Taloussanomat

Datakatosta kuittaillut Elisa sohaisi Soneraa "arkaan paikkaan"

Kuva: © Fabrizio Bensch / Reuters

8.1.2016 06:04 Nordean analyytikko Sami Sarkamies uskoo datakattojen pysyvän vähemmistössä Suomessa vielä vuosia, mutta ei ikuisesti.

Elisa tuomittiin joulukuussa markkinaoikeudessa mainoskampanjasta, jossa kilpailijoiden mobiililiittymien datakattoja luonnehdittiin "typeriksi". Oikeus katsoi Elisan kohdistaneen väitteensä nimenomaan TeliaSoneraa vastaan.

Tapaus muistuttaa telemainonnan villeistä vuosista viime vuosikymmenellä, kun yksi jos toinenkin operaattori joutui markkinaoikeuden hampaisiin. Onko Elisan tapaus merkki kilpailun kiihtymisestä, vai yksittäistapaus?

– Kyllä tämä vaikuttaa enemmän yksittäistapaukselta. Erot liittymätuotteiden välillä ovat marginaalisia. Markkinaosuustaistelu on ollut tiukkaa jo pitkään, ja välillä on nähty ylilyöntejä, jotka ärsyttävät kilpailijaa riittävästi, Nordean analyytikko Sami Sarkamies pohtii.

– En pidä tätä merkittävänä tapauksena. Kilpailijaan kohdistuvaa mainontaa on harjoitettu puolin ja toisin. Mutta onhan tämä varmasti koettu ikäväksi kampanjaksi Soneran puolella, sillä se on osunut arkaan paikkaan.

Sarkamies näkee laajasti tarjotut datakattoliittymät kaukana horisontissa, siis vielä vuosien päässä. Mutta jossain vaiheessa Elisankin saattaa olla pakko harkita niitä tosissaan.

– Viimeistään siinä vaiheessa, kun valtaosalla kuluttajista on käytössään nopea 4g-liittymä. Tällä hetkellä valtaosalla kuluttajista on vielä käytössään hitaampia liittymiä, joiden kuukausimaksut ovat alemmalla tasolla, Sarkamies viittaa 2g- ja 3g-käyttäjiin.

– Kun valtaosalla on 4g-liittymä ilman datakattoa, operaattorien pitää keksiä, mistä kasvu seuraavaksi saadaan, analyytikko toteaa.

Sami Sarkamiehen mukaan Soneran tarjooma todistaa, että datakatoille on tilausta jo nyky-Suomessa. Vähän dataa käyttäviä kuluttajia saattaa hyvinkin kiinnostaa liittymä, jonka kuukausimaksu jää pienemmäksi.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (76)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei Sonera jää edullisemmaksi vaikka miten laskisi ja datakattoja liittymiin lisäisi.
Anonyymi: PavelPolotna 8.1.2016 6:20

Anonyymi
Ei tule datakattoja. Kyllä joutuvat keksimään jotain muuta.
Anonyymi: JV12345 8.1.2016 6:29

Anonyymi
Onhan Datakatot typeriä, miksi niin ei saa sanoa ?
Jos Sonera haluaa käyttää typeriä data kattoi , niin eikai se Elisan vika ole:D

Sonera = typerä Datakatto onko tänä näin ymmärrettävä:D
Anonyymi: ihemttelen 8.1.2016 6:30

Anonyymi
Datakatto on ihan järkevä verkon kapasiteetin kannalta. Blokkaa pois warettajat ja elokuvien piraatit. Itsellä ei ikinä ole tullut 50 gigan katto täyteen vaikka ahkerassa käytössä on ainoana liittymänä.
Anonyymi: SoneraPysyy 8.1.2016 6:44

Anonyymi
Onhan Datakatot typeriä, miksi niin ei saa sanoa ?
Jos Sonera haluaa käyttää typeriä data kattoi , niin eikai se Elisan vika ole:D

Sonera = typerä Datakatto onko tänä näin ymmärrettävä:D


Siirryin itsekin aikanani Soneran typerästä datakatosta Elisan rajattomaan nettiin.
Anonyymi: VaihtamallaParanee 8.1.2016 6:47

Anonyymi
Näin toimii " itsenäisen Suomen " " vapaa " kilpailu ja "puolueeton " oikeusjärjestelmä!
Anonyymi: perttieräreikä 8.1.2016 7:10

Anonyymi
Voi hyvät hyssykät!

Tällaisiin täysin joutavanpäiväisiin juttuihinko oikeuslaitoksemme resursseja tuhlataan? Voi hyvänen aika. Miettikääpä nyt hieman. Maa on lähes konkurssissa ja isot miehet riitelevät oikeudessa saako typerää datakattoa sanoa typeräksi. Kyllä menee metsään tuollaiset puuhastelut.

Rajua oikeuslaitoksen ja verovarojen väärinkäyttöä.

Sitä paitsi datakatot ovat oikeasti typeriä ja kuluttajille kalliita.

Onko tämä Suomi nykyisin jokin neukkula, jossa mustaa pitää sanoa valkoiseksi, jos joku oikeudessa niin vaatii?
Anonyymi: Neukkulameininki 8.1.2016 7:10

Anonyymi
Mitäköhän hyvävelitoimintaa tämä markkinaoikeudenkin pelleily on?
Siinä ei ole mitään väärää jos jokin firma sanoo muiden yrittäjien tuotteita typeriksi. Varsinkin kun ne ovat sitä. Sonera on aina ollut ja aina tulee olemaan kaikista kallein.

Markkinaoikeudessa on nyt näitä piratismi juttujakin, sieltä napsahtaa taas 500.000 euron korvauksia jollekin opiskelijoille jotka on ladannut netistä jonkun elokuvan. Ei ole oikeuden kanssa mitään tekemistä tuolla laitoksella.

Mitä hlvettiä se markkinaoikeudelle kuuluu, miten Elisa itseään mainostaa? Sonera voi sitten mainostaa takaisin ja kertoa kuluttajille että rajaton netti on typerää ja puolustella heidän ankeita datakattojaan.
Anonyymi: markkinaepäoikeus 8.1.2016 7:13

Anonyymi
Datakatto on ihan järkevä verkon kapasiteetin kannalta. Blokkaa pois warettajat ja elokuvien piraatit. Itsellä ei ikinä ole tullut 50 gigan katto täyteen vaikka ahkerassa käytössä on ainoana liittymänä.


Saa sen datakaton täyteen ihan laillisia keinoja käyttäen. Esimerkiksi elokuvan katsominen Netflixistä HD-laadulla on n. 5GB. Ei siinä vielä montaa leffaa tarvitse viikossa katsoa, että paukkuu rajat.
Anonyymi: kerpsuli 8.1.2016 7:32

Anonyymi
Pelaan xboxilla ja kaikki pelit langattoman yhteyden kautta, jotkut jopa 40 gigaa. Joten hiiteen datakatot.
Anonyymi: Xones 8.1.2016 7:36
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Myynti innostaa: ZTE tekee toisen Firefox-puhelimen

27.09.2013 ZTE:n varovaisesti myymästä Firefox-puhelimesta on tullut yllätyshitti. 100 000 kappaleen myynti elokuun puolesta välistä lukien rohkaisee julkaisemaan kehittyneemmän halpamallin.

.