Taloussanomat

Microsoft-pomo toivoo Windows-luureihin helppoja sovelluksia

Kuva: Nokia

27.2.2012 19:44 Microsoftin johtajan Larry Liebermanin mukaan Windows Phonelle on helpompi kehittää sovelluksia kuin Applen iPhonelle. Siitä on myös haittaa.

Microsoftilla Windows Phone -sovelluskehittäjien koulutuksesta vastaava Larry Lieberman haluaa Windows-puhelimiin sovelluksia, joita on helppo käyttää.

– Jotkut Windows Phonen vahvuudet ovat myös heikkouksia, hän sanoo.

Windows Phonen vahvuus on hänen mukaansa se, että sille voi kehittää sovelluksia samoilla työkaluilla kuin muillekin Windows-laitteille. Hänen mukaansa sovellusten kehittämiseen Applen iPhone-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.

– Haluamme demokratisoida sovellusten kehittämistä, eli entistä useammat voivat tehdä sovelluksia älypuhelimille, Lieberman sanoo.

Haittapuoli on kuitenkin se, että uudet kehittäjät eivät aina täysin ymmärrä, miten älypuhelin on käytöltään ja ominaisuuksiltaan hyvin erilainen laite kuin tietokone.

– Siinä ei ole näppäimiä, se on yhteydessä mobiiliverkkoon, eikä se saa esimerkiksi sammua ohjelmavirheen takia, Liebarman mainitsee.

– Pelkkä nätti ulkonäkö ei riitä, vaan sovelluksen jokainen toiminto pitää suunnitella niin, että se on mahdollisimman helppo käyttää. Se on hieman ristiriitaista, mutta yksinkertaisen tekeminen vaatii paljon kokemusta.

Kuten Apple ja Google, Microsoft tarkistaa sovellukset ennen kuin ne julkaistaan Microsoftin Marketplace-sovelluskaupassa. Jotkin sovelluskehittäjät ovat valittaneet, että Microsoftin vaatimukset ovat joskus liiankin tiukkoja.

– Mielestäni me olemme kehittäjille hyvin ystävällisiä, Lieberman kiistää.

– Jos hylkäämme sovelluksen, pyrimme kertomaan tarkkaan mitä sovelluskehittäjän tulee tehdä, jotta se pääsee Marketplace-kauppaan. Apple tekee samaa, mutta mielestäni meidän prosessimme on sovelluskehittäjän kannalta selkeämpi.

Liebermanin mukaan jotkut sovellukset on jopa voitu kääntää suoraan Android-versioista Windows-puhelimeen ilman suuria muutoksia.

Microsoftin puhelimiin ei ole toistaiseksi päässyt haittaohjelmia eikä käyttäjien toimia vakoilevia sovelluksia, kun taas Android-puhelimiin on levitetty haittaohjelmia jopa Googlen omassa sovelluskaupassa.

Tosin syynä Windows Phonen turvallisuuteen voi olla sekin, ettei se vielä kiinnosta haittaohjelmien tekijöitä ja verkkorikollisia.

Windows Phone -käyttöjärjestelmää käyttävien älypuhelimien markkinaosuus oli viime vuoden loka-joulukuussa maailmanlaajuisesti vielä parin prosentin luokkaa, kun taas yli puolessa myydyistä älypuhelimista oli Android-käyttöjärjestelmä.

– Turvallisuus on meille hyvin tärkeää, Lieberman vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että Microsoft on oppinut läksynsä vaikeimman kautta. Suuri osa maailman tietokoneviruksista on tehty Windows-koneille, mutta Liebermanin mukaan uusimman Windows 7 -käyttöjärjestelmän turvallisuus on jo saanut kehuja.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (109)


Anonyymi
Päivän naurut! "Tietojenkäsittely tieteiden laitokselta" implikoi, että on olemassa jokin tieteiden laitos (sic), josta puolestaan on peräisin tietojenkäsittely. Tällaisia päättömiä kielikukkasia ei päästä suustaan kukaan, joka opiskelee tai on opiskellut yliopistossa. Tai jos päästää, sietää pääsykokeita ja muita sisäänpääsykäytänteitä pikaisesti korjata! Mars takaisin sinne peruskoulun penkille.


Nemo ottaa selvää ensin, mistä puhuu - samoin KTM - noita tietojenkäsittelytieteen laitoksia nimittäin löytyy esim. Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Tampereen yliopistoilta...

Plattafanitukset ja fanipojat sikseen, kun puhutaan ihan oikeaa asiaa. Ammattilainen katselee tänä päivänä ihan toden teolla jo myös WindowsPhone-plattaa, kunhan omat resurssit riittävät tekemään sillekin. Osa ykisnäisistä ronineista varmasti jatkaa vielä joko iOSn tai Androidin parissa, mutta WindowsPhone8n ja Windows8n etuna olisi html5+css3+JavaScript sovelluskehitys, eli periaatteessa yksi metodi, jolla sekä mobiili-, että pöytäplatta. Nykyisille webbidevaajille ei siis välttämättä isokaan siirtymä. Eikä edes välttämättä tarvitse niitä kaikkia parjattuja mikkiksen omia kehitystyökalujakaan. FrontPagekin tietääkseni onneksi kuoli jo vuosia sitten.
Anonyymi: Rautalanka 28.2.2012 9:29

Anonyymi

Mutta varmasti MS on tässä nyt oikeassa, siitähän kertoo MS:n sovelluskaupan sovellusta jättimäinen määrä, 50 000 kokonaista kappaletta, verrattuna App Store vaatimattomaan 0,6 miljoonaan. Tuosta äkkiä MS:n laskukoneella laskettuna WP7:lle on sovelluksia 83 333 kertainen määrä iOSiin verrattuna!


Sovelluskaupassa oli joulun aikoihin 50 000 sovellusta, nyt 80 000.
Anonyymi: Bloob 28.2.2012 9:32

Anonyymi
Apua! Mitä teen? Huudanko spua vai soitanko palokunnan kun koneeni syttyi palamaan kun ylikellotin sen 69999 ghz?!


Keitä sillä aikaa kahvit.
Anonyymi: Jotain hyötyä 28.2.2012 9:42

Anonyymi
Miten Nokia ja Microsoft pystyvät parilla Windows puhelimella erottumaan markkinoilla valtavasta Android -laitteiden tarjonnasta ja Applen tuotteista?

Jos älypuhelimia myydään vuodessa 400 miljoonaa ja Nokia saa myydyksi 10 miljoonaa, niin onko se menestys?


Mites monta älypuhelinta Apple myi ensimmäisen kahden kuukauden aikana kun ensimmäinen iPhone ilmestyi?

Nokialta odotetaan vähän turhan paljon. Ensimmäiset mallit on hädintuskin tulleet myyntiin. Kun Nokia saa käyntiin normaalin rutiinin WP puhelinten kanssa eli vuodessa tulee 15+ uutta mallia jotka kattavat aivan jokaisen hintaluokan, niin voidaan arvioida miten hyvin on onnistuttu.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 9:43

Anonyymi
Toivoa aina saa. Todellisuus on sitten se, mikä mättää.
Anonyymi: korjauksia TAAS 28.2.2012 9:44

Anonyymi
Helppoa tai ei, nykyään porukat kehittää softaa puhelimille, jotka tällä hetkellä OIKEASTI ovat suosittuja (iPhone, Android...). Markkinoilla on ollut pitkään laitteita, joiden osuus on lähinnä marginaalinen (Windows Phone)

Riippumatta siitä, onko Windows Phone kehitys oikeasti helpompaa vai ei, on devaajille iso kysymys, kannattaako lähteä opettelemaan eri kieliä ja rajapintoja tuon marginaalisen osuuden takia (esim. laajalti tuettuja C/C++ kieliä Windows Phone ei tue käsittääkseni lainkaan, kuten ei myöskään laajalle levinneitä, käytännössä jokaisessa muussa puhelinalustassa olevia kirjastoja, kuten OpenGL ES2)

Itse sanoisin että ei. Käyttää ajan hyödyllisemmin ja tekee lisää softaa oikeasti suosituille alustoille.
Anonyymi: JP 28.2.2012 9:48

Anonyymi
Hiplaan juuri ostamaani Android ICS 4.0.3 käyttiksellä varustettua tablettiani. Sitä käyttäessä tulee väistämättä miekeen ihmetellä, miksi edes koko pc-ympäristö on kehitelty. Kaikki sujuu todella helposti. Jopa niin helposti, ettei ainakaan nettisurffailuun tule mieleenkään ottaa läppäriä syliin. Jos kaikki maailman koneet olisivat ARM-prosessoreilla, niin vähän virtaa kuluttavia nopeita laitteita olisi ollut jo monta vuotta.

Ohjelmat ovat 1:1 yhteensopivia tämän Galaxy S2 puhelimeni kanssa. Olen ohjelman koodaaja ja ainoan pettymyksen tuottaa se, että varsin usein käy niin, että kaipaamani lisätoiminto on jo olemassa tai siihen löytyy ilmainen sovellus androidmarketista.
Anonyymi: Ei mikään FM kuin va 28.2.2012 9:48

Anonyymi
- Ihan miten vain, mielestäni WP käyttöjärjestelmä on hyvä, lähes yhtä hyvä kuin iOS.

WP on lähes yhtä hyvä kuin Android. iOS on täysin vanhentunut muinaisjäänne. Niin ja puhun Android 4.0:sta enkä siitä 2.X:stä mikä vielä monessa luurissa lymyää valmistajan laiskuuden takia.
Droid on hyvä mutta näihin verrattuna se on kuin vertaisi OS X:ää ja Windows 7:aa ubuntu linuksiin. Sinulle tämä ehkä sopii, valitettavasti minä ja muut olemme erimieltä.

OS X on kyllä hyvä käyttis, samoin Ubuntu. Windows 7 on taas pelaajan valinta eikä siihen normi surffaajan kannattas koskea. Kerää vaan kaiken maan pöpöjä.
Anonyymi: Android luuri, Ubunt 28.2.2012 9:53

Anonyymi
virusten ja spywaren tehtailu ainakin on helppoa
Anonyymi: Windows95 28.2.2012 10:09

Anonyymi
Riippumatta siitä, onko Windows Phone kehitys oikeasti helpompaa vai ei, on devaajille iso kysymys, kannattaako lähteä opettelemaan eri kieliä ja rajapintoja

Jos et C#-kieltä osaa, niin olet aika käsi.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:13
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Julkaiseeko Nokia lokakuussa Sabren?

30.09.2011 Nokialta on luvassa kosketusnäytöllinen Windows-puhelin nimeltä Sabre, paljastui Microsoft Canadan järjestämässä kisassa.


2013

Kolme vuotta sitten

Suomen viranomaiset pyysivät Microsoftilta tietoa 70 tilistä

30.09.2013 Microsoft sai Suomen viranomaisilta alkuvuoden aikana 40 tietopyyntöä, jotka koskivat 70 tiliä tai nimettyä henkilöä. Luvuissa ovat mukana sekä Microsoftin että sen tytäryhtiön Skypen asiakkaita koskevat tietopyynnöt. Globaalisti tietopyyntöjä kertyi yli 37 000.

.