Taloussanomat
Club Nokiasta Ovi Storeen

Nokian Ovin on onnistuttava, muuten vaihtuu johto

6.6.2009 18:09 Nokian sisältöpalveluihin eli Ovi Storeen on ladattu niin paljon odotuksia ja sitoumukset sen suhteen ovat niin vahvat, että sen on kerta kaikkiaan onnistuttava. Tuoreen Nokia kirjan kirjoittaja Ari Hakkarainen uskoo, että päitä putoaa nykyjohdossa, jos Ovi epäonnistuu.

Ari Hakkarainen, jonka teos Menestyksen hinta on herättänyt melkoisesti huomiota ja jonka englanninkielisen version jakelusopimuksesta neuvotellaan parhaillaan, muistuttaa, ettei Nokia ole mikään uusi tulokas sisältökaupassa. Sillä on pitkä historia alkaen 10 vuoden takaisesta Club Nokiasta ja NGage-pelimyynnistä.

Hakkarainen, puhuu Ovista maanantaina MobileMonday-tilaisuudessa Molly Malone’s Irish Barissa Helsingin keskustassa.

Hakkaraisen mukaan Ovin menestyksen puolesta puhuu se, että Nokialla on kaikki kuviteltavissa olevat resurssit menestyksen rakentamiseen ja se, että ohjelmistoalalla Nokia rakensi menestyksekkään S60-ympäristön.

Toisaalta Nokia on edelleen laitetoimittaja, joka ei voi osoittaa menestyneensä online-bisneksessä. Menestyksen tiellä voi olla myös se, ettei Nokialla ole globaaliin hankkeeseen tarvittavaa kärsivällisyyttä, sillä vuosineljännestulokset usein syrjäyttävät pitkän tähtäyksen hankkeet.

-    Oman käsitykseni mukaan ylimmän johdon päät ovat pölkyllä, Ovin on onnistuttava, Hakkarainen sanoo.

Jutun kirjoitti: Timo Poropudas

Timo Poropudas

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (52)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllähän sitä uutta, ketterämpää kulttuuria on sielläkin koitettu edistää.. Mutta pelkäänpä että vastarinnan jääriä riittää järkevän tekemisen esteenä ihan tarpeeksi edelleen.
Anonyymi: ex-nuukia 6.6.2009 19:42

Anonyymi
Itse kyllä uskon sen onnistuvan. Alku on itseasiassa ihan suht hyvä. Itse olen jo downloadannut Ovi Storesta useamman ilmasen softan ja ostanutkin sieltä muutaman. Homma on toiminut oikein hyvin. Puhelimeen asennettavalla Ovi Store sovelluksella kauppa on ihan miellyttävä käyttää, ohjelmien downloadaaminen ja ostaminen on helppoa ja ohjelmat asentuu automaattisesti.

Mitä tulee ohjelmien hintaan kaupassa, niin en ainakaan itse ole huomannut niiden olevan sen kalliimpia kuin myytäessä kaupan ulkopuolella. Lisäksi hinnathan on ohjelmien tekijöiden määrittelemiä. Suurin osa ohjelmien hinnoista valittavista on varmasti niitä, jotka ei ole koskaan ostanut yhtään sovellusta puhelimelle.

Kauppa itsessään toimii ihan hyvin. Kaupassa myös on jo ihan hyviä ilmasia ja maksullisia sovelluksia. Valikoima kasvaa sitä mukaa kuin ohjelmien tekijät julkasee omia ohjelmiaan kaupassa.

Kaikki onkin nyt kiinni siitä kuinka pian ohjelmien tekijät julkaisee tekemiään ohjelmia kaupassa. Hommahan siis toimii niin, että developeri rekisteröityy julkaisijaksi Ovi Storeen, minkä jälkeen hän voi julkasta siellä omia ohjelmiaan ja muuta sisältöä. Eli kaupassa tarjolla olevat ohjelmat on kiinni ohjelmien tekijöistä eikä niinkään Nokiasta.

Ainut jonkinasteinen ongelmakohta minkä mä näen on se, että ihan kukatahansa ei voi rekiteröityä julkaisijaksi. Toisaalta se on hyvä, koska muuten kauppaan kertyisi kaikki koulun harjotustyönä väsätyt ohjelmat jne. Mutta toisaalta se vaikeuttaa yksittäisen harrastelijakoodaajan mahdollisuutta saada ohjelmansa kauppaan. Tällähetkellä julkaisijalla pitää olla ALV-tunnus, eli käytännössä pitäisi olla ainakin yhden miehen yritys. Lisäksi kaupasa julkasemisesta aiheutuu kustannuksia kun pitää hankkia certifikatteja jne. Mutta toisaalta eipä se kaupassa julkaseminen ole ilmasta muidenkaan valmistajien. kuten Applen, verkkokaupassa. Lisäksi ohjelman tekijä saa kuitenkin 70% ohjelmansa tuotosta kaupassa ja vain 30% menee Nokialle. Toivottavasti Nokia löytää jonkin ratkaiun siihen, että myös harrastelijaohjelmoijilla on mahdollisuus julkasta ohjelmiaan kaupassa. Tyo mahdollistaisi kaupan kehittymisen tärkeäksi keskitetyksi lähteeksi Symbiansovlluksille.

Lisäksi kun muistetaan kuinka paljon Applella oli ongelmia oman verkkokauppansa pystyttämisen knssa, niin Nokia on onnistunut ihan hyvin. Ongelmina ollut lähinnä se, että palvelimet tukkeutui yleisöryntäysen takia. Applella oli pitkään kaikenmaailman aktivointiongelmia sun muuta.

Mut siis jokatapauksessa itse uskon että Ovi Storella on hyvä mahdollisuus menestyä.
Anonyymi: miksuh 6.6.2009 19:48

Anonyymi
Tuskin Nokian Ovella mitään merkitystä on ainakaan vanhemmalle polvelle. Mutta lapsiltahan rahaa voidaan kerätä humpalla ja hömpällä.

Yhä enemmän olenkin tullut vakuuttuneeksi siitä, että Nokia alkaa olemaan tosi kuralla jos tuollaisella ovella luulevat keräväänsä lisää rahaa sijoittajilleen.
Anonyymi: Ainakin minun ovi au 6.6.2009 20:23

Anonyymi
Nähtäväksi jää kuinka OVI menestyy jenkeissä, joka paljolti määrää maailmanlaajuisen menestyksen, koska softa ja sisältö tulee paljolti sieltä. Yksi suuri ongelma Nokialle on lehdistön pyöriminen hyvin paljon Applen koneiden varassa ja jos esim. OVI ei toimi kunnolla Mäkissä, niin se on paljolti kuollut jo heti kättelyssä. Ts. jos toimittaja ei pysty edes testaamaan tuotetta, niin paljonko mahdollisuuksia sillä on.

Itsekkin olen huomannut, että on jo tosi harvinaista nähdä jonkun toimittajan surfailevan PC:llä, yleensä kyseessä on joko Linux tai Mac. Sen verran paljon myrkyllisiä linkkejä heille lähetetään tai onnistuvat klikkaamaan.
Anonyymi: Yx odottelija 6.6.2009 20:46

Anonyymi
Tuskin Nokian Ovella mitään merkitystä on ainakaan vanhemmalle polvelle.


No eihän nyt yhtään mitään verkkopalveluita tai teknisiä laitteita edes suunnitella vanhemmalle polvelle. kyllä ne on nuoremmat ihmiset, jotka niiden kohderyhmänä pääsääntöisesti on.

Syykin on ihan selvä: vanha koira ei yleensä opi uusia temppuja.
Anonyymi: .......... 6.6.2009 20:47

Anonyymi
Sais nyt ensin sen puhelimen toimimaan..
Anonyymi: Siemens vuodesta toi 6.6.2009 21:11

Anonyymi
Syytä olisikin päitä pudota. Suomalaisissa yrityksissä ei koskaan "isot pojat" joudu edesvastuuseen munauksista. Jos homma ei toimi niin armeijan malliin - "mies vaihtuu".
Anonyymi: Arkkitehti 6.6.2009 21:34

Anonyymi
Tyyppillistä suomalaista pessimissiä, ilman Ovea kirjan nimi olisi missä luuraa Ovi ja nokian onlinekaupan panostukset...

Nokian ongelma on tällä hetkellä teknologinen jälkeenjääneisyys. Samsung kahmii jatkuvasti palstatilaa innovatiivisilla uutuuksilla (mm. piko-projektori, aurinkopaneelilla latautuva akku ja 12mpx kamera)
Anonyymi: DC 6.6.2009 22:05

Anonyymi
Mutta toisaalta eipä se kaupassa julkaseminen ole ilmasta muidenkaan valmistajien. kuten Applen, verkkokaupassa.


Kerropa lisää: mitä kustannuksia ohjelman julkaisijalle App Storesta tulee?

Lisäksi ohjelman tekijä saa kuitenkin 70% ohjelmansa tuotosta kaupassa ja vain 30% menee Nokialle.


Prosentit ovat siis samat kuin App Storessa mutta vuosi sitten Applea pidettiin ahneena riistäjänä. Noin se takki kääntyy.

Lisäksi kun muistetaan kuinka paljon Applella oli ongelmia oman verkkokauppansa pystyttämisen knssa


Ei Applella ollut ongelmia verkkokaupan pystyttämisen kanssa. Järjestelmä joka tukkeutui alkuryntäyksessä oli puhelimen aktivointijärjestelmä, jolla ei ole mitään tekemistä App Storen kanssa. Kun puhelimia myydään satojen tuhansien viikkovauhdilla tuollaista sattuu.
Anonyymi: TimoH 6.6.2009 22:10

Anonyymi
Oman iPhoneni rekkasin heti klo 0.11 11.7.2008 ja mac.comista otti tiedot eikä yhtään tökkinyt.
Mobile.me alkuun oli ongelmallinen mutta senkin Apple korvasi antamalla lisää aikaa.
Esimerkillistä toimintaa ja asiakkaat on varmasti tyytyväisiä.
Anonyymi: Näin se menee 6.6.2009 22:25
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Sinäkin olet mukana Facebookin yhteiskuvassa

01.10.2013 Kaikki Facebookin kasvot löytyvät nyt yhteiskuvasta. Kaikki vajaan 1,3 miljardin jäsenen profiilikuvat löytyvät liittymisjärjestyksessä.

.