Taloussanomat

Google paljastaa: Suomalaiset eivät ole älypuhelinkansaa

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

15.5.2012 21:00 Suomalaiset eivät kuulu maailman kärkeen älypuhelimien käytössä. Laitteiden käyttäminen on vierasta ja palvelut eivät ole vieläkään tuttuja suurimmalle osalle suomalaisista. Tieto käy ilmi Googlen tuoreesta tutkimuksesta.

Suomea on totuttu pitämään tekniikan kärkimaana ja suomalaisia nopeina omaksumaan tekniikan uutuudet. Matkapuhelimia valmistavan Nokian kompurointi toi kuitenkin tuohon maineeseen ison lommon. Hakukoneyhtiö Googlen tuore selvitys romuttaa mainetta lisää.

Googlen Our Mobile Planet 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaiset jäävät älypuhelimien käyttäjinä esimerkiksi ruotsalaisten, norjalaisten ja brittiläisten jälkeen.

Norjalaisista jo 54 prosentilla on älypuhelin. Ruotsissa sekä Britanniassa älypuhelinpenetraatio on 51 prosenttia.

Googlen tutkimuksen mukaan älypuhelin löytyy vain 38 prosentilta suomalaisista, kun viime vuonna osuus oli 29 prosenttia.

Kasvua siis on tapahtunut, mutta sekin on hitaampaa kuin monessa muussa maassa. Ruotsissa, Norjassa ja Britanniassa älypuhelinpenetraatio kasvoi tutkimuksen mukaan vuodessa jopa 21 prosenttiyksikköä.


Suomalaiset eivät innostuneet älypuhelimista
Älypuhelimien käyttäjien osuus ei maissa
2012 2011
Yhdistyneet Arabiemiraatit 61
Saudi-Arabia 60
Australia 52 37
Norja 54 33
Ruotsi 51 30
Britannia 51 30
Tanska 45 30
Yhdysvallat 44 31
Espanja 44 33
Irlanti 43
Hollanti 43 33
Sveitsi 43 34
Ranska 38 27
Suomi 38 29
Itävalta 36 21
Kanada 33
Saksa 29 18
Egypti 26
Japani 22 6
Belgia 22  –
Brasilia 14

Lähde: Google

– Norjan suurta lukuja voi selittää ainakin se, että maalla on mennyt taloudellisesti melko hyvin muun maailman taantumasta huolimatta, sanoo toimialajohtaja Kirsi Harra-Vauhkonen Googlelta.

Googlen Our Mobile Planet -tutkimus tehtiin nyt toista kertaa. Yli 20 maassa tehdyn verkkokyselyn teki tutkimusyhtiö IPSOS. Suomesta kyselyyn osallistui tuhat vastaajaa, jotka oli valittu kansallisten keskiarvojen mukaan.

Nettiä käytetään vähän, paikannusta paljon

Myös netin käyttämisessä älypuhelimilla suomalaiset jäävät kärkimaiden jälkeen. Ruotsalaisista älypuhelimien omistajista jopa 71 prosenttia on käyttänyt älypuhelimellaan nettipalveluja joka päivä viimeisen viikon aikana, ja lähes yhtä suureen osuuteen päästään Tanskassa.

Norjassa, Espanjassa, Irlannissa, Ranskassa, Sveitsissä ja Australiassa ahkeria netin käyttäjiä älypuhelimien omistajista on noin 60 prosenttia. Suomessa vain 44 prosenttia älypuhelimien omistajista käyttää sillä päivittäin nettipalveluja.

Harra-Vauhkosen mukaan suomalaisten älypuhelimien omistajien käyttötottumukset ovat muuten kansainvälistä keskivertotasoa.

Älypuhelimen omistajista 75 prosenttia kertoi etsivänsä puhelimellaan netistä viihdettä, 71 prosenttia käytti sitä nettiviestintään ja 60 prosenttia uutisten seuraamiseen.

Keskimäärin suomalaiset ovat asentaneet älypuhelimiinsa 17 sovellusta. Niistä kolme on maksullisia. Sovelluksista kuutta oli käytetty viimeisen kuukauden aikana.

Matkapuhelimilla tehtyjen Google-hakujen määrä on kasvanut vuodessa 138 prosenttia, ja mobiilihakujen suurimmat piikit osuvat loma-aikoihin sekä juhlapyhiin. Normaalina päivänä Suomessa tehdään älypuhelimilla noin miljoona hakua.

Paikannukseen liittyvien palvelujen käytössä suomalaiset ovat kansainvälistä kärkiryhmää, sillä 90 prosenttia älypuhelimen omistajista oli etsinyt älypuhelimella sijaintiin liittyviä tietoja.

– Ilmeisesti Nokia on kouluttanut suomalaista karttapalveluiden käyttäjiä. Nokiahan on tarjonnut omaa karttapalveluaan jo pitkään, Harra-Vauhkonen arvioi.

Suomen yrityksillä petrattavaa

Harra-Vauhkosen mielestä suomalaiset ovat kiinnostuneita älypuhelimien palveluista, mutta paikallista tarjontaa on vähän.

– Ongelma voi olla siinäkin, että suomalaisilla yrityksillä ei ole juuri mobiiliversioita nettisivuistaan tai palveluistaan, vaikka kuluttajilla kiinnostusta olisikin, Harra-Vauhkonen sanoo.

Googlen helmikuussa yrityksistä tekemän tutkimuksen mukaan vain 22 prosentilla suomalaisista yrityksistä on puhelimille muokattuja verkkosivuja.

– Kuluttajat Suomessa odottavat parempia mobiilipalveluja. Esimerkiksi Valio on ottanut homman hyvin haltuun, mutta monet nukkuvat onnensa ohi.

Harra-Vauhkosen mukaan erityisesti vähittäiskaupalla olisi Suomessa parannettavaa. Puhelimille voisi tarjota tietoa esimerkiksi lähimmistä kaupoista ja niiden aukioloajoista.

Älypuhelimilla löytynyt tieto voi vaikuttaa myös ostopäätöksiin. Suomalaisista älypuhelimien omistajista 63 prosenttia on ottanut yhteyttä yritykseen puhelimella tehdyn haun jälkeen ja 69 prosentilla haku on johtanut vierailuun yrityksessä.

Älypuhelimen ostajista 38 prosentilla haku oli johtanut ostokseen ja 15 prosenttia on muuttanut myymälässä mieltään ostoksesta.

Yllättäviä lukuja

Googlen älypuhelinpenetraatioluvuista löytyy joitakin yllätyksiä. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi japanilaista vain 20 prosentilla on älypuhelin, vaikka maata on pidetty mobiilipalveluiden edelläkävijänä.

Selitys saattaa löytyä tutkimuksen käyttämästä älypuhelimen määritelmästä ja kulttuurieroista. Tutkimuksessa älypuhelinta kuvattiin puhelimeksi, jolla saattoi käyttää verkkopalveluita, ladata erilaisia sovelluksia ja tehdä tietokoneen kaltaisia toimintoja.

Vastaajat saivat itse päätellä, oliko heidän puhelimensa älypuhelin vai ei. Vaikka Japanissa on puhelimiin on ollut jo pitkään tarjolla paljon kehittyneitä palveluita, japanilaiset pitävät vain uusia kosketusnäytöllisiä puhelimia älypuhelimina.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (142)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 15
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Nokia s60 ei ole älypuhelin!
Anonyymi: - 15.5.2012 21:04

Anonyymi
s60 ei olekaan älypuhelin.
Anonyymi: vaan sellaisen käytt 15.5.2012 21:13

Anonyymi
Nokia s60 ei ole älypuhelin!

Yksikään Symppari ei ole oikea älypuhelin.
Anonyymi: Valikkohelvettejä ne 15.5.2012 21:13

Anonyymi
Suomalaiset ovat hyvin tyhmää ja yksinkertaista kansaa. Vähän kuin iPhone käyttäjätkin.
Anonyymi: Nimetön 15.5.2012 21:13

Anonyymi
Suomalaiset eivät kuulu maailman kärkeen älyn käytössä.
Anonyymi: Tiedetty tosiseikka, 15.5.2012 21:13

Anonyymi
Arabeilla kärkipaikka yli 60% ja esimerkiksi Espanjalla 44%.

Teollisuusmaat Japani 22% ja Saksa 29%.

Mitä tämä sitten kertoo?
Anonyymi: Talonmies 15.5.2012 21:15

Anonyymi
Huomioon pitää ottaa myös se, että Suomi on hyvin harvaan asuttua seutua ja suuri osa meistä elää edelleen maaseudulla. Nämä ihmiset tietävät mistä löytyy lähin kapakka ja mitä kylässä tapahtuu - siihen ei tarvita älypuhelinta, joka on kieltämättä erittäin pätevä kapistus urbaanissa ympäristössä.
Anonyymi: VMK 15.5.2012 21:20

Anonyymi
Tämä sijoitus aikoinaan varmistettiin korkeilla data-hinnoilla. Ei mikään yllätys.
Lapissa ei taida nettiyhteyksiä olla vieläkään tai ne saa järkyttävän kalliilla. Ministeri Kiurulla jäi nekin lupaukset tomerasti toteuttamatta.
Anonyymi: Suomi on vieläkin un 15.5.2012 21:21

Anonyymi
Ja tulokset perustuu internietsussa tehtyihin haastatteluihin, joissa kaikki ovat luonnollisesti vastanneet täysin rehellisesti.
Anonyymi: Ja miksipä näitä tul 15.5.2012 21:21

Anonyymi
Yllätys! Katse operaattoreihin, samanlaista kuraa tarjoavat, ja mm. Prepaid ihan lapsen kengissä, jos vertaa esim. Saksaan tai Venäjään.

Tiesittekö, että suomalaisista Prepaid liittymistä,
ainoastaan kahdella (DNA & GoMobile) operaattorilla
on ulkomailla toimiva liittymä
(Saunalahtea en laskenut, kun se on niin sukka).
Anonyymi: espresso 15.5.2012 21:23
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 15
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.