Taloussanomat

Analyytikot: Jollan tarina on lopussa

Kuva: © Lehtikuva Lehtikuva / Reuters

4.12.2014 17:33 Arvostettujen analyytikoiden yhteinen mielipide: Joko Nokian raunioista ponnistanut Jolla myydään kiinalaisille tai sitten sen tarina on ohi.

Digitodayn haastattelemat arvostetut teknologia-analyytikot ovat yllättävän yksimielisiä suomalaisen Jollan tulevaisuudesta. Sitä ei ole. Joko joku iso kiinalainen yhtiö ostaa suomalaisen teknologiayhtiön tai sitten sillä on seinä vastassaan.

– Olisin luullut, että joku olisi jo ostanut Jollan tähän mennessä, Nokia-analyytikkona suomalaisille tutuksi tullut tutkimusyhtiö Kantar Worldpanelin Carolina Milanesi toteaa.

Milanesi uskoo, että kiinalaisista suurista kännykkävalmistajista Lenovo tai Huawei voisivat olla kiinnostuneita ostamaan Jollan saadakseen omistukseensa suomalaisperäisen Sailfish-käyttöjärjestelmän.

Sailfish on kehitetty älykännyköiden MeeGo-käyttöjärjestelmästä, jota Nokia kehitti valtavilla tuotekehitysresursseillaan. Jollan perustivat Nokian entiset työntekijät vuoden 2011 lopussa.

Lenovolle vaikeuksia voi tuottaa ajankohta. Lenovo osti tämän vuoden alussa Googlelta Motorolan kännykkätoiminnot. Motorola oli aikoinaan maailman suurin matkapuhelinvalmistaja ennen kuin Nokia ohitti amerikkalaisfirman. Nyt entinen kännykkävaltias on ostettu kahteen kertaan.

Lenovo on erikoistunut entisten jättien ostamiseen, sillä se osti vuonna 2005 amerikkalaisen IBM:n tietokonebisneksen.

Milanesin mukaan nopeasti maailman suurimpien teknologiayhtiöiden joukkoon noussut kiinalainen Huawei voisi hyvinkin olla potentiaalinen ostaja Jollalle.

– Mutta jos Jollaa ei osta kukaan iso yhtiö, yhtiön tulevaisuus näyttää hyvin vaikealta, Milanesi arvioi.

Nappaako Alibaba, Baidu tai Tencent?

Toinen arvostettu ja Nokiaa aikoinaan tarkkaan seurannut analyytikko Richard Windsor näkee myös Jollan tilanteen erittäin vaikeana. Hän suhtautui kriittisesti Jollan omaan älypuhelimeen jo alun alkaenkin. – Arvioin silloin että Jollan pitäisi myydä 250 000 laitetta vuodessa 399 euron hintaan, jotta he pääsisivät omilleen, itsenäisenä analyytikkona toimiva Windsor toteaa. Toimitusjohtaja Tomi Pienimäen mukaan Jolla on myynyt "kymmeniä tuhansia" Jolla-älykännyköitä. Jos Windsorin laskelmat pitävät paikkansa, bisnes on raskaasti tappiollista.

– Laitebisneksessä he eivät tule tekemään rahaa. Uskon, että joku kiinalaisista isoista internetyhtiöistä, kuten Alibaba, Baidu tai Tencent, voisi ostaa Jollan. Sen käyttöjärjestelmä on erilainen kuin Android, mikä voi kiinnostaa, Windsor jatkaa.

Myös kaksi muuta tunnettua analyytikko, CCS Insightin Ben Wood ja Strategy Analyticsin Peter King, eivät näe Jollalle valoisaa tulevaisuutta itsenäisenä yrityksenä.

– Microsoft ja sen suuret partnerit eivät ole kaikista resursseistaan huolimatta saaneet kolmessa vuodessa kuin hyvin pienen markkinaosuuden Windows Phonelle, Peter King muistuttaa.

– Odotukseni Jollan suhteet ovat erittäin matalat. Se voisi toimia pienen marginaalin tuotteena palvellen avoimen koodin yhteisön harrastajia. Mutta siitä ei tule seuraavaa isoa juttua, Ben Wood lataa.

Jutun kirjoitti: Teppo Kuittinen

Teppo Kuittinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (154)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Noksu ostaa. Niin kuin alun perin suunniteltiinkin. Ei siinä sen kummempaa ja halpakin on.
Anonyymi: Suominousuuuuun 4.12.2014 17:51

Anonyymi
Nämä ns. analyytikot puhuvat ja tekevät vain politiikkaa ja saavat evästyksensä suurilta toimijoilta. Jollalla on hyvä tulevaisuus suomalaisena yhtiönä mutta se vaatii selvästi enemmän myös kotimaista riskirahaa.
Anonyymi: tulevaisuus 4.12.2014 17:58

Anonyymi
Eihän koko puhelinta ole edes saanut pitää kädessä saati nähnyt. Haluaisin jollan mutta haluisin nähdä sen ensin.
Anonyymi: pohjoisentyttö 4.12.2014 18:19

Anonyymi
Vähän tietämättömän oloisia analyytikoita. Miksei Jolla voisi lisensoida käyttöjärjestelmäänsä jollekin valmistajalle? Ei se käyttöjärjestelmän teko ole niin simppeliä, kuten Samsung on huomannut. Valmis paketti räätälöitävissä asiakkaan tarpeisiin on Jollalla jo valmiina.

En sano että tämä helppoa on, mutta ei myöskään mahdotonta. Maailmassa on suuria massoja, joille ei kelpaa Jenkki-valmisteinen käyttöjärjestelmä. Mitkä ovat vaihtoehdot?
Anonyymi: Hannununnunu 4.12.2014 18:20

Anonyymi
suomen tarina on lopussa. tämä jäinen helvetti palaa kivikauteen kuten viherpiiperöt haluavat. onneksi itse pääsen täältä pois.
Anonyymi: itseansaittu 4.12.2014 18:22

Anonyymi
Jolla on näemmä tullut tiensä päähän. Siitä kielii jo se, että nyt on jouduttu turvautumaan joukkorahoitukseen. Sehän tarkoittaa sitä, että rahahanat on laitettu kiinni. Eipä siinä tosin järjen hiventäkään ollut suoltaa Kiinasta bulkkitabletvalmistajalta bulkkitablet ja lyödä siihen päälle vain oma logo. Kaiken maailman other half hömpötyksetkin olivat lopulta näemmä vain typerää hypen nostamista. Missä on nyt ne other halfit, joilla olisi ollut jonkun artistin musiikkia ja joka olisi muokannut teeman artistin mukaan? Pelkkää jonninjoutavaa hypetystä, joka ei koskaan konkretisoitunut.
Anonyymi: johnjomhod 4.12.2014 18:24

Anonyymi
Markkinoilla on, ja tulee olemaan, valtava markkinarako sellaisille laitteille ja toimijoille, jotka suhtautuvat käyttäjien, asiakkaiden tietoturvaan fanaattisella otteella. Valitettavasti nykyään jopa linuxikin kulkee toiseen suuntaan.

Jäteillä on tietysti vahva ote markkinoista juuri nyt, mutta niin oli Nokiallakin 10 vuotta sitten. Ja Nokia oli todellakin jätti silloin. Kyllä jätitkin voivat kaatua jopa yllättävän nopeasti.

Nyt jos koskaan tarvitaan tietoturva visionäärejä!
Anonyymi: PanssaroituJolla 4.12.2014 18:27

Anonyymi
Jollan sailfish voisi kyllä pärjäillä. Aika matalaa profiilia ovat pitäneet. Ehkä heidän tarkoitus onkin ollut bulvaani-toiminta alunperin. Kehitetään laitetta vain vähän ja myydään se sitten jollekin suuremmalle.
Anonyymi: IkuinenBeta 4.12.2014 18:30

Anonyymi
Jos Windsorin laskelmat pitävät paikkansa, bisnes on raskaasti tappiollista.


Mitäs sitä laskemaan tai arvioimaan. Talsan sivuilta näkee ko. yrtyksen taloustiedot.
2013 liikevaihto 3,4 miljoonaa ja tulos 8,4 miljoonaa tappiolla. = Raskaasti tappiollinen firma ja pitäisi laittaa jo pakko selvitystilaan.

Ikävä kyllä tästäkin leikistä me suomalaiset veronmaksajat tulemme maksamaan karvaat tappiot.
Anonyymi: Yhdeksäntoista 4.12.2014 18:30

Anonyymi
Jollan tabletin varanneet varmaan onnessaan kun TJ sanoo että koko homman ideana oli julkisuuden tavoittelu. Saas nähdä onko tabut tulossa vai ei...
Anonyymi: 23433t 4.12.2014 18:38
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Paljastava Timeline tulee pian Facebookiin - näin suojaudut

29.09.2011 Facebook on lähiaikoina vaihtamassa käyttäjien sivuille Timeline-näkymän, josta vanhatkin päivitykset löytyvät helposti selattavassa muodossa. Jos menneet avautumiset Facebookissa kaduttavat, kannattaa syventyä Facebookin asetuksiin.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.