Taloussanomat

Ennakkotilaajat saavat hienomman Jolla-puhelimen

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

16.4.2013 12:22 Jolla julkistaa älypuhelimensa toukokuun alussa. Joukkorahoittajina toimivat ennakko-ostajat saavat vaikuttaa puhelimensa ulkoasuun. Maksutasoja on monia.

Toukokuun alussa selviää, miltä kotimaisen Jollan ensimmäinen puhelin näyttää ja miten se toimii.

– Puhelin edustaa modernia skandinaavista muotoilua, Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio paljastaa.

Lisäksi Jolla aikoo aloittaa puhelimen ennakkomyyntikampanjan jo toukokuun puolivälin jälkeen. Kampanjalla kositaan Jollan innokkaita faneja ja käytännössä perustetaan eräänlainen Jolla-klubi.

Vielä maaliskuussa Jollan toimitusjohtaja Marc Dillon lupaili matkapuhelinalan messuilla Barcelonassa yhtiön kertovan julkaisusta ja yksityiskohdista "luultavasti maalis-huhtikuussa".

– Me haluamme, että Jollasta tulee movement. Haluamme, että Jollan fanit voivat osallistua jo aikaisemmassa vaiheessa. He varmistavat sen, että puhelinta on saatavilla ja he saavat sen ensimmäisten joukossa, Saarnio kertoo.

Saarnion mukaan puhelinta aiotaan myydä ennakkoon myös, koska Jollalla ei ole valtavaa markkinointimuskelia. Siksi viestiä uudesta puhelimesta pitää rakentaa vaiheittain.

Ennakkomaksulla
ainutlaatuisempi puhelin

Saarnion mukaan ennakkomyynnissä puhelimesta veloitetaan "jonkinlainen ennakkomaksu". Maksu tapahtuu Kickstarter-tyylisen, kotimaisen joukkorahoitusalustan avulla. Puhelimensa ennakkoon ostaneet saavat laitteeseensa jotain erityistä, jota muut eivät saa, Saarnio lupaa.

– Haluamme tarjota ennakkotilaajalle jotain ainutlaatuista, esimerkiksi käyttöliittymän ulkoasuun liittyen, Saarnio arvioi ja sanoo, että kampanjaa vasta suunnitellaan.

Saarnion mukaan ennakkomaksusta ei tule niin suurta, että se muodostaisi kynnyksen faneille. Ennakkomaksussa on myös useita tasoja. Mitä enemmän maksaa, sitä erityisemmäksi puhelin räätälöidään.

Joukkorahoituksen mahdolliset lainsäädännölliset sudenkuopat, johon esimerkiksi Fröken Senja -kirjahanke viime syksynä törmäsi, eivät pelota.

– Joukkorahoitus on täysin mahdollista Suomessa. Se vain täytyy tehdä ammattimaisesti, Saarnio sanoo.

"Tarkennamme
aikataulua"

Saarnio ei vielä paljasta, kuinka kauan fanit ja muut halukkaat ostajat joutuvat odottamaan ensimmäisten älypuhelimien saapumista kauppoihin ja ennakkotilaajille.

– Tarkennamme aikataulua ennakkomyyntikampanjan yhteydessä. Olemme jo aiemmin kertoneet, että tarkoituksena on tuoda puhelin markkinoille tämän vuoden puolella.

Saarnio arvioi, että puhelin tuodaan vaiheittain eri markkinoille. Ensi alkuun puhelinta myydään Suomessa, jossa kiinnostus ja fanikuntakin on suurin. Jollalla on Suomessa jo jakelusopimus teleoperaattori DNA:n kanssa.

Haussa 30
miljoonaa euroa

Saarnion mukaan Jolla pystyy tekemään ensimmäisen puhelimensa nykyisellä rahoituksellaan. Kasvuun tarvitaan kuitenkin enemmän. Uusi rahoituskierros käynnistyy kesäkuussa.

Antti Saarnion mukaan kyseessä on vaihtovelkakirjalainaohjelma, joka on suunnattu instituutioille. Tavoitteena on saada kokoon 30 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on "pre-IPO bond" eli vaihtovelkakirjaohjelma, joka antaa tietyn edun sijoittajalle siinä vaiheessa, kun Jolla listautuu pörssiin ja mikäli Jolla listautuu pörssiin, sanoo Saarnio.

Listautuminen
yhä päävaihtoehto

Viime syksynä Saarnio kertoi Jollan suunnittelevan pörssiin listautumista keväällä. Pörssilistaus on yhtiölle edelleen ensisijainen vaihtoehto, Saarnio arvioi. Sen ajankohta riippuu kuitenkin liiketoiminnan kehitysvaiheesta.

– Etukäteen on vaikea sanoa. Ajallisesti mennään varmasti ensi vuoden puolelle, Saarnio toteaa.

Saarnion mukaan Helsingin pörssin First North -lista näyttää hyvältä vaihtoehdolta, koska yhtiössä nähdään, että kotimainen osakaspohja on iso etu. Jolla on käynyt myös tutkailemassa Hongkongin pörssiä.

First North -lista on tarkoitettu pienemmille yrityksille. Siihen listautuneilla yrityksillä esimerkiksi tulosraportointivelvoitteet ovat päälistaa kevyempiä.

"Ei
rahastusta"

Jollan ovat perustaneet entiset nokialaiset. Nämä perustajaosakkaat omistavat enemmistön yhtiöstä.

Saarnion mukaan Jollan listautuminen ei missään nimessä tule olemaan mikään "rahastuslistauminen". Tarkoitus on rahoittaa yhtiön kasvua.

Saarnion mukaan yhtiö tutkii myös vaihtoehtoja, joilla yksityissijoittajat voisivat jo nyt olla mukana rahoituksessa.

Ensimmäinen rahoituskierros oli kooltaan vähän yli 11 miljoonaa euroa. Siinä mukana oli pääasiassa yksityisiä sijoittajia. Saarnio kertoo, että puolet sijoittajista oli Suomesta.

Mukana oli myös esimerkiksi puolalainen sijoittaja sekä hongkongilainen sijoitusyhtiö China Fortune, jota Saarnio kuvailee tärkeäksi strategiseksi kumppaniksi Kiinassa. China Fortune kertoi helmikuussa ostaneensa 6,25 prosenttia Jollasta. Viime syksynä sovittu sijoitus oli noin miljoonan euron arvoinen.

– He ovat olleet matkapuhelinten jakelija Kiinassa vuodesta 1992. Heidän pääasiakkaansa on ollut Nokia. Heillä on vahva kontaktiverkosto Kiinassa, Saarnio selittää.

Jollan henkilökunta koostuu pääasiassa entisistä Nokian työntekijöistä. Jollan käyttöjärjestelmä Sailfish perustuu Nokian hylkäämään Meego-käyttöjärjestelmään.

Jutun kirjoitti: Riikka Kalmi

Riikka Kalmi

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (32)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
perustetaan eräänlainen Jolla-klubi


Joka sitten muuttaa nimensä Jolla-Capitaksi. And the rest is history. All over again.
Anonyymi: cuntjuice 16.4.2013 12:29

Rekisteröitynyt käyttäjä
– Puhelin edustaa modernia skandinaavista muotoilua, Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio paljastaa.


Miksei pohjoismaalaista?

No kunhan eivät sentään yritä Alvar Aallon muotoilua joka ei ole toiminut missään muussa kuin vain jakkaroissa. Aallon talot kun on kylmiä, epämiellyttäviä kulkea, vaikeita/mahdottomia sisustaa, katot eivät pidä vettä jne. Tuolit on epämukavia istua, vaikeita puhdistaa ja mahdoton korjata. Maljakot on epäkäytännöllisiä ja vaikeita puhdistaa.

Alvar Aalto osasi tehdä julkisivuja ja julkitiloja mutta nekin tehty vain ulkonäöllä joka aiheuttaa että ne täytyy uusia 10 vuoden välein.
Rekisteröitynyt käyttäjä: M-kar 16.4.2013 12:41

Anonyymi
? Puhelin edustaa skandinaavista muotoilua

Miksei pohjoismaalaista?Se on kuule pässi sama asia. Alakoululainenki jo tietää ton
Anonyymi: maxendo 16.4.2013 13:10

Anonyymi
No jopas nyt tulee kommentteja: Jolla on pyramidihuijaus, kommunismia ja epäkäytännöllistä muotoilua :D

Aikamoisen altavastajaan asemastahan Jolla liikkeelle lähtee, mutta odotan itse kyllä mielenkiinnolla. Voin rahaakin likoon laittaa mikäli muotoilu miellyttää. Toivon todella, että Android-appit pyörii Sailfishissä, sillä muuten saattaa ekosysteemi jäädä liian pieneksi.
Anonyymi: kodekn 16.4.2013 13:17

Anonyymi
Alakoululaisenkin olisi hyvä tietää että Skandinavia ja pohjoismaat ovat eri asia. KVG
Anonyymi: MAANTIEDETTÄ 16.4.2013 13:17

Anonyymi
? Puhelin edustaa skandinaavista muotoilua

Miksei pohjoismaalaista?Se on kuule pässi sama asia. Alakoululainenki jo tietää ton


Ei ole.

Skandinaviaan kuuluu Tanska, Norja ja Ruotsi.

Suomi on osa pohjoismaita, mutta ei kuulu skandinaviaan.
Anonyymi: Sputnik 16.4.2013 13:25

Anonyymi
No jopas nyt tulee kommentteja: Jolla on pyramidihuijaus, kommunismia ja epäkäytännöllistä muotoilua :D


Perustele nyt vähäsen! Ollakseen "pyramidihuijaus" Jollan pitäisi olla rekrytoimassa myyjiä, jotka ensin ostavat Jollalta puhelimet, ja joiden päätulonlähde olisi rekrytoida toisia myyjiä. Voitko todistaa, että Jolla toimii näin?

Kommunismilla ei tässä ole mitään tekemistä, joten Microsoft-Nokain astroturffaajan voi sivuuttaa suoraan!

Entä mikä Jollan puhelimessa on epäkäytännöllistä muotoilua? Miten voit tietään, ennenkuin Jolla edes julkistaa puhelintaan?
Anonyymi: kskdfkj3 16.4.2013 13:33

Anonyymi
? Puhelin edustaa skandinaavista muotoilua

Miksei pohjoismaalaista?Se on kuule pässi sama asia. Alakoululainenki jo tietää ton


Itse asiassa Suomi ei kuulu Skandinaviaan. Fakta, jonka mm. ruotsalaiset ja norjalaiset tuovat aina esiin kommenteissa, kun ulkomaisissa uutisissa puhutaan Suomesta osana Skandinaviaa. Ihan yhdentekevää mun mielestä, sillä kyllähän me henkisesti ollaan osa muita pohjoismaita, mutta maantieteellisesti emme kuulu Skandinaviaan.
Anonyymi: kodekn 16.4.2013 13:35

Anonyymi
Lumiahan on Farao-luokan pyramidihuijaus! Muistetaan se LumaZinig! Pureveiving-kuvaus -joka suoritettiinkin ammattilaiskameroilla mainoksissa!
Anonyymi: cuntjuice 16.4.2013 13:45

Anonyymi
Missäs on muuten nykyisin Jollan entinen Toimari ja hevosmies Hurmolan Jussi? Tervaamassa Jollaa ettei se uppoa?
Anonyymi: Kyselijä 16.4.2013 13:57
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.