Taloussanomat

Netflix myöntää: "Jarrutamme liikennettä globaalisti"

Kuva: © Mike Blake / Reuters

25.3.2016 14:47 Videoiden suoratoistopalvelu Netflix yllätti toteamalla, että se rajoittaa dataliikennettä mobiililaitteisiin, eli näyttää niissä heikompilaatuisia videoita.

Netflixin käytännöstä kirjoitti yhtiön edustaja torstaina blogissa. Myös Wall Street Journalilla on kattava artikkeli aiheesta.

Palvelu perustelee vuosikausia jatkunutta käytäntöään monien teleoperaattorien harrastamilla datarajoituksilla, joiden ylittäminen voi aiheuttaa yllättäviä laskuja asiakkaille.

– Suojellaksemme asiakkaitamme liiallisilta maksuilta, kun he ylittävät mobiilit datakatot, meidän oletustiedonsiirtonopeutemme mobiiliverkoissa on rajoitettu globaalisti 600 kilobittiin sekunnissa. Kyse on tasapainon löytämisestä, joka takaa hyvän suoratoistokokemuksen, mutta samalla estää mobiilioperaattorien odottamattomia rangaistuksia, Netflixin Anne Marie Squeo kirjoittaa.

Aivan kaikissa tapauksissa Netflix ei toimi näin. Se ei rajoita nopeutta ainakaan kahden yhdysvaltalaisen operaattorin T-Mobilen ja Sprintin kohdalla, koska ne harrastavat "kuluttajaystävällisempiä käytäntöjä".

Joka tapauksessa nyt Netflix antaa enemmän valtaa käyttäjälle. Toukokuussa on luvassa uusi toiminto, joka antaa mobiilikäyttäjän itse päättää suoratoistolaadusta.

Netflixin toiminta liittyy vahvasti keskusteluun internetin puolueettomuudesta, eli kaiken verkossa kulkevan liikenteen tasapuoliseen kohteluun. Netflix on aiemmin esittäytynyt internetin puolueettomuuden vankkana puolustajana. Liikenteen jarruttaminen tällä tavoin herättää kysymyksiä yhtiön todellisesta kannasta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Videoiden suoratoistopalvelu Netflix yllätti toteamalla, että se rajoittaa dataliikennettä mobiililaitteisiin, eli näyttää niissä heikompilaatuisia videoita.
Anonyymi: Taloussanomat 25.3.2016 16:18

Rekisteröitynyt käyttäjä
Niin, datakatosta kärsivät varsinkin jenkkien sonerana tunnetun ATT:n asiakkaat.

Kyllä kaikilla amerikkalaisilla operaattoreilla se datakatto on.Muut kuin ATT vaan huijaavat tuolla "unlimited data" hömpällä.

On todistettu, että kun asiakas tarpeeksi paljon USA:ssa käyttää tuota "unlimited data" plannia niin nopeudet alkaa hidastumaan.

USA:n operaattoreilla kun on käytössä rajattomassa datasiirrossa tämä "reilun käytön säädäntö", mikä tarkoittaa, että liiallisuuksiin (minkä he siis itse katsovat liiallisuudeksi) menevä datasiirto antaa heille oikeuden hidastaa kuluttajan datasiirtonopeuksia.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 25.3.2016 19:35

Anonyymi
Kyllä kaikilla amerikkalaisilla operaattoreilla se datakatto on.Muut kuin ATT vaan huijaavat tuolla "unlimited data" hömpällä
Olenko väittänyt, ettei myös muilla kuin ATT:lla olisi käytännössä jonkinlaista datakattoa eli rajoitusta datan käyttöön? Ei "unlimited" voi käytännössä koskaan olla täysin rajaton. Ei se mitään huijausta ole, Faktamies, vaan pelkkää realismia.
Anonyymi: Tikkanen 26.3.2016 7:06

Rekisteröitynyt käyttäjä
Olenko väittänyt, ettei myös muilla kuin ATT:lla olisi käytännössä jonkinlaista datakattoa eli rajoitusta datan käyttöön? Ei "unlimited" voi käytännössä koskaan olla täysin rajaton. Ei se mitään huijausta ole, Faktamies, vaan pelkkää realismia.

Voi unlimited/rajaton olla rajaton.
Datasiirron suhteen tämä käy toteen mm. Suomessa ja Ruotsissa. Taitavat ollakin ainoita maita maailmassa, joissa on oikeasti rajaton data operaattoreilla, eikä yritetä huijata tuolla nopeussäätelyllä.

Datakattoa ei Sonerallakaan ole, muissa kuin siis tietyissä Sonera Sopiva -liittymissä, joissa sama kotimaassa toimiva datasiirtopaketti toimii kaikkialla Pohjolassa ja Baltiassa.

Omistan jokaiselta operaattorilta ainakin yhden liittymän, Soneralta minulla on 100M 4G. Olen surffannut about 150-200Gt/kk ja aina vaan se 100M on. Eli pystyn todistamaan asian, että Sonerallakaan ei jekuteta rajattoman datan suhteen.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 26.3.2016 15:26

Anonyymi
Eipä ole ainoa jarru tuon putkan toiminnassa. Samanlaista jarrua myös täällä näytettävän elokuvatarjonnan osalta.

Kerran vuodessa testannut ja aina samaa vanhaa kuraa, joka on nähty tv-kanavilla jo vuosia sitten. Netistä löytyy paljon parempaa kamaa ilmaiseksi.
Anonyymi: tyhjästä_en_maksa 26.3.2016 19:19

Rekisteröitynyt käyttäjä
Netistä löytyy paljon parempaa kamaa ilmaiseksi.

Mutta ei laillisesti.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 27.3.2016 0:38

Anonyymi
Netflix toimii ihan oikein, mitä järkeä on jollekin 4 tuuman androidrimpulan rupuruudulle 4k-tasoista striimiä? Ei mitään. Tietoturvattomat androidit tulisi sen sijaan estää verkosta.
Anonyymi: ihme_sähellystä 27.3.2016 16:31

Anonyymi
Fiktiomies: "Omistan jokaiselta operaattorilta ainakin yhden liittymän, Soneralta minulla on 100M 4G. Olen surffannut about 150-200Gt/kk ja aina vaan se 100M on."

Aivan mahtavaa, mirrin brah! Olet uskomaton sankari. [Ihailua]. Omistat varmasti myös kaikki nopeimmat autot. Näyttävätkö niiden nopeusmittarit oikein?
Anonyymi: Ihanko_totta 27.3.2016 19:57

Anonyymi
Netistä löytyy paljon parempaa kamaa ilmaiseksi.
Mutta ei laillisesti.


Epäfaktaa. Katselu on laillista niin kuin hyvin tiedät!
Anonyymi: hölynpölyä 27.3.2016 23:44

Rekisteröitynyt käyttäjä
Netistä löytyy paljon parempaa kamaa ilmaiseksi.
Mutta ei laillisesti.

Epäfaktaa. Katselu on laillista niin kuin hyvin tiedät!

Laillista ehkä, mutta olet potentiaalisesti korvausvelvollinen.
Katsos kun laittomasta lähteestä striimaus on tekijänoikeusrikkomus ja siitä voidaan tuomita korvauksiin.

Vasta silloin kun kyseessä on laillinen lähde, josta katsot (mm. YouTube) et syyllisty tekijänoikeusrikkomukseen.

Toisin kuin tekijänoikeusrikos, tekijänoikeusrikkomus ei vaadi tietoisuutta ja siihen voi syyllistyä vahingossakin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 28.3.2016 10:11
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Android-superpuhelin paljastuu pian?

30.09.2011 Samsungin odotetulle huippupuhelimelle saatiin ehkä juuri julkistuspäivä. Google kutsui tilaisuuteen 11. lokakuuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehti paljastaa: Kosketusnäyttö suututti Blackberryn perustajan

30.09.2013 Kanadalaisen älypuhelinvalmistajan vajoamisen taustalta löytyy korkeimman johdon kiistoja ja merkittävä epäonnistuminen operaattorisuhteissa, The Globe and Mail -lehti uutisoi.

.