Taloussanomat

Uusi Linux-ydin ilmestyi – mukana hupaisa kurotus menneisyyteen

Hieman antiikkisempaa meininkiä. Linuxin 3.0 -kernel boottaa.
Kuva: Attys / Wikipedia / GPL

17.3.2016 12:34 Linuxin ytimen versio 4.5 ilahduttaa muun muassa pelaajia, mutta ei sisällä varsinaisia jymy-yllätyksiä. Ellei paranneltua historiahiirten tukemista lasketa sellaiseksi.

Linus Torvalds ja hänen kehittäjäyhteisönsä julkaisi maanantaina uuden version Linux-käyttöjärjestelmän ytimestä eli kernelistä, Softpedia kirjoittaa.

Ladattavissa oleva versio 4.5 käsittää parannuksia muun muassa tiedostojen kopiointiin, joskin hyödyt näkyvät lähinnä verkkotiedostojärjestelmissä, kuten nfs:ssä.

Pelaajien ja muiden grafiikan kanssa puuhailevien iloksi mukana on nyt alustava tuki AMD PowerPlay -virranhallintateknologialle Radeon-piirien avoimen koodin amdgpu-ajurissa. Ytimen uutuuksia seikkaperäisesti esittelevän verkkosivun mukaan tämän pitäisi huomattavasti parantaa suorituskykyä tuetuissa grafiikkasuorittimissa.

Yrityksiä voi kiinnostaa 4.5:n kyky emuloida paremmin Microsoftin Hyper-V-virtualisointitekniikkaa. F2FS-tiedostojärjestelmää on puolestaan viilattu entistä nopeammaksi.

Joitakin erikoisuuksiakin on mukana. The Registerin mukaan Torvalds katsoi parhaaksi parantaa tukea vanhoille PS/2-hiirille.

4.5 oli kehityksessä kaksi kuukautta ja siitä ennätettiin julkaista seitsemän melkein valmista release candidate -versiota. Kahdeksaskin oli lähellä, Torvalds kertoi maanantaiaamuna Suomen aikaa.

– Tämä on nyt myöhempään sunnuntaina kuin normaali aikatauluni, koska en vain osannut päättää, pitäisikö minun tehdä rc8 vai ei ja jatkoin sen pohtimista. Lopulta tietenkin päätin olla tekemättä niin, mutta siinä olisi voinut käydä kummin päin tahansa, Torvalds kirjoittaa.

Hänen mukaansa 4.5:stä löydettiin "ilkeä" regressio-tyyppinen bugi, mutta se saatiin korjattua viikonloppuna. Kaiken kaikkiaan Torvalds pitää ydintä melko maltillisena uudistuksena.

– Kokonaisuudessaan kaikki tässä on aika pientä.

Softpedian mukaan Linuxin ytimen versiota 4.6 sopii odottaa osapuilleen varhain toukokuussa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (78)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aivan mieletön. Enää kun saisi Lnuxiin pelejä ja yleisesti käytettyjä sovelluksia.
Anonyymi: LinuxYlivoimaa 17.3.2016 13:25

Anonyymi
Aivan mieletön. Enää kun saisi Lnuxiin pelejä ja yleisesti käytettyjä sovelluksia.


Saahan noita. Kaikki uudet pelit ja pensselit löytyy.
Anonyymi: Ostamopo 17.3.2016 13:35

Anonyymi
Aivan mieletön. Enää kun saisi Lnuxiin pelejä ja yleisesti käytettyjä sovelluksia.

Saahan noita. Kaikki uudet pelit ja pensselit löytyy.


Kaikki uudet pelit on kyllä ihan turhaa yleistystä, kyllä se on vieläkin marginaalin osassa ne mitä linuxille käännetään. Esim. Steamissakin usein hehkutetaan että versio on myöskin Linuxille mutta todellisuudessa puhutaan täysin rampautetusta versiosta josta puuttuu kaikki Windows version lisäpaketit jotka muuten kuuluisivat samaan hintaan...
Anonyymi: linuxhostaaja 17.3.2016 13:43

Rekisteröitynyt käyttäjä
Linux on kyllä uskomattoman laadukas kerneli ja vielä ilmainen/avoin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 17.3.2016 13:45

Anonyymi
Joko linux-käyttöjärjestelmän osuus on alle 2% desktop-koneissa?
Anonyymi: kummastelija 17.3.2016 13:50

Anonyymi
Linux on kyllä uskomattoman laadukas kerneli ja vielä ilmainen/avoin.


Varmaan ihan yhtä laadukas tai yhtä vähän laadukas kuin mikä tahansa geneerinen kernel. Ilmaisuus tai käytön kalleus riippuu vähän siitä, mitä kernelillään on tekemässä.

Kriittisiä, RTOS tms. implementointeja varten Linux täytyy perata, putsata täikammalla ja kovettaa, jolloin modifiointiin palaa helposti aikaa, rahaa ja tupakkaa ja tuleekin usein halvemmaksi hankkia kernel ja sen ylläpito joltain kaupalliselta toimijalta. Kaupallisissakin ratkaisuissa tulee nykyään yleensä lähdekoodi mukana.
Anonyymi: SamaaKauraa 17.3.2016 14:24

Anonyymi
Toimittaja ei varmaan tiedä, että esimerkiksi suurin osa KVM switcheistä (keyboard-video-mouse) käyttää edelleen PS/2-liitäntää, sillä se ei vaadi käytännössä millään alustalla erillisiä ajureita toimiakseen.

PS/2-porttia käyttävät myös monet uusimmat mekaaniset näppäimistöt, sillä se on ylivertaisen nopea ja antaa näin ollen pienen edun esimerkiksi pelaajille. USB-näppäimistöt ja hiiret toimivat polling-periaatteella, jossa käyttöjärjestelmä tiedustelee oheislaitteilta "onko jotain näppäintä painettu", kun taas PS/2:ssa on interrupt-pohjainen toimintaperiaate. Eli sen sijaan että käyttöjärjestelmä kysyisi oheislaitteilta tapahtumia, oheislaite itse ilmoittaa käyttöjärjestelmälle, että "nyt tapahtui jotain".
Anonyymi: NeckBeard 17.3.2016 14:35

Anonyymi
Kuinka moni Linux-pelaaja käyttää ihan tosissaan AMD:n grafiikkaa?
Anonyymi: nVidia 17.3.2016 14:40

Anonyymi
Joko linux-käyttöjärjestelmän osuus on alle 2% desktop-koneissa?


On ja lähenee koko ajan 1% eli lopun alkua on ilmassa.
Anonyymi: kohta_alle_prossan 17.3.2016 14:54

Anonyymi
Joko linux-käyttöjärjestelmän osuus on alle 2% desktop-koneissa?

On ja lähenee koko ajan 1% eli lopun alkua on ilmassa.


Tuo nyt on aivan turhaa trollia, tosiasiassa linux on nostanut suhteellista osuuttaan eniten, kakkonen tässä on OSX, windows sen sijaan on menettänyt osuuksiaan.

Katsokaa trendejä, eikä absoluuttista osuutta.

Linux tavoittelee todellisuudessa jo 3%:aan, mutta sillähän nyt ei ole meille linux-käyttäjille mitään merkitystä.

Toisin näyttää olevan mainstream-urpoilla :D
Anonyymi: linuxonly 17.3.2016 16:01
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Netin lippukauppiaat alkoivat käyttäytyä

29.09.2011 Internetin lippukaupat ryhdistäytyivät huomautusten jälkeen, Kuluttajavirasto kertoo.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.