Taloussanomat

Nokian Suomi-linnake murtuu – Samsung meni ohi

Kuva: Reuters

28.5.2013 06:01 Samsung ohitti alkuvuoden aikana Nokian puhelinmyynnissä myös Suomessa, selvitti tutkimusyhtiö IDC. Muutos on tapahtunut älypuhelimien suosion kasvaessa.

Samsung myi tammi–maaliskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa enemmän puhelimia kuin Nokia.

Kansainvälisesti Samsung meni Nokian ohi samaan aikaan viime vuonna. Nyt vuotta myöhemmin sama tapahtui myös Suomessa, Nokian perinteisesti vahvalla kotikentällä.

Nokian markkinaosuus vajosi tammi–maaliskuussa 33 prosenttiin, kun taas Samsungin nousi 36 prosenttiin, arvioi tutkimusyhtiö IDC.

Samsungin nousu ja Nokian romahdus on ollut nopeaa. Vielä vuoden 2010 alkukuukausina Nokian markkinaosuus Suomessa oli 65 prosenttia, kun taas Samsungin osuus jäi 12 prosenttiin.

Kolmanneksi suosituin puhelinvalmistaja Suomessa on Apple, jolla oli tämän vuoden tammi–maaliskuussa iPhone-puhelimillaan 14 prosentin markkinaosuus.

Tutkimusyhtiö IDC:n luvut perustuvat matkapuhelinkauppiailta kerättyihin tietoihin.

Älypuhelinten nousu ei
tarttunut Nokiaan

Suomessa myytiin tammi–maaliskuussa yhteensä noin 587 000 puhelinta. Näistä 73 prosenttia oli älypuhelimia.

Korkeakatteisissa älypuhelimissa Samsung ohitti Nokian Suomessa jo viime vuoden heinä–syyskuussa, selviää IDC:n tiedoista.

Tuolloin Nokian älypuhelinmyynti romahti 95 000 kappaleeseen, kun se huhti–kesäkuussa oli ollut vielä 174 000 älypuhelinta. Samaan aikaan Samsungin älypuhelinmyynti nousi Suomessa 107 000:sta 186 000 laitteeseen. 

Viime vuoden lopussa Nokia kävi Suomen älypuhelinmyynnissä kolmostilalla, kun Apple ohitti sen uuden iPhone 5 -puhelimen tultua myyntiin. Nokia onnistui kuitenkin tämän vuoden alkukuukausina palaamaan kakkostilalle muun muassa kauppoihin tulleen Nokia Lumia 920 -puhelimen ansiosta.

IDC:n tilastot kuitenkin osoittavat, miten huonosti Nokian Lumia-puhelimet ovat pärjänneet älypuhelinkisassa jopa yhtiön kotikentällä. Vaikka älypuhelimien myynti on yleisesti kasvanut, niin Nokian puhelimien myyntimäärät ovat enimmäkseen laskeneet.

Peruspuhelimissa Nokia on säilyttänyt asemansa ykkösenä. Sillä ei ole kuitenkaan suurta merkitystä, kun peruspuhelimien kysyntä on romahtanut.

Vielä vuoden 2010 alkukuukausina kolme neljäsosaa Suomessa myydyistä puhelimista oli peruspuhelimia, mutta tämän vuoden alussa peruspuhelimeen tyytyi vain joka neljäs kännykänostaja.

Samalla on romahtanut Nokian peruspuhelimien myynti. Vuoden 2010 tammi–maaliskuussa Nokia myi IDC:n mukaan 237 500 peruspuhelinta, mutta tänä vuonna vastaavaan aikaan Nokia myi niitä enää vain 98 000 kappaletta.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (109)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sekä Samsungin että Applen käyrät ovat kurvanneet alaspäin, kun Nokian käyrä kipuaa ylöspäin. Eikö tämä havainto ole maininnan arvoista? Se kuitenkin ennustaa valoisaa tulevaisuutta Nokialle.
Anonyymi: Myyntijohtaja 28.5.2013 6:43

Anonyymi
Loistavaa liiketoimintamallia laittaa koko kansakunta yhteen pataan.
Anonyymi: kypsäälihaa 28.5.2013 6:45

Anonyymi
Samsung myi tammi–maaliskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa enemmän puhelimia kuin Nokia.

Jaa, noiden käppyröiden mukaan Samppa olisi myynyt jo viimeiset kolme kvartaalia paremmin, alkaen 2012 Q3.

Toisin sanoen viimeiset 9 kuukautta mennyt paremmin kuin Nokialla.

Tarkkuuta nyt.
Anonyymi: tsaknorris 28.5.2013 6:52

Anonyymi
Sama puupäinen tapa toimia kuin ennenkin..
..ei uskota omaan tekemiseen vaan mainosmiesten puheisiin ja ostetaan valmista ulkoa.. Tässä tulos..
Taas kerran.. Nokia saga kannattaa lukea.. johtopäätös johto ollut aina kaikesta ulkona. .
Anonyymi: isotakki 28.5.2013 6:54

Anonyymi
Nokia on peruspuhelimien valmistaja,jossa tulokatteet ovat pienet!!.
Anonyymi: EeFlop 28.5.2013 6:57

Anonyymi
Hyvä Android, alas pc-diktatuuri.
Anonyymi: freedom 28.5.2013 7:08

Anonyymi
Nokialla on parhaat älypuhelimet.
Anonyymi: liitaja0408 28.5.2013 7:10

Anonyymi
Nokian käyrä on lähdössä ylöspäin, vaikka Suomessa on ollut myynnissä aika rajoitettu valikoima Lumioita. Kun nyt myyntiin tulee edullisemmat WP8-puhelimet 520, 620 ja 720, niin nousu kiihtyy varmasti.
Anonyymi: MediaLukutaito 28.5.2013 7:25

Anonyymi
Samsungin myyntimenestys Suomessa kielii EU-vastaisuudesta.Nokia puolestaan ei ymmärrä valmistaa suuremmalla näytöllä varustettuja älypuhelimia,tai ei siihen kykene.
Anonyymi: abcde 28.5.2013 7:26

Anonyymi
Nokia on ollut käytössä paljon luotettavampi ja käytettävämpi kuin muut älyköt.
Anonyymi: ierikka 28.5.2013 7:32
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokian luksusmallilla menee lujaa

30.09.2011 Nokian luksuspuhelinmerkki Vertulla on Länsi-Euroopan luksusmarkkinoilla 60 prosentin markkinaosuus, vaikka puhelinten käyttöjärjestelmänä on yhä Symbian ja mallistossa ei ole ensimmäistäkään kosketusnäyttöpuhelinta.


2013

Kolme vuotta sitten

IOS 7 kikkailee käyttäjiä vessanpöntölle

30.09.2013 IPhonen ja iPadin kiitelty iOS 7 -käyttöjärjestelmä ei näytä soveltuvan kaikille käyttäjille. Osa oirehtii jopa fyysisesti.

.