinkertiasesti myynyt pärstäkirjalaiset anatessaan pääsyn niihin muutamille tahoille. Ja, jopa itsekin siis saat ne. Jos niistä edelleen puuttuisi jotain ole huoletta, ainakin ne on jollain tallessa. ja muista, kaikkeia mitä sanot tai olet sanonut voidaan käyttää sinua vastaan. Mutta ei syytä huoleen koska kaikkihan muutenkin tietävät mitä olet toilaillut vaikka itse et ihan kaikkea muistaisi.

Tässä taannoin joku poliitikko peräsi selvitettäväksi miksi niin moni työtön vaikka kuitenkin vapaita paikkoja on. Monet valittavat että jostain syystä vaan eivät tule valituiksi vaikka kuinka etsivät.

Tällaiselle sanoisin. Tutki nyt huolella mitä olet "someillut" ja mieti sitten uudelleen miksi. Tämä selittää ainakin osan tapauksia.
Anonyymi: ikäväkyllä 18.2.2016 10:58

Anonyymi
Latasinpa nyt tiedot uudelleen, viimeksi olen ladannut 2012 ja kyseinen tiedosto on jäljellä.

Heti ensimmäisenä pisti silmään paketin pienuus. Vuonna 2012 ladattu oli yli 600 MB, nyt vain reilut 100 MB. Tietysti suuri ihmetys, mistä moinen. Syyksi paljastui mm. että videoiden laatu on pienennetty, samoin valokuvien. Näistä annetaan enää esikatseluversiot, kun ennen sai täydet versiot.

Kuten kaikessa muussakin, tässäkin asiassa on laatu heikentynyt merkittävästi ja vain 4:n vuoden aikana! Ilmeisesti tämäkin on taas sovitettu mobiililaitteille joissa ei ole kunnolla tilaa ja kärpäsenpaskan kokoinen näyttö niin siksi tässäkin on pitänyt joka välissä säästää tilaa ja resoluutioita.

Seuraavana varmaan myös kirjoitetuista teksteistä poistetaan kaikki 160 merkistä eteenpäin tai vaihtoehtoisesti joka toinen sana, koska pitää olla niin mobiilia mobiilia.
Anonyymi: Onpas_huonontunut 18.2.2016 11:27

Anonyymi
Kun tallennat tiedoston, älä laita sitä lojumaan julkiselle tai muiden käytössä olevalle tietokoneelle, sillä se sisältää henkilökohtaisia tietoja.

Hah hah. Seemiläisten pyörittämän mulattiplantaasin perustamaan maailman suurimpaan vakoilutietokantaan vapaaehtoisesti liittynyttä kehoitetaan piilottamaan omat lärvimisensä.

Ja ei taida tuossa zipissä olla noista tiedoista johdettuja tietoja, mieltymyksiä, aikataulua, verkostoa jne. Ei kai niitä joka kerta lasketa uudestaan.
Anonyymi: makarooni 18.2.2016 12:03

Anonyymi
Ja lopuksi vielä varoituksen sana: Kun olet selaillut läpi Facebook-historiasi, poista lataamasi tiedosto. Sen löytäjä saa nimittäin käyttöönsä koko Messenger-historiasi ja paljon muuta sellaista, mitä et välttämättä haluaisi levitellä.


Eikös Henrikki ole vähän myöhäistä varoitella, kun kaikki ladattu aineisto on jo levitetty ympäri nettiä joko itsensä tai naamarin toimesta.
Anonyymi: juna_meni_jo 18.2.2016 17:17
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Android-superpuhelin paljastuu pian?

30.09.2011 Samsungin odotetulle huippupuhelimelle saatiin ehkä juuri julkistuspäivä. Google kutsui tilaisuuteen 11. lokakuuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehti paljastaa: Kosketusnäyttö suututti Blackberryn perustajan

30.09.2013 Kanadalaisen älypuhelinvalmistajan vajoamisen taustalta löytyy korkeimman johdon kiistoja ja merkittävä epäonnistuminen operaattorisuhteissa, The Globe and Mail -lehti uutisoi.

.