Taloussanomat

Nokia hyllytti Meltemi-käyttöjärjestelmän loppusuoralla

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

15.6.2012 09:51 Nokia säästää myös lopettamalla useita kehityshankkeita. Eräs lopetetuista hankkeista on Meltemi-käyttöjärjestelmä, joka ennakkoarvioiden mukaan piti julkistaa kesäkuussa.

Nokia on keskeyttänyt peruspuhelimiin tarkoitetun Meltemi-käyttöjärjestelmän kehittämisen, kertoo sanomalehti Wall Street Journal omiin lähteisiinsä vedoten.

Linux-pohjainen Meltemi oli suunniteltu alusta alkaen kosketusnäytöllisille puhelimille, ja sen tarkoitus oli vähitellen korvata Nokian peruspuhelimissa käytetty Series 40 -käyttöjärjestelmä, joka oli alun perin kehitetty näppäinpuhelimille.

Investointipankki Nomura arvioi huhtikuussa, että Nokia julkistaisi Meltemin kesäkuun aikana. Pankki piti hanketta äärimmäisen tärkeänä Nokian kannalta, sillä halvat kosketusnäytölliset Android-puhelimet ovat alkaneet syödä Nokian markkinaosuutta peruspuhelimissa.

Nokia ei ole virallisesti koskaan myöntänyt Meltemi-hankkeen olemassaoloa, mutta julkisuuteen on vuotanut video, jossa yhtiön toimitusjohtaja Stephen Elop itse mainitsee Meltemin.

Elop ei myöskään suoraan myöntänyt Meltemi-hankkeen lopetusta eilen torstaina Nokian tulosvaroitusta ja leikkauksia koskevassa lehdistötilaisuudessa. Meltemiä koskevaan kysymykseen hän vastasi, että Nokia on joutunut lopettamaan joitakin kehityshankkeita.

Viime viikolla Nokia esitteli Asha-mallin peruspuhelimia, joissa oli kosketusnäyttö. Nomuran torstaina julkistaman arvion mukaan ne saattavat pysäyttää peruspuhelimien myynnin laskun ainakin vähäksi aikaa.

Eilen torstaina Nokia kertoi tulosvaroituksen ja irtisanomisten lisäksi, että se jatkaa peruspuhelimiensa S30- ja S40-käyttöjärjestelmien kehitystä. Nokia myös kertoi, että yhtiö haluaa tuoda markkinoille nykyistä halvempia Windows-puhelimia.

Yksi Nokiasta lähtevistä johtajista oli peruspuhelimia kehittävän Mobile Phones -yksikön johtaja Mary McDowell.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (218)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 22
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Typerää,Nokia, typerää! Jos tämä olisi ollut tiedossa jo yhtiökokouksessa, niin olisitte saaneet kuulla ehdotuksen yhtiön toimarin erottamiseksi.
Anonyymi: Erittäin pettynyt os 15.6.2012 10:03

Anonyymi
Sataa Samsungin laariin, koska joiden arvioden mukaan sen Bada- käyttöjärjestelmä on tuon jälkeen paras halpapuhelimiin...siis Samsungin tulee valtaamaan Afrikan, Intian jne. ?
Anonyymi: Bada 15.6.2012 10:04

Anonyymi
Samaa mieltä, ärsyttää kun tuo surkea microsoftin käyttis jyrää kaikki. Olen niin toivonut että Nokia toipuisi tästä, mutta samalla tovoin että mukana olisi myös linux-käyttis.


Ei se oikeasti jyrää kun sitä ei kukaan osta. Ainoa mitä tapahtuu niin Nokia uppoaa
Anonyymi: sad but true 15.6.2012 10:06

Anonyymi
Samaa mieltä, ärsyttää kun tuo surkea microsoftin käyttis jyrää kaikki. Olen niin toivonut että Nokia toipuisi tästä, mutta samalla tovoin että mukana olisi myös linux-käyttis.
Anonyymi: Jaekaelae 15.6.2012 10:06

Anonyymi
Nokia on keskeyttänyt peruspuhelimiin tarkoitetun Meltemi-käyttöjärjestelmän kehittämisen


Eikö sen olisi voinut sitten edes myydä jollekin toiselle valmistajalle, että olisi saatu kassaan rahaa odottaa Windows8:n valmistumista?
Anonyymi: Järjetöntä menoa! On 15.6.2012 10:07

Anonyymi
Eli microsoftille ei sopinut, että Nokia olisi kehittänyt jotain omaakin. Jatketaan siis edelleen ikiwanhalla S40-alustalla ja tehdään samat virheet kuin S60:n kanssa. WP ei koskaan tule toimimaan niin kevyessä raudassa kuin Linux.
Anonyymi: Nokia kohta myyntiku 15.6.2012 10:07

Anonyymi
Miksi ihmiset itkee kun Nokia potkii ihmisiä pellolle? Jos sun omassa firmassa olis töissä Make ja Pera ja sun firmas tekee huonoa tulosta ja ei ole varaa pidemmän päälle maksaa kun Makelle palkkaa niin miyä helv sä teet Peralla? Miks piyää edes selitellä miks Peran pitää lähteä? Pera voi tulla takas jos ja kun firma voi taas hyvin.....
Anonyymi: toiminimi 15.6.2012 10:10

Anonyymi
Uskon, että Meltemi ja Meamo vielä kaivetaan naftaliinista, kun tajutaan ettei Windows Phonella voi menestyä.
Anonyymi: Asiaa seuraava 15.6.2012 10:10

Anonyymi
Samaa mieltä, ärsyttää kun tuo surkea microsoftin käyttis jyrää kaikki. Olen niin toivonut että Nokia toipuisi tästä, mutta samalla tovoin että mukana olisi myös linux-käyttis.


Onko sinulla käyttis syndrooma? Hakeudu toki hoitoon ennenkuin alkaa pääkopassa raksuttamaan liian kiivaasti.
Anonyymi: Dr sorbus 15.6.2012 10:13

Anonyymi
Linuxiin sekaantuminen tuli nokialle kalliiksi. Olisi pitänyt ymmärtää ilman ms apujakin pysyä erossa.
Anonyymi: linux on täysin nört 15.6.2012 10:15
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 22
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalainen Adidas-klooni on kenkäpuhelin

30.09.2011 Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja on palannut alan juurille ja valmistanut kenkäpuhelimen. Adidas S-808 Sneaker -kännykkä näyttää Adidaksen lenkkarilta.


2013

Kolme vuotta sitten

Mepit etsivät yhteislaturista ratkaisua "kaapelikaaokseen"

30.09.2013 EU-parlamentin valiokunta on huolissaan matkapuhelinlaturien sekamelskasta, joskin Cnet News.comin mukaan ongelman näyttää aiheuttavan lähinnä Apple.

.