Taloussanomat

Elop puolustelee Symbian-puheitaan

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

3.5.2012 14:07 Nokian toimitusjohtajan mukaan yhtiön piti toimia ripeästi käyttöjärjestelmän vaihdossa.

Matkapuhelimia valmistavan Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop puolustaa tapaa, jolla yhtiö kertoi liittoutumisestaan Microsoftin kanssa ja Symbianista luopumisesta.

Viime vuoden alussa tiedotusvälineille vuodettiin muistio, jossa Elop vertasi Nokian älypuhelimissaan käyttämää Symbian-käyttöjärjestelmää "palavaan öljynporauslauttaan". Elopin mukaan Nokian täytyisi hylätä lautta, jos se mielii selvitä.

Nokian strategiamuutoksen jälkeen yhtiön Symbian-älypuhelinten myynti on romahtanut ja yhtiö on myöntänyt, ettei se yllä aiempaan tavoitteeseensa 150 miljoonan uuden Symbian-puhelimen myynnistä.

Tänään torstaina Elop puolusti tiedotuslinjaa Nokian yhtiökokouksen alla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.   

Elopin mukaan muutos oli valtava ja koski tuhansia työntekijöitä. Siksi siitä piti tiedottaa rytinällä.

– Ymmärsimme, että meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa suuntaa niin nopeasti, Elop puolustautui.

Jutun kirjoitti: Eeva Eronen

Eeva Eronen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
MUUTAMAN SADAN MILJOONAN MOKA.

Eloppi on tyhmä Kanucci, sotkee Nokian Micron syliin tai jopa konkurssiin.
sellainen pullero
Anonyymi: Muutaman sadan Miljo 3.5.2012 14:53

Anonyymi
...prkl... siellä olisi ollut muitakin valmiita käyttöjärjestelmiä, kuin kehitysasteella oleva WP.
Anonyymi: -k- 3.5.2012 14:58

Anonyymi
Juu omia tuotteita ei ensimmäisenä kannattaisi haukkua pystyyn. Ainakaan niitä mitkä eniten myi. Kertarysäys välttämättä ole aivan paras strategia muuttaa käyttöjärjestelmää.
Anonyymi: Älkää ostako vaikka 3.5.2012 14:59

Anonyymi
Flop on ilmeisesti vetäny taikasieniä niin paljon, että aivot on syöpyneet ja äijä elää jossain järjettömässä satumaailmassa.

Tai sitten Flop on vaan yksinkertaisesti Microsoftin mies ja tekee niin kuin Ballmer käskee.
Anonyymi: ei hyvää päivää... 3.5.2012 15:11

Anonyymi
HAH HAH HAAA! Ei vain voi myöntää miten TYPERÄ oli. Jos julistetaan oma tuote roskaksi ilman, että on toinen tilalle, niin ei sellainen henkilö voi olla kuin UMPITYHMÄ AASI.

Nyt sitten tulee takkiin satoja miljoonia/miljardeja tuon lausunnon takia. Vaihtoehtona olisi ollut hidas Symbian myynnin hyytyminen (ja jatkuvat voitollinen tulos) samalla kun olisi aloitettu Windows laitteiden ramppaus ylös.

Kumpi olisi ollut järkevämpää?
Anonyymi: Total Flop 3.5.2012 15:28

Anonyymi
Elop sanoin, että hänen lapsensa häpeävät Nokia -puhelimia. Oliko se kommentti todella tarpeen?
Anonyymi: rt 3.5.2012 15:34

Anonyymi
Viimeistään nyt kannattaa myydä ne Nokian osakkeet, sillä kohta hinta on alle 1?.
Anonyymi: Eloppi on Floppi 3.5.2012 16:22

Anonyymi
HAH HAH HAAA! Ei vain voi myöntää miten TYPERÄ oli. Jos julistetaan oma tuote roskaksi ilman, että on toinen tilalle, niin ei sellainen henkilö voi olla kuin UMPITYHMÄ AASI.

Nyt sitten tulee takkiin satoja miljoonia/miljardeja tuon lausunnon takia. Vaihtoehtona olisi ollut hidas Symbian myynnin hyytyminen (ja jatkuvat voitollinen tulos) samalla kun olisi aloitettu Windows laitteiden ramppaus ylös.

Kumpi olisi ollut järkevämpää?

Nokian tappio tehtiin peruspuhelimissa ja vuosien takaisessa strategiavirheessä lähi-idän ja Kiinan suhteen, eikä missään Symbianeissa. Nykyiset Lumiat myyvät saman verran kuin Symbianit huippuvuosinaan ja vauhti vain kiihtyy. Itse en ainakaan hyväksyisi kuluttajana Nokian puolelta suoranaista kusetusta, Symbian ei yksinkertaisesti ole nykyaikana järkevä ratkaisu alkukantaisine käyttöliittymineen ja bugeineen. Kuten jo Ollila totesi, virhe oli luottaa omaan ohjelmisto-osaamiseen ja seuraukset nähtiin Symbian-malliston kanssa, vaikka toki Elop pudotti hieman myyntiä, mutta ainakin rehellisesti sanoi totuuden. Arvostusta.

Mutta pidättäydyn toistaiseki Androidissa, ei tuo Windows tarjoa mitään erityistä verrattuna nykyiseen luuriin.
Anonyymi: Nimetön 3.5.2012 17:37

Anonyymi
Ongelman ydin on kai siinä, että Nokia on vieläkin vähän liian kallis, jotta sen voisi myydä nopeasti ja halvalla jollekkin sellaiselle, joka vain haluaa lopettaa sen koko toiminnan. Eihän tällaisessa "suunnan muutoksessa" muuten olisi mitään järkeä, koska jos ei Windows-puhelinten myynti lähde nopeaan kasvuun, ei Symbian-puhelinten myyntiä yksinkertaisesti voi mitenkään lopettaa. Nokiallahan on aika iso organisaatio ylläpidettävänä, mihin kuluu paljon rahaa.
Anonyymi: Elmeri 3.5.2012 18:04

Anonyymi
Kyllähän siltä palavalta lautalta joutui hyppäämään, kun Elop sen itse omilla puheillaan tuikkasi tuleen.

Todellisuuspakoa on tuskastuttavaa katsoa: eikö toinen tosiaan näe yhteyttä omien tekemistensä ja seurausten kanssa? Osakearvon syöksylasku alle puoleen entisestä alkoi nimenomaan Elopin myötä - se on fakta, jonka voi kuka tahansa tarkistaa.
Anonyymi: Epätrolli 3.5.2012 18:27
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Twitter löysi veroparatiisin Euroopasta

26.09.2011 Mikroblogipalvelu Twitter perustaa kansainvälisen toimiston Irlantiin, Dubliniin.


2013

Kolme vuotta sitten

Tämä Googlen bugi vaanii miljoonia

26.09.2013 Googlen Gmail-palvelussa, jolla on yli 400 miljoonaa käyttäjää, on merkillinen sovellusvirhe, joka voi johtaa käyttäjän tilin jäädyttämiseen.

.