Taloussanomat

Microsoft-pomo toivoo Windows-luureihin helppoja sovelluksia

Kuva: Nokia

27.2.2012 19:44 Microsoftin johtajan Larry Liebermanin mukaan Windows Phonelle on helpompi kehittää sovelluksia kuin Applen iPhonelle. Siitä on myös haittaa.

Microsoftilla Windows Phone -sovelluskehittäjien koulutuksesta vastaava Larry Lieberman haluaa Windows-puhelimiin sovelluksia, joita on helppo käyttää.

– Jotkut Windows Phonen vahvuudet ovat myös heikkouksia, hän sanoo.

Windows Phonen vahvuus on hänen mukaansa se, että sille voi kehittää sovelluksia samoilla työkaluilla kuin muillekin Windows-laitteille. Hänen mukaansa sovellusten kehittämiseen Applen iPhone-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.

– Haluamme demokratisoida sovellusten kehittämistä, eli entistä useammat voivat tehdä sovelluksia älypuhelimille, Lieberman sanoo.

Haittapuoli on kuitenkin se, että uudet kehittäjät eivät aina täysin ymmärrä, miten älypuhelin on käytöltään ja ominaisuuksiltaan hyvin erilainen laite kuin tietokone.

– Siinä ei ole näppäimiä, se on yhteydessä mobiiliverkkoon, eikä se saa esimerkiksi sammua ohjelmavirheen takia, Liebarman mainitsee.

– Pelkkä nätti ulkonäkö ei riitä, vaan sovelluksen jokainen toiminto pitää suunnitella niin, että se on mahdollisimman helppo käyttää. Se on hieman ristiriitaista, mutta yksinkertaisen tekeminen vaatii paljon kokemusta.

Kuten Apple ja Google, Microsoft tarkistaa sovellukset ennen kuin ne julkaistaan Microsoftin Marketplace-sovelluskaupassa. Jotkin sovelluskehittäjät ovat valittaneet, että Microsoftin vaatimukset ovat joskus liiankin tiukkoja.

– Mielestäni me olemme kehittäjille hyvin ystävällisiä, Lieberman kiistää.

– Jos hylkäämme sovelluksen, pyrimme kertomaan tarkkaan mitä sovelluskehittäjän tulee tehdä, jotta se pääsee Marketplace-kauppaan. Apple tekee samaa, mutta mielestäni meidän prosessimme on sovelluskehittäjän kannalta selkeämpi.

Liebermanin mukaan jotkut sovellukset on jopa voitu kääntää suoraan Android-versioista Windows-puhelimeen ilman suuria muutoksia.

Microsoftin puhelimiin ei ole toistaiseksi päässyt haittaohjelmia eikä käyttäjien toimia vakoilevia sovelluksia, kun taas Android-puhelimiin on levitetty haittaohjelmia jopa Googlen omassa sovelluskaupassa.

Tosin syynä Windows Phonen turvallisuuteen voi olla sekin, ettei se vielä kiinnosta haittaohjelmien tekijöitä ja verkkorikollisia.

Windows Phone -käyttöjärjestelmää käyttävien älypuhelimien markkinaosuus oli viime vuoden loka-joulukuussa maailmanlaajuisesti vielä parin prosentin luokkaa, kun taas yli puolessa myydyistä älypuhelimista oli Android-käyttöjärjestelmä.

– Turvallisuus on meille hyvin tärkeää, Lieberman vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että Microsoft on oppinut läksynsä vaikeimman kautta. Suuri osa maailman tietokoneviruksista on tehty Windows-koneille, mutta Liebermanin mukaan uusimman Windows 7 -käyttöjärjestelmän turvallisuus on jo saanut kehuja.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (109)


Anonyymi
Hänen mukaansa sovellusten kehittämiseen Applen iPhone-puhelimille taas on kynnys, sillä se vaatii uusien työkalujen opettelua.


Ja mitenkä Windows Phonelle kehittäminen ei ole kynnys? En minä Qt-kehittäjänä mitään Mäsän työkaluja osaa käyttää.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:30

Anonyymi
Kuin moni noista MS omista asiantuntijoista on edes kilpailijoiden kehitystyökaluja nähnyt, kun kehuskelee sillä "helppoudella"?
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:30

Anonyymi
Jos et C#-kieltä osaa, niin olet aika käsi.


Ei se pelkkä kieli mitään, mutta kun pitäisi osata rajapinnat ja kirjastot ja muut alustan niksit.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:31

Anonyymi
Mutta Windows Phonelle on helpompi kehittää sovelluksia kuin iPhonelle. Se tieto riittää. Buahahhaa Appleloverboyt ym. Buahahhaa.


Windows Phone -kouluttajan mielipide on varmasti puolueetonta tietoa. Mitäs jos on käyttänyt koko ikänsä Applen tuotteita?
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:32

Anonyymi
Nykyisin Windows Phonesta 'uutisoidaan' joka päivä monta tällaista täysin tyhjää 'uutista'.

MS propagandakoneisto on suuri ja laajalle levinnyt. Nyt se toimii täydellä teholla WP:n puolesta.

Riippumattomat tiedotusvälineet ovat aika vähissä.


Kyllä. Tietokone-lehti ei ole vieläkään uutisoinut mullistavasta Ubuntu for Androidista, vaikka se on ollut jopa itviikossa. MS kieltää.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:33

Anonyymi
Heikkoudet siis se että kaikki ohjelakehittäjät eivät viitsi ottaa selvää WP7:n suosituksista vaan jopa kääntävät suoraan iPhonelle tai Androidille tehdyn moskan WP7:lle.


Niin, WP7 on epäyhteensopivaa Microsoft-roskaa. Ei kukaan ala tekemään vain WP7:aa varten täysin uusiksi jotain isoa softaa, joka jo toimii lähes sellaisenaan iPhonessa ja Androidissa.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:35

Anonyymi
Suomessa ei niin ammattikorkeakoulusta kuin yliopistosta valmistu osaajia, se tiedetään ja sen tietävät myös opetusministeriössä -ja hallituksessa, mutta meitä vaan koulutetaan turhaan. Olen näissä opinahjoissa ollut itsekin, viimeksi tietojenkäsittelyä opiskelemassa yliopistossa v. 2010 ja niillä opeilla ei kyllä tee yhtään mitään. Työssäkin on jo oppinut enemmän. Sen takia nämä johtajat toivovat helppoja sovelluskehitysvälineitä. Etelä-Koreassa taitaa olla nykyisin alan huippu yliopisto-opetuksessa. Länsimaat vaan tehtailevat maisterin ja tohtorin tutkintoja, joilla ei tee yhtikäs mitään.


Siksi kannattaakin opiskella jossakin TEKNILLISESSÄ yliopistossa tai korkeakoulussa.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 11:39

Anonyymi
MS se jaksaa hokea tuota helppoutta. Millaisille idiooteille Windows-puhelimet oikein on suunnattu?! Niiden ongelma ei todellakaan ole vaikeakäyttöisyys, vaan käyttäjän olettaminen täydeksi imbesilliksi.

Olin itsekin tätä mieltä vielä pitkään, mutta viime aikoina kun olen jutellut muutaman 37-65 vuotiaan puhelin käyttäjän kanssa (työn puolesta) niin ihmisten tumpeluutta ei voi liikaa korostaa. Sormet tökkii mitä sattuu, valinnoista ei osata mennä takaisin, tekstin kirjoitus ei onnistu... softaa eivät lataa edes pöytäkoneeseen, saati kännykkään...
Ja ihan hukassa ne on oli järjestelmä mikä tahansa. Edes korkeakoulututkinto ei takaa mitään kykyä pärjätä nykytekniikan kanssa. Poikkauksena pitää kuitenkin mainita vaimon eno. Pelkän peruskoulun käynyt 64v maalari, joka käyttää varsin sujuvasti älypuhelinta ja sen mahdollistamia juttuja (spotify, pelit, kamerat, email, netti, gps jne). Asenteesta tekniikkaa kohtaan se on kiinni.


Koska korkeakoulutetut ovat osanneet mitään tehdä käytännössä? Poikkeuksiakin tietenkin on, mutta kyllä se teoria on siellä niin vahvana pohjalla että ei käytännön toiminnoista aina tule mitään.
Anonyymi: Left foot 28.2.2012 11:47

Anonyymi
Mites monta älypuhelinta Apple myi ensimmäisen kahden kuukauden aikana kun ensimmäinen iPhone ilmestyi?


iPhone julkaistiin 29 kesäkuuta 2007, ja sitä oli Applen omin sanoin myyty syyskuun 2007 loppuun mennessä 1,389,000 kappaletta. Siihen verraten ihan hyvin nuo nokian myynnit WP:stä on tahdissa.
Anonyymi: sdfsfsdf 28.2.2012 11:52

Anonyymi
iPhone julkaistiin 29 kesäkuuta 2007, ja sitä oli Applen omin sanoin myyty syyskuun 2007 loppuun mennessä 1,389,000 kappaletta. Siihen verraten ihan hyvin nuo nokian myynnit WP:stä on tahdissa.

Lumiat ovat myyneet enemmin tähän mennessä siis, vaikka olleet vähemmin aikaa markkinjoilla, tästä on hyvä jatkaa.
Anonyymi: Nimetön 28.2.2012 12:02
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

IS: Android-sovellukset voisi saada Nokia N9-puhelimeen

26.09.2011 Ohjelmistoyhtiöt tarjoavat ratkaisuja, joilla Android-puhelimille kehitetyt sovellukset voisi saada toimimaan Meego-laitteissa, muun muassa Nokia N9-puhelimessa, kertoo Ilta-Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Britannian älymittariohjelma leikkaa kaksi miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä

26.09.2013 Britannia tavoittelee älymittareihin perustuvalla ohjelmalla kahden miljardin tonnin vuosittaisia leikkauksia hiilidioksidipäästöihin.

.