Taloussanomat

Microsoft-pomo toivoo Windows-luureihin helppoja sovelluksia

Kuva: Nokia

27.2.2012 19:44 Microsoftin johtajan Larry Liebermanin mukaan Windows Phonelle on helpompi kehittää sovelluksia kuin Applen iPhonelle. Siitä on myös haittaa.

Microsoftilla Windows Phone -sovelluskehittäjien koulutuksesta vastaava Larry Lieberman haluaa Windows-puhelimiin sovelluksia, joita on helppo käyttää.

– Jotkut Windows Phonen vahvuudet ovat myös heikkouksia, hän sanoo.

Windows Phonen vahvuus on hänen mukaansa se, että sille voi kehittää sovelluksia samoilla työkaluilla kuin muillekin Windows-laitteille. Hänen mukaansa sovellusten kehittämiseen Applen iPhone-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.

– Haluamme demokratisoida sovellusten kehittämistä, eli entistä useammat voivat tehdä sovelluksia älypuhelimille, Lieberman sanoo.

Haittapuoli on kuitenkin se, että uudet kehittäjät eivät aina täysin ymmärrä, miten älypuhelin on käytöltään ja ominaisuuksiltaan hyvin erilainen laite kuin tietokone.

– Siinä ei ole näppäimiä, se on yhteydessä mobiiliverkkoon, eikä se saa esimerkiksi sammua ohjelmavirheen takia, Liebarman mainitsee.

– Pelkkä nätti ulkonäkö ei riitä, vaan sovelluksen jokainen toiminto pitää suunnitella niin, että se on mahdollisimman helppo käyttää. Se on hieman ristiriitaista, mutta yksinkertaisen tekeminen vaatii paljon kokemusta.

Kuten Apple ja Google, Microsoft tarkistaa sovellukset ennen kuin ne julkaistaan Microsoftin Marketplace-sovelluskaupassa. Jotkin sovelluskehittäjät ovat valittaneet, että Microsoftin vaatimukset ovat joskus liiankin tiukkoja.

– Mielestäni me olemme kehittäjille hyvin ystävällisiä, Lieberman kiistää.

– Jos hylkäämme sovelluksen, pyrimme kertomaan tarkkaan mitä sovelluskehittäjän tulee tehdä, jotta se pääsee Marketplace-kauppaan. Apple tekee samaa, mutta mielestäni meidän prosessimme on sovelluskehittäjän kannalta selkeämpi.

Liebermanin mukaan jotkut sovellukset on jopa voitu kääntää suoraan Android-versioista Windows-puhelimeen ilman suuria muutoksia.

Microsoftin puhelimiin ei ole toistaiseksi päässyt haittaohjelmia eikä käyttäjien toimia vakoilevia sovelluksia, kun taas Android-puhelimiin on levitetty haittaohjelmia jopa Googlen omassa sovelluskaupassa.

Tosin syynä Windows Phonen turvallisuuteen voi olla sekin, ettei se vielä kiinnosta haittaohjelmien tekijöitä ja verkkorikollisia.

Windows Phone -käyttöjärjestelmää käyttävien älypuhelimien markkinaosuus oli viime vuoden loka-joulukuussa maailmanlaajuisesti vielä parin prosentin luokkaa, kun taas yli puolessa myydyistä älypuhelimista oli Android-käyttöjärjestelmä.

– Turvallisuus on meille hyvin tärkeää, Lieberman vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että Microsoft on oppinut läksynsä vaikeimman kautta. Suuri osa maailman tietokoneviruksista on tehty Windows-koneille, mutta Liebermanin mukaan uusimman Windows 7 -käyttöjärjestelmän turvallisuus on jo saanut kehuja.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (109)


Anonyymi
Minä taas toivon kaikenlaisia softia kaikenlaisille alustoille. Vain toimiva kilpailu takaa hyvät alustat ja sovellukset. Pelkään pahoin että MS käyttää pc-diktatuuriaan hyväkseen puskeakseen muut pois ja lopettaakseen markkinat.
Anonyymi: 77 28.2.2012 7:38

Anonyymi
Windowsissa on helpot ja hienot ohjelmat mutta ne toiminnot ovat typeriä. Kuten tämä "käyttämättömien kuvakkeiden" typerä jatkuva ilmoittelu. Windows puhelimessa tämä merkitsisi sitä, että käyttämättömät puhelinnumerot poistuu automaattisesti. Joten soittelepa kaikkiin talletettuihin numeroihin joka päivä jotta yksikään numero ei poistu automaattisesti.
Anonyymi: kallista on soitella 28.2.2012 7:48

Anonyymi
^mulla ainakaan mitään tollasta numeroide katoiluu tapahtunu?? Hyvin on wp toiminu tähän asti (HTC Mozart 7) ei mitään valittamista!
Anonyymi: WP7! 28.2.2012 7:56

Anonyymi
Onneksi on kohta ms-monopoli myös kännykkäpuolella, sitten ei tarvitse miettiä valintoja huonommista vaihtoehdoista kun on vain yksi täydellinen!
Anonyymi: MS joka kotiin ja la 28.2.2012 8:30

Anonyymi
Windows Phonen vahvuus on hänen mukaansa se, että sille voi kehittää sovelluksia samoilla työkaluilla kuin muillekin Windows-laitteille. Hänen mukaansa sovellusten kehittämiseen Applen iPhone-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.


Aikamoista M$ puppua iPhonelle on helppo kehittää kun ei tarvitse opetella uusia työkaluja kun voi käyttää samoja työkaluja kuin Macille kehitettäessä. Androidille taas voi käyttää Java- mailman stantardityökalua, Eclipseä. Sensijaan Windows Phonelle joutuu opettelemaan alusta kaiken muun , ohjelmpintikielen, stantardi C++ ei toimi, joutuu opettelemaan kaikki APIt uusiksi, koko muu mobiilimailma kun tukee OpenGl-ES grafiikka APIa. Sokerina pohjalle, sellaista kääntäjää ei ole olemassa joka kääntäisi suoraan Java tai C++/OpenGl/objective-C sovelluksen Windows phonen C# koodiksi.
Anonyymi: Kooderi 28.2.2012 8:46

Anonyymi
Maailma ei tarvitse yhtään uutta microsoft-räpellystä, edellisissäkin on tarpeeksi kestämistä.

hohhoijaa, ei oo pakko käyttää. Ei tartte kestää.
Anonyymi: MSmies 28.2.2012 8:46

Anonyymi
Windowsissa on helpot ja hienot ohjelmat mutta ne toiminnot ovat typeriä. Kuten tämä "käyttämättömien kuvakkeiden" typerä jatkuva ilmoittelu. Windows puhelimessa tämä merkitsisi sitä, että käyttämättömät puhelinnumerot poistuu automaattisesti.

ei merkitse
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 8:47

Anonyymi
Windows Phonen vahvuus on hänen mukaansa se, että sille voi kehittää sovelluksia samoilla työkaluilla kuin muillekin Windows-laitteille. Hänen mukaansa sovellusten kehittämiseen Applen iPhone-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.


Höpö höpö. Juuri Windows Phonelle ohjelmointi vaatii uusien työkalujen opettelua. Ne poikkeavat täysin iOS ja OS X ympäristön helpoista ja ilmaisista kehitystyökaluista.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 8:52

Anonyymi
MS se jaksaa hokea tuota helppoutta. Millaisille idiooteille Windows-puhelimet oikein on suunnattu?! Niiden ongelma ei todellakaan ole vaikeakäyttöisyys, vaan käyttäjän olettaminen täydeksi imbesilliksi.


Suurin osa käyttäjistä, varmasti yli 60%, on toistaiseksi vielä näitä ns. "imbesillejä". Prosenttiosuus on luultavasti vielä isompi.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 9:02

Anonyymi

Olipas taas vuoden järjettömyys, jollaisia voi odottaa vain Microsoft-sekopäiden suusta. Aivan vastaavasti iPhonelle voi kehittää sovelluksia samoilla työkaluilla kuin muillekin Applen laitteille. Sovellusten kehittämiseen WP-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.

WP:n suurin ongelma se, että kehittäjä kehittää edelleen tavallisia ohjelmia (jopa hiiren napsutuksineen). Ikävä kyllä heikko kehitysympäristö ei ainakaan paranna tilannetta.

Uusien työkalujen? Jos Visual Studio on vieras, niin et voi syyttää kuin itseäsi, onhan se yksi maailman suosituimmista ohjelmistokehitystyökaluista.

Jos taas viittaat .NET ja C#, niin tokihan niiden opettelu hieman aikaa vie, mutta jos on koskaan mitään ohjelmaa vääntänyt, niin viikossa on jo hyvässä vauhdissa, kuukauden jälkeen hukassa on vain optimointiin liittyviä saloja.
Anonyymi: Bloob 28.2.2012 9:22
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Blackberry perui tulospuhelun, jähmetti Blackberry Messengerin ilmaisjakelun

27.09.2013 Kanadalainen älypuhelinvalmistaja Blackberry julkistaa karmeat tuloslukunsa tänään, mutta on perunut tulosjulkistuksen yhteydessä luvatun konferenssipuhelun. Myös yhtiön aloittama viestijärjestelmän avaaminen iOS- ja Android-laitteille on edelleen keskeytetty.

.