Taloussanomat

Asbestikalsarit liekeissä

14.1.2009 15:42 Nettikeskustelujen tavat tai niiden puute hämmentävät monia. Miksi muuten ihan järkevältä vaikuttava ihminen voi solvata netissä muita tavalla, joka ei kasvokkain tulisi kuuloonkaan?

Netin erilaiset viestintätavat ovat sosiaalisesti niin uusia, ettei niille ole vielä ehtinyt muodostua käytöstapoja. Eiväthän kaikki osaa vielä käyttäytyä kunnolla edes kännykässä.

Kirjoittaminen on taitolaji, ja etenkin tunteiden ja piilomerkitysten välittäminen on tekstissä hyvin vaikeaa. Viestit tulkitaan helposti väärin. Sähköpostia tai keskustelupalstalle kirjoittaessaan ei myöskään näe lukijoiden reaktioita. Kasvokkain ja puhelimessa me reagoimme sanomamme herättämiin tunteisiin ja varomme vaistomaisesti loukkaamasta kuulijoitamme.

Nettikeskustelun erityisenä haasteena on viestinnän epäsymmetrisyys.
Siinä missä kirjoittaminen on rentoa ja nopeaa, lukija kokee viestin kirjallisena. Blogikommenttia luetaan kuin kirjettä tai sanomalehtiartikkelia! Me unohdamme lukiessamme, että moni kirjoittaa nopeammin kuin puhuu.

Viestit luetaan kirjaimellisesti, mutta tuohtuneet vastaukset kirjoitetaan aivan yhtä spontaanin rennosti kuin alkuperäisetkin viestit. Sama uudestaan, ja pian keskustelu eskaloituu henkilökohtaisiksi solvauksiksi. Eräässä tutkijan vuosina vetämässäni EU-projektissa projektin sisäinen postituslista tulehtui toistuvasti niin pahasti, etten lopulta pystynyt lukemaan saamiani viestejä ilman happosalpaajaa.

Uusi media vaatii uutta kulttuuria, mutta se syntyy hitaasti. Enää kenenkään ei sentään toivota kuolevan, vaikka tämä olisi moittinut jotain suosittua tietokoneohjelmaa, kuten vielä 1980-luvun lopulla saattoi tapahtua. Nykyään edes Suomi24:n keskusteluissa ei enää yleensä tarvitse asbestikalsareita suojakseen.

Nettiin kirjoittaessaan kannattaa aina muistaa, että jokaisella viestillä voi olla tuhansia lukijoita. Ehkä kirjoittamansa viestit kannattaakin lukea myös itse edes kerran ennen kuin painaa enteriä.

Jutun kirjoitti: Jyrki J.J. Kasvi

Jyrki J.J. Kasvi

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (21)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Me unohdamme lukiessamme, että moni kirjoittaa nopeammin kuin puhuu.

Hetkinen, siis puhuu nopeammin kuin kirjoittaa oli kait tarkoitus? Vaikea uskoa, että _MONI_ kirjoittaa nopeammin kuin puhuu.. kokeilkaapa itse, ei tunnu kovin järkevältä väittämältä.. vaikka kuinka nopea olisikin kirjoittamaan.
Anonyymi: Nimetön 14.1.2009 16:15

Anonyymi
Kuinka ollakaan, juuri tästä puhuinkin tuttavieni kanssa tänään omalla keskustelufoorumilla.

Asian ymmärtämistä helpottanee, jos tietää Penny Arcadesta tutun "John Gabriel's Greater Internet Theory"-kuvan. (Sarjis, jonka päiväys on 2004/03/19 -- linkit eivät ole täällä kauhean hyvin toimineet aikaisemmin, joten etsipäs tätä kautta.)
Anonyymi: Sysadminatrix 14.1.2009 16:25

Anonyymi
Minä ainakin kirjoitan nopeammin kuin puhun.
Anonyymi: Kannattaa opetella v 14.1.2009 16:51

Anonyymi
Minä ainakin kirjoitan nopeammin kuin puhun.


niin, riippuu ihan miten hitaasti puhut.
Anonyymi: Nimetön 14.1.2009 16:59

Anonyymi
Ihmiset ovat yllättävän herkkiä kritiikille, puhumattakaan solvauksesta. Vaikka itsestä ei tuntuisi pahalta heittää huulta, niin kannattaa muistaa että vastapuolella on kuin onkin tunteet.

Tämä tulee esille myös vaikka koulussa, kotona tai kaverien luona. On totuttu siihen, että kaverista voi vääntää vitsiä ja kaveri vaan nauraa mukana eikä välitä. Mutta toisaalta vitsailu voi lopulta alkaa tuntumaan ikävältä, viimeistään jossain vaiheessa.

Toisaalta netissä kirjoittelu ei aina ole kovin arvokasta muutenkaan. Eihän ihmiset kirjoita että "Arvon Herra Anonyymi123, ystävällisesti huomauttaisin, että teoriassanne saattaa olla tältä osin aukko." Ehei, kyllä usein nettipalstoilla kirjoitetaan vapaasti tyyliin "Hei ano, etkö nyt tajua mitä idioottimaisuuksia olet taas ladellut? Tämähän on selvästikin niin, että...". Jos palstalla sitten on joku ministeri tai professori, niin hän saattaa vetää herneet nenään vastapuolen ilmaistua hänen hengentuotoksiaan idioottimaisuuksiksi, vaikka tarkoitus ei ollutkaan loukata.
Anonyymi: Suomalainen 14.1.2009 17:21

Anonyymi
Jyrki yrittää olla kovin looginen, mutta samalla kannattaa pakkoruotsia verukkeella "Miten voisin tukea pakkoruotsin poistamista Suomessa, kun sitten en voisi argumentoida suomen kielen paremmasta asemasta Ruotsissa". Uskomattoman epäloogista ja typerää puhetta suomalaiselta kansanedustajalta.

Eiköhän kuitenkin kannattaisi huolehtia meidän äänestäjien eduista täällä koti-Suomessa, johon voidaan jopa vaikuttaa, kuin lähteä jollekin *olemattomalle* ristiretkelle Ruotsiin pakkosuomea markkinoimaan.

..Voihan sitä vastuuta tietty tuollakin tavalla pakoilla, mutta nykyään luen Kasvin artikkeileita vähän uusin silmin. Jos on epälooginen ja idioottimainen yhdessä asiassa, niin on sitä myös muualla.
Anonyymi: Matti 14.1.2009 18:03

Anonyymi
Minä ainakin kirjoitan nopeammin kuin puhun.niin, riippuu ihan miten hitaasti puhut.


m-i-n-ä-p-u-h-u-n-j-a-k-i-r-j-o-i-t-a-n-h-i-t-a-a-s-t-i

Tämähän se oli jutun pointti taas rakkaat lukijat vai mitä...
Anonyymi: Setämies 14.1.2009 18:45

Anonyymi
Siis netissä puhutaan suoraan koska täällä ei tarvitse vastaanottaa mielipiteitä omalle mielipiteelleen eikä kommunikoida fyysisesti välittääkseen vastapuolelle viestin että aihe on jo käsitelty ilman mielipidekierrosta. Periaatteessa joka kerta kun sinä loukkaannut jostain kommentista netissä joka mieluiten koskee sinua voit periaatteessa olla kiitollinen ettei sinulta tarvinnut taas tikata silmäkulmaa vain koska kuvittelit jotain kinnostavan sinun eriävä mielipiteesi josta et edes pysty pitämään kiinni.
Anonyymi: Jepjep 14.1.2009 20:09

Anonyymi
iPhonella voi kirjoittaa nopeammin kuin puhua, hajotkaa siihen.
Anonyymi: Apple rox 15.1.2009 0:23

Anonyymi
Itseäni hämmentää se kun joillain palstoilla tavalliset ihmiset kysyvät tietoa johonkin normaaliin tietotekniseen ongelmaan niin aina paikalle ehättää joku itseoppinut nörde joka haukkuu kysyjän eri tavoin tyhmäksi, tolloksi tai mummoksi.

Eikö tulisi hyvä mieli pienellä vaivalla antaa neuvo helppoon kysymykseen? Siitä ei olekkaan varmasti kysymys vaan siitä että nämä henkilöt näpyttelevät koneitaan kodeissa joissa kasvatukselle ei anneta juuri painoarvoa.
Anonyymi: ADHD 15.1.2009 0:54
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Youtube hautaa siivottomat kommentit

25.09.2013 Googlen yhteisöpalvelut Youtube ja Google+ ovat alkaneet siivota Youtuben usein räävitöntä kommentointia.

.