Taloussanomat

Testi: Nokia 808 Pureview -puhelimen Symbian tuottaa pettymyksen

Kuva: Nokia Press

6.7.2012 11:04 Nokian helmikuussa esitelty "hirviökamerapuhelin" 808 Pureview on vihdoin tulossa kauppohin. Kameran loistavuutta himmentää puhelimen jälkeenjäänyt Symbian-käyttöjärjestelmä.

Nokia 808 Pureview -puhelimen tunnetuin piirre on sen hirviömäiseksi nimitelty 41 megapikselin kamera. Se vaikuttaa myös puhelimen ulkomuotoon, sillä suurikennoisen kameran takia puhelimen selässä on quasimodomainen kyttyrä.

Käytännössä kyttyrä ei kuitenkaan näytä kovin suurelta verrattuna puhelimen muuhun runkoon, joka on sekin tukevahko ainakin moniin uusiin älypuhelimiin verrattuna. Painoa laitteella on paljon, 169 grammaa. Puhelin kyllä sujahtaa taskuun, vaikka ei kovin huomaamattomasti.

Vaikka Nokia 808 on paksu, se on toisaalta miellyttävän kapea, toisin kuin monet uudet suurilla näytöillä varustetut älypuhelimet. Laitteen pyöristetty runko ja hieman karhea pinta tuntuvat mukavilta kädessä.

Kameran tarkkuus vaikuttaa

Oletuksena 808:n kamera käyttää automaattiasetuksia, jossa kuvaaja ei voi vaikuttaa mihinkään. Kuvausohjelmat-asetus antaa puolestaan valita erilaisia valmiiksi ohjelmoituja asetuksia esimerkiksi lähikuvia tai maisemakuvia varten.

Varsinainen hauskuus alkaa kuitenkin Luova-asetusten alta. Kamerasta löytyy melko runsaasti asetuksia, jotka on jäsennelty miellyttävän selkeästi. Alla oleva sanallinen kuvaus voi tuntua sekavalta, mutta käyttö on paljon helpompaa.

Käyttäjä voi valita esimerkiksi Pureview-tarkkuuden, jonka alta voi kuvan tarkkuudeksi valita kaksi, viisi tai kahdeksan megapikseliä, jotka kamera on prosessoinut 41 megapikselin otoksista.

Pureview-tarkkuuden rinnalla vaihtoehtona Paras tarkkuus, joka tarkoittaa 34 megapikselin kuvia.

Kuvat ovat jopa hämmentävän tarkkoja, varsinkin laitteen kokoon nähden. Täysikokoisista kuvista löytyy yksityiskohtia, joita on vaikea uskoa kameran todella pystyneen kuvaamaan.

Tarkennuskohdan voi valita näyttöä koskettamalla, ja joskus tarkennusalue on niin lyhyt, että kuvan taka-ala on sumuinen kuin paremmillakin järjestelmäkameroilla.

Erityisen lähelle kamera ei kuitenkaan tunnu pystyvän tarkentamaan.

Symbian jäi jälkeen

Jo Nokia 808 Pureview -puhelimen julkistuksen aikaan viime helmikuussa monet pitivät sen suurimpana vikana sen Symbian-käyttöjärjestelmää. Nokia on kuoppaamassa Symbianin muutaman vuoden kuluessa, ellei jo aiemmin.

Pureview-tekniikan kehittäminen aloitettiin kuitenkin jo viisi vuotta sitten, kun kukaan ei voinut kuvitella Nokian joskus alkavan käyttää puhelimissaan MIcrosoftin kehittämää käyttöjärjestelmää.

Kun on kokeillut Nokian Lumia -puhelimia, Applen iPhonea ja useita Android-puhelimia, Nokia 808:n Symbian tuntuu valitettavasti auttamattoman vanhentuneelta. Ensimmäisen iPhonen julkistamisesta on jo viisi vuotta, ja Nokia 808 -puhelimessa on Symbianin uusin Belle-versio, mutta silti se jää käytön sujuvuudessa jälkeen kilpailevista älypuhelimista.

Puhelimen perustoiminnot kuten yhteystiedot, viestit ja kalenterit avautuvat nopeasti, mutta sovelluksia käynnistäessä joutuu liian usein tuijottamaan näytölle ilmestyvää pyörivää rullaa.

Myös puhelimen nettiselain on hidas, ja kahden sormen zoomaus toimii sekin viiveellä ja epätarkasti. Sama ongelma on valokuvia zoomatessa.

Puhelimen omia lomakkeita täyttäessä näppäimistö peittää usein varsinaisen hyväksy-näppäimen, eikä näppäimistön Enter-näppäin korvaa sitä. Niinpä kirjoituksen jälkeen pitää ensin painaa näppäimistö piiloon, jotta löytää lomakkeen Tallenna-, Hyväksy- tai muun vastaavan näppäimen.

Nokia tarjoaa 808-puhelimessa valmiiksi kunnioitettavan määrän valmiita sovelluksia, mutta niin tekevät muutkin valmistajat. Lisäksi Nokian sovelluskaupassa ei ole Symbian-versioita useista muilla käyttöjärjestelmillä suosituista ohjelmista. Sovelluskehittäjät eivät enää viitsi vaivauta Symbianin takia, jonka markkinaosuus pienenee jatkuvasti ennen kuin Nokia parin–kolmen vuoden päästä virallisesti lopettaa sen tukemisen.

Jos kaipaa kännykkäänsä loistavaa kameraa, mutta on valmis tinkimään uusimmista sovelluksista, eikä nettiäkään aio paljoa käyttää, niin Nokia 808 Pureview on juuri oikea puhelin. Varsinaista modernia älypuhelinta etsivien kannattaa jatkaa etsimistä.

Alla muutama esimerkki Nokia 808 Pureview -puhelimella otetuista kuvista eri tarkkuuksilla. 

.

2 megapikselin kuva. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä.
Kuva: Perttu Pitkänen

.

5 megapikselin kuva. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä.
Kuva: Perttu Pitkänen

.

8 megapikselin kuva. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä.
Kuva: Perttu Pitkänen

.

34 megapikselin kuva. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä.
Kuva: Perttu Pitkänen

.

34 megapikselin kuva. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä.
Kuva: Perttu Pitkänen

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (160)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Oikeasti? Tässäkö hienoimmat kuvauskohteet mitä löysit (työmatkan varrelta?)..
Anonyymi: petteri 6.7.2012 11:23

Anonyymi
Tutkimukset todistaa, älyluuria käytetään eniten surffailuun, 808 selain toimii todella kankeasti, ei ihme että nokia on kohti loppua.

Kuinka vaikeaa on saada sulavasti toimiva selain?
Anonyymi: 808 testattu 6.7.2012 11:25

Anonyymi
Nyt vaan odottamaan, että Pureview tulee Nokian Windows 8 puhelimiin.
Anonyymi: W 6.7.2012 11:25

Anonyymi
Laitas hyvä toimittaja linkit toimimaan ja oikeat kuvat oikeisiin paikkoihin, nyt taitavat kaikki kuvat olla luokkaa 2megapikseliä...
Anonyymi: UUNOT TARKASTAKAA TY 6.7.2012 11:31

Anonyymi
taskumuro.com/808-pureview-jaksaa-hammastyttaa-gsmarenan-sokko-ja-vertailutesteissa
Anonyymi: Nimetön 6.7.2012 11:32

Anonyymi
Jos Nokia oli ollut järkevä, niin Meego oli korvannut Symbianin uusissa puhelimissa. Nyt Nokia tapattaa itsensä Microsoftin kanssa kun ihmiset eivät halua Windows-puhelimia.
Anonyymi: ars 6.7.2012 11:37

Anonyymi
Kuvathan ovat käsittämättömän heikkolaatuisia. Sumeita ja haaleita.
Anonyymi: Nimetön 6.7.2012 11:39

Anonyymi
vaikuttaa applen maksamalta mainokselta ja onko mp menny toimottajalla vähän sekaisin?
Anonyymi: .. 6.7.2012 11:40

Anonyymi
Ajattelin kyllä ostaa 808. Käytän puhelinta valokuvaamiseen ja puheluihin.
Anonyymi: Mulle sopiva 6.7.2012 11:50

Anonyymi
vaikuttaa applen maksamalta mainokselta ja onko mp menny toimottajalla vähän sekaisin?[/quote

Digitoday kuuluu Startel -yhtiölle (jonka omistaa Sanoma). Erikoista Startelille on tarjota lehituotteitaan ainoastaan Applen laitteisiin (iPhone ja iPad). Ei siis ole yllättävää, että Startelin julkaisut (ITViikko, Taloussanomat, Digitoday) jauhavat Nokian vastaistaa mantraansa tauotta. Täsmälleen samasta syystä peukkupojalle ei tehdä mitään.
Anonyymi: faktaa 6.7.2012 11:52
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Richard Branson haastaa Carlos Slimin Meksikossa

01.10.2013 Meksikon valtio on vihdoin onnistunut löysäämään maailman rikkaimman miehen otetta maan telemarkkinoista. Tämä on saanut ainakin yhden haastajan liikkeelle.

.