Taloussanomat

Kiinnostus Nokian Lumia-malleihin osoittaa hiipumisen merkkejä

Kuva: Nokia

19.4.2012 06:01 Suomalaiset Nokian Lumia-puhelimien ostajat ovat yleensä tyytyväisiä laitteisiinsa. Yhä useampi harkitsee silti jonkin toisen kuin Nokian hankkimista seuraavaksi puhelimekseen, selviää Digitodayn kännykkäkyselystä.

Digitodayn kännykkäkyselyyn vastanneiden joukossa oli ilmeisesti paljon niitä, jotka olivat juuri ostaneet Nokian Lumia -puhelimen. Muuten on vaikea selittää sitä, että 44 prosentilla Nokia-puhelimen omistajista oli käyttöjärjestelmänä juuri Windows Phone.

Erityisesti Lumia-puhelimien vastaajia houkutteli varmaankin kyselyyn linkanneen jutun Digitodayn otsikko "Oliko Nokian Lumia-puhelin odotuksen arvoinen?". Lumia-vinoumaa korjasi jonkun verran Iltasanomista vastaajia tuonut juttu, jonka otsikossa kysyttiin seuraavan puhelimen mallia.

Kysely ei siis tällä kertaa todennäköisesti anna täysin neutraalia kuvaa suomalaisten kuluttajien mieltymyksistä, mutta tuloksista löytyy silti mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kaikista vastaajista 72 prosenttia ilmoitti omistavansa Nokian puhelimen. Takavuosina tämä olisi ollut normaalia, mutta niin sanottu Lumia-vinouma todennäköisesti nosti lukua. Edellisessä, viime tammikuussa tehdyssä kyselyssä Nokia-puhelimia oli vain 67 prosentilla vastaajista.

Sitäkin mielenkiintoisempaa on, että seuraavan puhelimen mallista ja merkistä ollaan entistä epävarmempia. Tammikuussa, kun Lumia-puhelimia ei vielä myyty Suomessa, yli 60 prosenttia vastaajista aikoi hankkia seuraavaksi Nokian puhelimen.

Huhtikuussa Nokian puhelimen hankintaa seuraavaksi puhelimeksi harkitsee enää 55 prosenttia vastaajista. Uusien Nokia Lumia -puhelimienkin ostajista useat siis harkitsevat vaihtoa kilpailijan laitteeseen.

Puhelimien markkinaosuuden muutos voi olla nopea, sillä lähes puolet vastaajista kertoi aikovansa hankkia uuden kännykän vuoden kuluessa. Tämä siitä huolimatta, että 47 prosentilla vastaajista oli vain alle vuoden ikäinen puhelin. Yksi vuosi tai sitä uudempi puhelin oli jopa 74 prosentilla vastaajista.

Vapaamuotoisissa vastauksissa monet sanoivat seuraavansa markkinoita, ja tekevänsä valintansa vasta sitten, kun on seuraavan puhelimen oston aika. Nokialla on siis mahdollisuus vielä vakuuttaa kuluttajia.

Sinänsä vastaajat vaikuttivat tyytyväisiltä nykyisiin puhelimiinsa. 39 prosenttia vastaajista antoi nykyiselle puhelimelleen arvosanan erinomainen ja 33 piti puhelintaan erittäin hyvänä.

Mielenkiintoista kyllä, Nokian Meego-käyttöjärjestelmää käyttävä  N9-puhelin on vastausten perusteella suositumpia kuin Nokian Symbian 3 -mallit. Nokian puhelimen ostoa suunnittelevista yhdeksän prosenttia aikoi ostaa Nokia N9:n, kun vain neljä prosenttia suunnitteli jonkin Symbian 3 -mallin ostoa.

Digitodayn kännykkäkysely tehtiin verkossa 13.–18. huhtikuuta, ja siihen osallistui 4366 vastaajaa. 

Käyttöjärjestelmä vaikuttaa paljon puhelimen valintaan. Noin 80 prosenttia vastaajista piti käyttöjärjestelmän valintaa melko tai erittäin tärkeänä.

Nokian lisäksi vastaajat suosivat Samsungin ja Applen puhelimia. Samsungin puhelin oli 19 prosentilla ja Applen iPhone 18 prosentilla vastaajista. Osuudet ovat suunnilleen samat kuin tammikuussakin.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (167)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 17
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Internetisä tehdy kyselytutkimukset ovat vitsi, antoivat ne tulokseksi mitä tahansa. Käyttäjätutkimukset tulee tehdä kontrolloidusti ja vastaajien tulee täyttää kyselyyn valitut kriteerit. Jos kysytään yli 75-vuotialta pelkäävätkö he kävellä Helsingin rautatieasemalla viikonloppuisin kello 23.00 jälkeen, 99 % heistä vastaa pelkäävänsä. Se, mitä Digitodayn kyselyyn vastanneet ovat kertoneet, ei kerro mitään Lumian ostaneista.
Anonyymi: O tempora, O mores! 19.4.2012 6:17

Anonyymi
Tietotaito ?


Kielenhuoltotoimisto on suositellut sanan tietotaito korvaamista sanalla osaaminen jo yli 30 vuotta.
Anonyymi: AivanSama 19.4.2012 6:18

Anonyymi
Pitäisi jakaa amerikkalaisille Lumia lääkkeitä niin kyllä se sitten muillekin maistuisi?
Anonyymi: minä minä minä 19.4.2012 6:21

Anonyymi
Lumia-huuma, mikä se on?
Anonyymi: iiro64 19.4.2012 6:32

Anonyymi
työttämänä on ihanan rentoo. Saa koko päivän lukea näitä ja loikoilla. Aatella, kohta menee loputkin paperitehtaat kun iPAD tuo ekologiset lehdet pelastamaan maailmaa. Onneksi omistaa metsää ja saa puun myynistä rahaa!
Anonyymi: Nimetön 19.4.2012 6:32

Anonyymi
Suomi-kansa on niin markkinakoneiston vietävissä että en enään usko näihin negatiivisiin uutisointeihin kun paikanpäältä kantautuu ihan muuta.
Onko jokin Nokiaa kohtaan vaikuttava negatiivinen propagandakoneisto käynnissä, jolla yritetään loputkin kansasta kääntää Nokia vastaisiksi?
Anonyymi: Vainoharhainenko? 19.4.2012 6:33

Anonyymi
Tietotaito ?

Kielenhuoltotoimisto on suositellut sanan tietotaito korvaamista sanalla osaaminen jo yli 30 vuotta.[/quoe]Mikä osaaminen?
Kännyköitä on tehty jo tovin mutta se mikä sen tutkimuksen parhaiten osoittaa on pörssi kurssi hei osaaminen, 62? ----> 3? .
Anonyymi: haloo pahvi 19.4.2012 6:41

Anonyymi
Omat kriteerit puhelimelle:
Pitkä akunkesto
Näyttö josta näkyy kesälläkin vaikka aurinko paistaisi

Siinäpä ne. Eli ei Nokiaa kun ei semmoista osaa tehdä.
Anonyymi: Puhelin puhumista va 19.4.2012 7:02

Anonyymi
Omat kriteerit puhelimelle:
Pitkä akunkesto
Näyttö josta näkyy kesälläkin vaikka aurinko paistaisi

Siinäpä ne. Eli ei Nokiaa kun ei semmoista osaa tehdä.


No mitä näyttöä siihen puhumiseen tarvitset. Käytät vaan sitä lankapuhelinta joka on toiminut luotettavasti vuodesta 1876 ei tarvitse akkuakaan.
Anonyymi: Nimetön 19.4.2012 7:09

Anonyymi
Suomessa Nokia ollut ja käyttäytynyt
kuin valtio valtiossa;
määrännyt yliopistot VAIN lisäämään insinöörikoulutusta,
SITRA jakanut valtion rahoja,
kunnat kaavoittaneet lasitaloja,
valtio jaellut ylimääräistä tukirahaa,
uutisissa EI ole saanut kritisoida Nuukiaa,

ELI SUMMA SUMMARUM.

Nyt Suomi saa kehittää muutakin kuin Nuukiiaa.
Anonyymi: Nimetön 19.4.2012 7:21
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 17
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.