Taloussanomat

Jolla: Olemme avoimia ostotarjouksille

Kuva: Juhani Niiranen

4.12.2014 17:33 Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäen mukaan Jollaa ei olla "myymässä", mutta yhtiö on "avoin" mahdollisille ostotarjouksille. Pienimäen mukaan yhtiö etsii parhaillaan isoja partnereita.

Toimitusjohtaja Tomi Pienimäen mukaan mittava ja positiivinen julkisuus ympäri maailmaa on saattanut suomalaisen Jollan asemaan, jossa sitä pidetään uskottavana kumppanina.

Pienimäen mukaan Slush-tapahtumassa julkaistu joukkorahoituksella toimiva taulutietokoneprojekti on lisännyt entisestään näkyvyyttä.

– Tabletin tarkoitus ei ollut hankkia lisää rahoitusta vaan julkisuutta ja siinä onnistuttiin hyvin, Pienimäki iloitsee.

Jolla on aloittanut rahoituskierroksen, jossa haetaan kumppanuuksia suurten yhtiöiden kanssa.

– Nyt haetaan enemmänkin partnereita kuin puhtaasti finanssi-investoijia, Pienimäki toteaa.

Yhtiö on kertonut keränneensä rahoitusta vähän kerrallaan yhteensä reilut 30 miljoonaa euroa. Tästä ylivoimaisin suurin osa on julkista rahoitusta. Tekesin osuus on Jollan mukaan noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Tekes julkistaa tämän vuoden rahoitukset vasta ensi vuonna, mutta vuosina 2012–2013 Tekes myönsi Jollalle 6,6 miljoonaa euroa rahoitusta. Tästä suurin osa oli vakuudetonta, korkotuettua yrityslainaa.

Jolla teki vuonna 2012 tappiota 1,2 miljoonaa ja viime vuonna 8,4 miljoonaa euroa. Näin ollen rahoitusta voi arvioida olevan jäljellä reilut 20 miljoonaa euroa vähennettynä mahdollisella tämän vuoden tappiolla.

Tablet-kone vaatii tuotekehitystä

Tomi Pienimäki ei suostu kertomaan tarkempia myynti- ja talouslukuja. Jollan henkilöstömäärä on noussut viime vuoden 65:stä reiluun sataan työntekijään. Toisaalta Jolla on Pienimäen mukaan vähentänyt tuotekehityspanostuksiaan viime vuodesta.

– Viime vuonna täytyi saada laite valmiiksi. Tänä vuonna olemme tehneet ohjelmistopäivityksiä. Tietysti nyt meillä on tämä tablet ja se vaatii lisää tuotekehityspanoksia, Pienimäki sanoo.

Pienimäen mukaan työntekijöitä on palkattu kaikkialle muualle kuin tuotekehitykseen. Oman älypuhelimen tuotanto on ulkoistettunakin vaatinut henkilökuntaa muun muassa myyntiin ja logistiikkaan. Rahoituksen riittämisestä Pienimäki kommentoi hyvin niukasti.

– Kulutaso oli viime vuonna suuruusluokkaa kymmenen miljoonaa ja meillä on 30 miljoonaa kerättyä rahaa, niin sillä kuitenkin jonkun aikaa pyörittää.

Jollan liiketoiminta perustuu avoimen koodin teknologiaan. Eli ohjelmiston ydin ei ole suljettu, vaan kaikkien nähtävillä.

Te olette avoimen koodin puolestapuhujia, niin eikö sitten taloustietoja ja myyntilukuja voisi julkistaa vähän enemmän, kun te olette hyvin vähän niistä kertoneet?

– Ihan hyvä pointti sinänsä. Mutta meidän täytyy tasapainoilla tässä, kun investoijat ovat meidän pääasiallinen kohderyhmä, että heidän toiveidensa mukaan meidän pitää mennä, Pienimäki toteaa.

Jutun kirjoitti: Teppo Kuittinen

Teppo Kuittinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (29)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Olen alusta saakka epäillyt, ettei Jollan ollut koskaan edes tarkoitus tehdä valmiita kuluttajalaitteita, vaan ainoastaan valmistaa mahdollisimman lisenssivapaa alusta, jonka päälle joku Amazonin tai Facebookin kaltainen iso peluri sitten rakentaisi oman älypuhelimensa. Jos ei sitä ostajaa ala vähitellen jo löytyä, niin taitaa Jolla keikahtaa nurin.
Anonyymi: Kingston 4.12.2014 17:59

Anonyymi
Älä mene nurin Jolla, fiksuin yritys sitten Nokian, jonka Olllila niminen hekkilö tuhosi.
Anonyymi: TJOLLILA 4.12.2014 18:06

Anonyymi
Nokia ostaa jollan - nimeksi tulee nolla
Anonyymi: jallajalla 4.12.2014 18:15

Anonyymi
Näille kyllä Tekes on holvannut miljoonia miljoonien perään. Mulle ne lähetti idearosvon perään 'yhteistyöneuvottelemaan' ja miljoonia sillekin on sitten holvattu kanssa, no eivät ole patentteihin kuitenkaan päässeet käsiksi eivätkä pääsekään kuin aikanaan sitten oikeudessa. Tekes on aivan karmea markkinahäiriö ja olisi lopetettava välittömästi. Korruptio on varmasti kuvioissa vahvasti mukana.
Anonyymi: Innovaattori 4.12.2014 18:25

Anonyymi
Eli Jollasta tulee kiinalainen firma lähiaikoina. Kiinastahan rahoitus tosin on tähän astikin tullut.
Anonyymi: näinkävi 4.12.2014 18:53

Rekisteröitynyt käyttäjä
Jolla menestyy ja tulee menestymään joka tapauksessa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Bondi 4.12.2014 19:25

Anonyymi
Eiköhän jolla liene niitä yrityksiä, että sille joka sen suostuu vastaanottamaan, täytyy nykyisten jollan omistajien lyödä iso nippu rahaa käteen.....
Anonyymi: huh-hah-hei 4.12.2014 19:35

Anonyymi
Palkkaturva hoitaa tämänkin Tekes-sekoilun loppulta. Tekesiin tarvitaan YT:t ja pian.
Anonyymi: tutkinnan_paikka 4.12.2014 19:51

Anonyymi
Jolla-pessimismi kuvastaa startup-ilmapiiriä Suomessa. Jos Jollan saavutuksia katsoo amerikkalaisten startuppien kriteerien läpi, on Jolla aivan hyvin etenevä firma.

Jollan tulisi etsiä radikaaleja partnereita, esim tuottamalla premium-spesiaalilaitteita jossa Androidia parempi softakontrolli rahastetaan, esim. mediatalojen tai joidenkin markkinavertikaalien tarpeisiin. Kryptopuhelin militäärispeksein tms. voisi olla yksi projekti jos jonkin maan armeija on valmis investoimaan tms.
Anonyymi: Ei-Suomipessimisti 4.12.2014 19:53

Rekisteröitynyt käyttäjä
Tekes pitäisi lopettaa välittömästi rasittamasta kannattavia yrityksiä. Tämä sosialismi alkaa olla nyt nähty. Noutaja tulee ellei valtiota saada kohta kuriin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: yrittäjä1 4.12.2014 19:59
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Romania shokissa Nokian lähdöstä

29.09.2011 Nokian tehtaan sulkeutuminen johtuu kunnollisen ilmasillan puuttumisesta, romanialainen senaattori uskoo.

.