Taloussanomat

Hirviökamera hiipii Lumioihin

Nokian ostos esittelee keksintöjään Youtube-videolla. Löydät linkin videoon jutun lopusta.
Kuva: Ruutukaappaus

26.7.2012 13:44 Nokia jakaa syksyllä kamerapäivityksen Windows Phone -pohjaisiin Lumia-puhelimiinsa. Päivityksen yhteydessä Lumiat saavat niin sanotusta hirviökamerapuhelimesta tuttuja kameraohjelmisto-ominaisuuksia.

– Teemme parhaamme, että saamme Pureview-tekniikkaa mahdollisimman pian Lumia-puhelimiin. Pureview ei tarkoita pelkkää megapikselimäärää vaan tuomme Lumioihin muitakin ominaisuuksia, Nokian ohjelmistojohtaja Samuli Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan Lumioihin tuleva päivitys sisältää muun muassa Pureview:sta tutun "ryhmäkuvaominaisuuden".

Käytännössä ryhmäkuvaominaisuus tarkoittaa, että puhelimen kamera ottaa kuvanoton yhteydessä useita valokuvia. Valokuvia yhdistelemällä käyttäjä saa aikaiseksi kuvan, jossa kaikilla kuvattavilla on silmät auki ja tolkullinen ilme naamallaan.

Monien kuvien ottaminen mahdollistaa tulevaisuudessa myös sen, että jo otetusta kuvasta voi poistaa kuvattavan edestä liikkuneen auton tai ihmisen. Tämä niin sanottu Remove-tekniikka ei ole vielä käytössä.

– Joskus kuvattavan edestä menee auto tai ihminen, joka liikkuu koko ajan. Liikkeen vuoksi jossain kohti kuvaa näkyy aina kuvan tausta, jolloin liikkuvan auton tai ihmisen voi poistaa eri kuvia yhdistelemällä, Hänninen sanoo.

Myös Nokian edullisemmat Asha-puhelimet saavat uusia kameraominaisuuksia. Hänninen ei ole vielä varma, voiko Pureview:stä tutun kameraohjelmiston ominaisuuksia päivittää Asha-puhelimiin. Uusiin Ashoihin niitä on joka tapauksessa luvassa.

Hänninen ei halua kommentoida sitä, onko Nokialta tulossa syksyllä uutta Windows Phone -pohjaista Pureview-puhelinmallia.

Nokia julkisti helmikuun lopussa Barcelonan matkapuhelinmessuilla Pureview 808 -älypuhelimen. Puhelimessa on 41 megapikselin kamera ja monia kuvankäsittelymahdollisuuksia. Lehdistö risti puhelimen hirviökamerapuhelimeksi.

Puhelimen kamerateknologia on saanut runsaasti kiitosta, mutta sen käyttöjärjestelmä on haukuttu lyttyyn.

Lue myösTämän takia Nokia osti kamerafirman Ruotsista
VerkossaScalado esittelee ryhmäkuvatekniikkaansa
VerkossaScaladon Remove-video
Jutun kirjoitti: Topi Kanniainen

Topi Kanniainen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (92)


Anonyymi
Ohjelma ottaa useita kuvia eri terävyysalueilta ja valitsee mukaa vain terävät kohdat ja vain tietyssä määrässä kuvia olevat.

Vaatii kennolta herkkyyttä.
Anonyymi: tiipii 26.7.2012 14:23

Anonyymi
Hirviötoimittaja kirjoittaa..

Mikä helvetin hirviökamera! Sehän on superkamera (tai olisi tietenkin, jos olisi applen tekemä).
Anonyymi: Saamarin tunarit 26.7.2012 14:34

Anonyymi
Ajattelin ostaa tuosta tekniikasta kehitetyn version noin viiden vuoden kuluttua kun ominaisuuksiin saadaan tunnistustoiminto, joka pyyhkii kuvasta pois kaikki köyhät, vanhat ja sairaat. Näin meille fiksuille olisi parempi virtuaalimaailma, koska emme ihan vielä saa näitä marginaaliryhmiä pois keskuudestamme.


Mia, viiden vuoden kuluttua kuulut itse kaikkiin näihin marginaaliryhmiin.
Anonyymi: Marginaali 26.7.2012 14:34

Anonyymi
Hirviötoimittaja kirjoittaa..Mikä helvetin hirviökamera! Sehän on superkamera (tai olisi tietenkin, jos olisi applen tekemä).

Applella ei ole tapana huijata ja iPhonella pitää pystyä kuvaamaan myös hämärässä joten eiköhän Apple ihan suosiolla jätä PW:n rauhaan.
Mekapikkelseillä ei iPhonea myydä vaan kokonaisuuden toimivuudella joka 808 puuttuu täysin.
Anonyymi: Applen asiakkaat ei 26.7.2012 14:40

Anonyymi
Ryhmäkuvaominaisuus onkin mielenkiintoinen juttu, kun puhutaan Pureviewstä. Kuvassa olevat henkilöt on nimittäin aseteltava tismalleen samalle etäisyydelle, sillä muuten osalta jäävät kasvot epäteräviksi. Se johtuu Pureviewn (liian vähän esille nostetusta) ongelmasta, joka on erittäin kapea syväterävyys. Mitä lähempää kuvataan, sitä enemmän ongelma korostuu.Ööh, oletkos nyt ihan varma kuitenkaan. Kaksi skenaariota:a) Jos otat kuvaa "läheltä" - alle metrin päästä - syvyysterävyydellä on väliä. b) Jos kuvaat ryhmäkuvaa normaalietäisyydeltä - 4-5 metrin päästä - syvyysterävyydellä ei ole niinkään väliä.Kuvitteletko, että ilman tätä Scaladon tekniikkaa joidenkin ihmisten naamat ovat kuvassa sumeita, jos ihmiset ovat eri etäisyydellä - esim. luokkahuonetta kuvatessa? Pureview toimii ihan täsmälleen yhtä hyvin kuvaustilanteissa kuin mikä tahansa muukin kamera - ainoastaan sillä erolla, että kuvanlaatu on toisesta galaksista (pun intended). Kukaan ei jää kuvassa epäterävämmäksi kuin kukaan muukaan - yli 5m:n kuvausetäisyys vastaa kameralle (ja silmälle) käytännössä tarkennusta äärettömään ("kaikki on yhtä tarkkaa", valonsäteet tulevat linssille käytännössä samansuuntaisina oli etäisyys mikä hyvänsä >5m).Makrolla kuvatessa kapea syvyysterävyys on itseasiassa etu, jolla saa paremman bokehin.Scaladon tekniikka on pelkästään softapohjaista, joka tarkoittaa sitä, että tämä ei luo yhtään ylimääräistä ongelmaa / poista yhtään ongelmaa alkuperäisen kuvan raakadatasta (jos oletetaan, että puhelin kykenee handlaamaan esim. pureview'n tuottamaan bittivirran suurilla resoluutioilla). Magic perustuu täsmälleen samoihin asioihin, kuin mikä tahansa muukin kuvan jälkikäsittely - esim. iPhonen värien saturointi tai tarkkuuden "lisääminen" kuvaan artefaktan hinnalla. EI VIITSITÄ KEKSIÄ HATUSTA SELLAISIA ONGELMIA JOITA EI OLE PELKÄSTÄÄN SIKSI ETTÄ ELÄKESÄÄSTÖT OLIVAT KIINNI NOKIAN OSAKKEESSA.

En ikinä sijoittaisi Nokiaan, eikä minun tarvitse keksiä ongelmia.
Katsopas Riku esimerkiksi niitä kuvia, joita Nokia toi julkisuuteen heti kevättalvella, kun Pureviewistä alettiin puhua. Vuorikiipeilijäpariskunnan likka oli epäterävä kuin mikä, vaikka istui sussunsa vieressä. Eikä se todellakaan toiminut positiivisena tehokeinona :-)
Ja Riku, mistä ihmeestä olet ylipäätään keksinyt, että "läheltä" kuvaaminen tarkoittaa alle metristä kuvaamista? Ihmisiä kuvattaessa 2-3 metriä on läheltä, ja silloin tulee Pureviewin kanssa ongelmia.
Sitä paitsi virallinen termi on syväterävyys, ei "syvyysterävyys".
Anonyymi: Nimetön 26.7.2012 14:41

Anonyymi
Mulla on PureView vaikka uikkarit jalassa. Laittaisin kuvan jos mahdollista.
Anonyymi: Seon teo 26.7.2012 14:42

Anonyymi
Ei valokuvia saa väärentää, jos jollakulla oli silmät kiinni ryhmäkuvassa, niin olkoon. Uusi shotti vain perään.
Anonyymi: Eiii 26.7.2012 14:45

Anonyymi
`Hänninen ei halua kommentoida sitä, onko Nokialta tulossa syksyllä uutta Windows Phone -pohjaista Pureview-puhelinmallia.`

Noh, minäpä kerron Hänniselle. Ei ole tulossa koska vanhaan OS:aan ei tuoda enään kapulan kapulaa kun ei entisetkään myy.

Amazon pudotti vuorostaan ysisatasen hintaa.
Anonyymi: Huoh 26.7.2012 14:48

Anonyymi
Olkaa niin kilttejä ja jättäkäää termi "hirviökamera" keltaisen lehdistön käyttöön. Kiitos.


Jaa, mitäs lehdistöä digitoday on?
Anonyymi: Jannq 26.7.2012 14:50

Anonyymi
Hirviötoimittaja kirjoittaa..Mikä helvetin hirviökamera! Sehän on superkamera (tai olisi tietenkin, jos olisi applen tekemä).Applella ei ole tapana huijata ja iPhonella pitää pystyä kuvaamaan myös hämärässä joten eiköhän Apple ihan suosiolla jätä PW:n rauhaan.Mekapikkelseillä ei iPhonea myydä vaan kokonaisuuden toimivuudella joka 808 puuttuu täysin.


Kompastut omaan hyväuskoisuuteesi. iPhonellahan nimenomaan EI pysty pienestä kennosta johtuen kuvaamaan hämärässä (katsoppa oman laitteesi hämärässä ottamia kuvia jollain muulla kuin facebook-resoluutiolla). Eikä siinä vielä kaikki - hämärässä kuvatessa iPhonen terävyysalgoritmi vain korostuu ja tuottaa kuvaan sekavaa mössöä. Tämä siis vertauksena tähän Pureview'iin, joka ottaa ihan katsottavia kuvia hämärässäkin.

Käytettävyydestä olen kanssasi samaa mieltä vaikken Applen käyttäjä olekaan. Symbian henkii vielä parannuksistaan (Anna, Belle, Belle FP1) huolimattakin 90-luvun henkeä, eikä sovellu kosketusnäytöllä käytettäväksi.

Applella on tapana kusettaa ihan samalla tavalla kuin kaikilla muillakin yrityksillä :) Nokiat eivät ainakaan viime aikoina ole räjähtäneet taskuihin tai jääneet menemättä takuuseen sen takia, että puhelinta on käytetty pakkasella ;)

"Mersu toivottavasti jättää uudet moottorit rauhaan, kun kulutuksella ei autoja myydä vaan kokonaisuuden toimivuudella, joka on jo riittävä" - Pureview on puhelinkameroiden uusi sukupolvi. Kehitys on kehitystä.
Anonyymi: Mike 26.7.2012 14:55
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Paljastava Timeline tulee pian Facebookiin - näin suojaudut

29.09.2011 Facebook on lähiaikoina vaihtamassa käyttäjien sivuille Timeline-näkymän, josta vanhatkin päivitykset löytyvät helposti selattavassa muodossa. Jos menneet avautumiset Facebookissa kaduttavat, kannattaa syventyä Facebookin asetuksiin.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.