Taloussanomat
Kuka kampanjoisi Suomessa?

ICE-numero kännykässä on viileä idea

12.5.2006 07:35 - Cool, sanoi kännykän käyttäjä, kun kuuli, miten helposti oman puhelimen voi liittää hoitoketjuun. Ilmaiseksi ja vähällä vaivalla kännykän muistioon tallentuva ICE-numero voi auttaa pelastustoimissa ja omaisten tavoittamisessa, jos kännykän käyttäjälle on käynyt huonosti.

Kun hätä on suurin, on kännykkäkin usein lähellä – jopa ulkomailla matkailtaessa. Mutta entä jos kännykän omistaja itse onkin onnettomuuden uhri tai saanut vaikkapa yllättävän sairauskohtauksen? Moni varmaan toivoisi tiedon tästä välittyvän nopeasti myös lähiomaisille.

Nimet ja numerot ovat toki kännykän muistissa, mutta kuka kukin on? Sitä on auttajan vaikea päätellä etunimistä tai varsinkaan vieraskielisistä sanoista. Ehkä auttaja ei saa selville edes sitä, kuka uhri on. Esimerkiksi lompakko henkilöllisyystodistuksineen ei välttämättä ole matkassa mukana aina edes kotinurkilla.

Lähin omainen kännykässä

Valtaosa nykyihmisistä taitaa tuntea olonsa aika alastomaksi, jos kännykkä ei ole käden ulottuvilla. Niinpä erilaisilla, enimmäkseen ulkomaisilla keskustelufoorumeilla on jo jonkin aikaa markkinoitu itse kunkin turvaksi kännykkään tallenettavaa ICE-numeroa. Lyhenne on lähtöisin sanoista "?in case of emergency"?, hätätapauksessa.

Ominaisuuden lisääminen omaan puhelimeen ei vaadi kuin muutamaa näppäilyä: lähimmän omaisen numero tallennetaan nimellä ICE tai vaihtoehtoisesti liitetään lyhenne tuon omaisen nimeen. Mikään ei tietenkään estä tallentamasta muistioon tälla tavoin vaikkapa kahtakin henkilöä, ICE1:tä ja ICE2:ta.

Olennaista on, että myös henkilöt puhelinmuistioon näppäiltyjen "?hätänumeroiden"? takana tietävät omasta roolistaan ja osaavat kertoa soittajalle esimerkiksi lähimmäisensä mahdollisista sairauksista tai lääkityksestä.

Hyvä neuvo ei ole kallis

ICE-numeron kerrotaan yleistyneen muun muassa brittien ja amerikkalaisten kännyköissä vauhdilla, joka on hyvää mainosta kaikenlaiselle kansalaisaktiivisuudelle ja -vaikuttamiselle. Ajatus on myös lähtöisin aivan kansalaistasolta, työssään tällaisen "?koodin"? tarpeellisuuteen törmänneeltä englantilaiselta ambulanssikuskilta.

Käytännön hyväksi havaittuaan nyt jo viranomaisetkin, kuten esimerkiksi Ruotsissa hätänumerosta 112 vastaava SOS Alarm, kehottavat kansalaisia tallentamaan kännyköihinsä ICE-numeron ja levittämään sanaa hyvästä keksinnöstä kavereillekin. Suomessa vastaavaa toimijaa ei ainakaan pintapuolisella nettihaulla vielä tullut vastaan. Niin ikään osumat sanalla "ice-numero" jäivät vähäisiksi, kun niitä vertasi pohjoismaiseen antiin hakusanalla "ice-nummer".

Maallikon mielestä hyvä neuvo ei tässä tapauksessa ole ainakaan kallis. Sen avulla voidaan ehkä jopa säästää – ihan ihmishenkiäkin! Kenties tässä olisi aihetta myös suomalaiseksi kännykkäkansanliikkeeksi?

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia Siemens tarjoaa lähtöpaketteja

28.09.2011 Verkkolaiteyhtiö Nokia Siemens vähentää Suomen myynnistä ja asiakaspalvelusta 30 työpaikkaa. Vaihtoehtoina on ottaa vapaaehtoinen lähtöpaketti tai saada potkut.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.