Taloussanomat

Kommentti: Karkottaako Microsoft viimeisetkin Windows-puhelinten ostajat?

Kuva: Pete Aarre-Ahtio

29.1.2016 14:11 Voisiko huhuttu Surface-puhelin vielä kääntää Microsoftin laskevan puhelinmyynnin nousuun? Todennäköisesti päinvastoin.

Microsoft on julkaissut surullisia lukuja yhtiön matkapuhelinmyynnistä. Viime vuoden loka–joulukuussa Microsoft kertoi myyneensä 4,5 miljoonaa Lumia-puhelinta ja 22,5 miljoonaa peruspuhelinta. Älypuhelimissa tämä merkitsee jopa 57 prosentin laskua, sillä samaan aikaan vuotta aiemmin oli myyty 10,5 miljoonaa Lumia-puhelinta.

Microsoftin tilinpäätös ja tieto laskevasta myynnistä on saanut jotkut ennustamaan Windows Phonen kuolemaa.

Mutta eipä hoppuilla! Microsoft on ilmeisesti kehittämässä uutta puhelinta. Huhujen ja arvioiden mukaan Nokialta peruttu Lumia-sarja todennäköisesti korvataan Surface-nimellä. Microsoft ei ole huhuja suoraan vahvistanut, mutta joulukuun lopulla Microsoftin markkinointijohtaja Chris Capossela sanoi yhtiön tarvitsevan Surface-tabletin henkistä vastinetta puhelimille. Puhelimessa pitäisi olla esimerkiksi nyky-Lumioista puuttuvat Snapchat- ja Instagram-sovellukset, jotta nuoret vaihtaisivat iPhonensa Microsoftin tuotteeseen.

Arvioiden mukaan Microsoft olisi julkistamassa Surface-puhelinta tämän vuoden loppupuolella.

Uusi entistä parempi malli voi vielä kääntää Microsoftin puhelimien laskevan myyntikäyrän. Mahtavaa! – tai se olisi mahtavaa, ellei Microsoft olisi antanut samanlaisia lupauksia jo monta kertaa aiemmin – ja myynti on laskenut kerta kerran jälkeen.

Microsoft julkaisi Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmänsä vuonna 2010. Se korvasi aiemman Windows Mobile -käyttöjärjestelmän, eivätkä sille tehdyt sovellukset toimineet Windows Phone -puhelimissa.

Todellinen jättipotti oli Nokian ilmoitus ottaa Windows Phone 7 älypuhelimiensa käyttöjärjestelmäksi helmikuussa 2011. Nokia sai uusia Windows Phone -puhelimia markkinoille kuitenkin vasta saman vuoden lopulla. Tällä välillä Nokian älypuhelinosuus oli jo ehtinyt romahtaa noin 30 prosentista 12 prosenttiin, sillä yhtiö oli ilmoittanut vähitellen luopuvansa Symbian-käyttöjärjestelmästä, eikä Windows Phone -puhelimia siis ollut vielä valmiina.

WP7-järjestelmä keräsi runsaasti arvostelua. Vuoden 2012 kesäkuussa Microsoft kertoi käyttöjärjestelmän uudesta Windows Phone 8 -versiosta, joka toimisi muun muassa paremmin yhteen Windows 8 -käyttöjärjestelmän kanssa. Pieni sivuseikka tosin oli, ettei vasta reilut puoli vuotta myynnissä olleisiin puhelimiin voinut asentaa uutta käyttöjärjestelmää, eikä suuri osa WP7:lle tehdyistä sovelluksista toiminut WP8-puhelimissa.

Nokialla ei ollut tämänkään julkistuksen yhteydessä valmiina yhtään uutta WP8-käyttöjärjestelmää tukevaa puhelinta. Nokian jo vähän kasvanut älypuhelinmyynti romahti jälleen, ja yhtiö sai uudet mallinsa kauppoihin vuoden lopulla. Nokian ja Windows-puhelimien myynti yleensä ei kuitenkaan koskaan toipunut aiemmalle tasolleen.

Nokian onni oli, että se sai tässä välissä myytyä puhelinliiketoimintansa Microsoftille hyvään hintaan.

Tämän kevään aikana Microsoft on tuomassa Windows 10 -käyttöjärjestelmästään versiota myös vanhoille puhelimille. Tosin kaikki Windows 10 Mobilen ominaisuudet eivät ilmeisesti toimi vanhoissa Lumia-malleissa. Lisäksi käyttöjärjestelmän julkaisu on myöhästynyt useampaan kertaan, ja viimeisin arvio julkistuspäivästä on helmikuussa.

Microsoft ei ilmeisesti ole julkistamassa uusia puhelimia ainakaan matkapuhelinalan Mobile World Congress -messuilla, toisin kuin esimerkiksi Samsung, LG tai kiinalainen Xiaomi. Myös Applen huhutaan julkistavan uuden iPhone-mallin maalis–huhtikuussa.

Uusien mallien tuomaa piristystä Microsoftin puhelinmyyntiin ei siis ole ilmeisesti odotettavissa, vaan se todennäköisesti jatkaa laskuaan.

Microsoft on uudistuksillaan vetänyt maton toistuvasti sekä asiakkaidensa että sovelluskehittäjien alta. Vaikea uskoa, että Microsoft onnistuu parin prosentin markkinaosuudella enää houkuttelemaan joukoittain uusia sovelluskehittäjiä Windows 10 Mobilelle, kun se on ollut jo aiemmin vaikeaa.

Ja Caposselan sanoin, jos puhelimista puuttuvat Snapchat- ja Instagram-sovellukset, nuoret eivät vaihda iPhonea Microsoftin puhelimeen.

On siis vaikea nähdä, että ehkä työn alla oleva Surface-puhelin enää nostaisi Microsoftin puhelinmyyntiä. Vanhojen merkkien perusteella se vain työntää Microsoftin puhelinmyynnin entistä jyrkempään alamäkeen – tai lopullisesti alas jyrkänteeltä.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (79)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Windows on jo ylipäänsä kuoleva käyttöjärjestelmä.Kuka haluaa vielä tietokoneenkin lisäksi kaatuilevan puhelimen? Ei kukaan.
Anonyymi: WinToys 29.1.2016 14:23

Anonyymi
Windows on jo ylipäänsä kuoleva käyttöjärjestelmä.Kuka haluaa vielä tietokoneenkin lisäksi kaatuilevan puhelimen? Ei kukaan.


Linuxhan kuoli jo pois läppäreistä ja desktopeista. Windows vei tämänkin markkinat suvereenisti.
Anonyymi: windowsylivoimaa 29.1.2016 14:27

Anonyymi
Tosi hyvin on pärjännyt ilman Microsoftia.

Itseasiaasa oma it-infra on huomattavasti paremmin muokattavissa kun ei ole suljettua koodia vempaimissa.
Anonyymi: AvoKoodillaMennään 29.1.2016 14:30

Anonyymi
Tästä en ole vielä kuullut pohdintaa: missä mahdollista Surface-phonea suunnitellaan. Espoossa vai Redmondissa?

Eli tarkoittaako Surface-puhelin käytännössä matkapuhelinliiketoiminnan lopullista kuolemaa Suomessa?
Anonyymi: Tuumas 29.1.2016 14:31

Anonyymi
Huono homma, jos Windows Phone loppuu, koska mihin aikuinen sen jälkeen vaihtaa? Apple on yhtä vakaa ja takaa pitkän päivityksen, mutta miinuksena järjetön hinnoittelu ja alan standardien puuttuminen, joka tekee iPhonesta yhteensopimattoman liki kaikkiin laitteisiin. Lisäksi Applen käyttöjärjestelmät ovat heikoimmat tietoturvaltaan, kuten tutkimukset todistavat. Android taas on yhtä yhteensopiva standardeihin kuin WP, joten kotona ei tarvitsi vaihtaa kodin elektroniikkaa, mutta ongelmana on epävakaus ja päivitysten puute. Tietenkin roottaus ja jeesusteippiviritykset ovat vaihtoehto, jos niillä jaksaa leikkiä, mutta näin aikuisena sitä jättää ne lapsille. Ja yleensä niissä on niin, että käyttis toimii muuten hyvin, mutta kamera ei toimi tai jotain vastaavaa.
Ihmeellinen juttu on tuo WP:n huono myynti. Kun katsoo puhelinvertailuja, niin WP-puhelin on aina TOP3:ssa, eli niiden hinta/laatu-suhde on ylivertainen. Mutta ilmeisesti se Snapchat on niin must-sovellus, että ilman sitä ei voi elää? Mitenhän sitä on ennen pärjätty...
Anonyymi: aikuinen 29.1.2016 14:38

Anonyymi
Se oli siihen artikkeliin hyvin puettu, miten asiat etenivät, noh, vain hölmöimmät lankesi näihin pommeihin koko kuriin aikana. Useimmat tiesivät asian todellisen laidan jo aikoinaan.
Anonyymi: Lumia 29.1.2016 14:39

Rekisteröitynyt käyttäjä
Tästä en ole vielä kuullut pohdintaa: missä mahdollista Surface-phonea suunnitellaan. Espoossa vai Redmondissa?

Eli tarkoittaako Surface-puhelin käytännössä matkapuhelinliiketoiminnan lopullista kuolemaa Suomessa?
Olen yllättynyt, jos Espoon rooli ei kutistu nollaan tänä vuonna.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Katastrofolos 29.1.2016 14:42

Anonyymi
Windows on jo ylipäänsä kuoleva käyttöjärjestelmä.Kuka haluaa vielä tietokoneenkin lisäksi kaatuilevan puhelimen? Ei kukaan.Mulla on kaatuillut vaan Galaxy S II, ei muut puhelimet. Ja on ollu WP ja iPhonekin. Etta se siitä trollauksestas, luulenpa että kaikilla on kokemuksia laitteiden kaatuilusta (?)

Mutta sinähän et edes WP:Tä käytä kun ennakkoasenne on jo tuo :D On se Maccicin "pommittanut" moneen kertaan vuosien varrella ja Linuxin (Ubuntu) olen saanut turvalleen useasti, lähinnä kun NVidia ei korjannut ajureitaan.

Mutta hei, MS teki taas loistotuloksen joten on se kai sitten "kuoleva systeemi", vai kuinka :D

Voisko olla sinullekin ok jos joku muu haluaa käytttää jotain muuta kuin sinun ihannoimaasi systeemiä, tuollainen vihan hautominen ei ole kovin tervettä.

Pelottavan paljon piirteitä uskonnon kanssa, mikä on sinänsä nörttien, insinöörien ja tieteilijöiden faktakeskeisessä maailmankuvassa aika paradoksaalista.

Tai no, ehkä nörttejä ei pidä sotkea noiden kahden muun ryhmän kanssa.

Go Murot!!
Anonyymi: jorrrma 29.1.2016 14:57

Anonyymi
Linuxhan kuoli jo pois läppäreistä ja desktopeista. Windows vei tämänkin markkinat suvereenisti.


Samaan aikaan, kun Windowsilla varustettujen PC-koneiden myynti on mennyt alas, niin niitä kuitenkin myydään miltei saman verran kuin ennenkin. Windows ja Apple ovat markkinaosuustilastoissa omilla tuotteillaan vieläkin edelle ryhmää muut, mutta tilastoissa ei eritellä mitä ne muut ovat. Käytännössä ryhmä muut, eli GNU/Linux sekä muut *nix järjestelmät ovat kasvattaneet osuuttaan 3.2%:sta 5.2%:n.
Anonyymi: eläväisiäKuolleiksi 29.1.2016 15:00

Anonyymi
WindowsPhone myynti romahti ja sen tappoi Windows 10 ja Windows 10 Mobilen odotus.

Windows 10 Mobile with Continuum on tosiyes ja cool. Continuumin kautta saa liitettyä myös 2 teran USB-levyn. Olisin kyllä toivonut, että myös kosketusnäyttö olisi toiminut in-touch.

Surface ? ei kai Microsoft niin tyhmä ole, että tappaisi juuri julkaiseman Lumia950 ja vastaavien menekin hetimiten jollain sitä korvaavalla Surfacelle. Enemmänkin se on Nokia ja Lumia brändien ulosajoa Microsofin valikoimista.

Android-laitteet lähtee myyntiin.
Anonyymi: Näinnäin 29.1.2016 15:01
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Myynti innostaa: ZTE tekee toisen Firefox-puhelimen

27.09.2013 ZTE:n varovaisesti myymästä Firefox-puhelimesta on tullut yllätyshitti. 100 000 kappaleen myynti elokuun puolesta välistä lukien rohkaisee julkaisemaan kehittyneemmän halpamallin.

.