Taloussanomat

Kännykkä ladattava nyt? Malta hetki

Kuva: Sari Gustafsson

21.1.2016 09:20 Sähkö kallistuu torstaina ennätyshintoihin kovan pakkasen takia. Sähkömarkkina-analyytikko kehottaa kotitalouksia vähentämään kulutustaan.

Sähkön hinta nousee torstaina Suomessa ennätystasolle, varoittaa sähkömarkkinoiden konsulttiyhtiö Enegia.

Sähkön hinta kohoaa Nord Pool -sähköpörssissä tänään kello 8-11 ja 17-20 aina 200 euroon megawattitunnilta.

Enegian mukaan sähkön kallistumisen aiheuttaa kovat pakkaset ja heikko tuulivoimatuotanto. Lisäksi Venäjältä ei saada tänään tuotua sähköä yhtä paljon kuin loppiaisviikon pakkasilla.

Enegia huomauttaa, että sähkön kysyntä on noussut Suomessa erittäin korkealle kylmän sään takia. Samaan aikaan sähkön tuonti Venäjältä on niukkaa. Tilanne aiheuttaa korkeita sähköpiikkejä.

– Tässä tilanteessa suosittelemme yhteisen hyvän puolesta rajoittamaan sähkön kulutusta monestakin syystä. Tällä tavoin voimme ensinnäkin varmistua siitä, että sähköjärjestelmä pysyy ylhäällä. Toiseksi taloudellisesti ajateltuna sähkö on erittäin kallista ja siten kuluttajan kannattaa todellakin harkita, tarvitseeko esimerkiksi juuri tänään saunoa, kirjoittaa analyytikko Markus Herranen Enegiasta yhtiön blogissa.

Sähkön kulutusta joudutaan vähentämään korkeiden hintojen takia. Enegian mielestä taloudellisesti järkevämpää olisi vähentää kulutusta kotitalouksissa kuin tuottavassa teollisuudessa, koska teollisuuden tuotantokatkokset voivat aiheuttaa suuria tappioita.

– Tästä syystä toivommekin, että pienkuluttajat miettisivät huomenna sähkön kulutustaan, jotta teollisuustuotanto voisi tämän avulla jatkaa normaalia tuotantoaan, Herranen ehdotti eilen.

Jutun kirjoitti: Taloussanomat

Taloussanomat

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Merkilliseksi mennyt tämä maailma, juuri ilmoitettiin esimerkiksi Porin ja Kristiinankaupungin hiilivoimaloiden lakkauttamisesta, ja työntekijät irtisanottiin. Sitten jo loppuukin sähkö. Kannatan toki puhdasta energiaa, mutta ei itseään kannata ampua jalkaan: Ei se energia ole sen vihreämpää siellä itärajan toisella puolen, päinvastoin. Lisäksi kun Putinilla on menkat, vetää se töpselin seinästä. Kyllä maan pitäis tälläisessä asiassa pyrkiä olemaan omavarainen, nyt tuntuu että Suomea ajetaan kyllä kovaa kyytiä Venäjän syliin. Vasta sitten voidaan luopua fossiilisista kun puhtaat voivat taata energian saannin.
Anonyymi: kyllänäino 21.1.2016 10:32

Anonyymi
Nytpä taas sähköyhtiöt hätähuudon heitti. Jos olen oikein ymmärtänyt, ei niiden tuloksenteossa ole ollut mitään ongelmaa. Ja miksikä olisikaan kun suurin osa käyttäjistä, joilta nyt pyydetään säästöä, ei voi muuta valintaa tehdä kuin käyttää sähköä hinnasta riippumatta.

Voisi ihan kuvitella, että silloin kun sähköä ei mene tätä vauhtia kuin nyt, niin sähkön hinta joustaisi alaspäin, siis hetkellisesti. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että sähkölaskussani ei näy hetkiä, jolloin sähkön kulutus on pientä.

Tottahan se on, että yritysten tulee saada sähköä. Ja eiköhän sitä vielä saa sähkömarkkinoilta. Tosin suurempaan hintaan ja pienemmällä voitolla kuin jonain muuna aikana.

Joskus on pakko tinkiä myös voitosta!
Anonyymi: PienKuluttaja 21.1.2016 10:56

Anonyymi
Onneksi se tuulivoiman tuotanto on heikkoa, eipähän mene niin paljoa veronmaksajien rahoja moiseen hölmöilyyn.

http://tuulivahinko.fi/
Anonyymi: tk666 21.1.2016 11:46

Anonyymi
Se on aivan sama vaikka et kuluttaisi juurikaan sähköä sillä yhtiöt riistävät älyttömillä siirtomaksuilla siitä huolimatta. Omakotitaloni sähkölasku on kk noin 95eur mutta kappas siirtomaksuja toinen mokoma lätkästään päälle vattenfallilta. Sähkönhinnan kilpailutus on tehty aika turhaksi kun siirtomaksuilla kompensoidaan menetys..
Anonyymi: JiiPee83 21.1.2016 12:01

Anonyymi
Tämä artikkeli on kyllä pohjanoteeraus. Koulujärjestelmä on epäonnistunut todella pahasti, mikäli tämä edustaa yleissivistyksen tasoa.

Vaikka kaikki Suomen kännykät laitettaisiin nyt laturiin kiinni, kulutus olisi yksi tai kaksi promillea tämänhetkisestä sähkönkulutuksesta!
Anonyymi: Westinghouse 21.1.2016 12:02

Anonyymi
Jaa. Paljonkohan se hinta oli ennen korotusta?
Anonyymi: Laskutaitoinen 21.1.2016 13:47

Anonyymi
Pikemminkin kannattaa ehkä jättää sähkösauna lämmittämättä. Hellan tilalle myös mikro-ateria. Kännykän laturilla ei ole yhtikäs mitään merkitystä kenenkään lompakossa.
Anonyymi: Botti 21.1.2016 13:48

Anonyymi
N...kun suurin osa käyttäjistä, joilta nyt pyydetään säästöä, ei voi muuta valintaa tehdä kuin käyttää sähköä hinnasta riippumatta.

Niin, ja säästömahdollisuuden mittakaava on kännykkälaturi vs. teollisuuslaitos.
Anonyymi: Laskutaitoinen 21.1.2016 13:57

Anonyymi
Voisi ihan kuvitella, että silloin kun sähköä ei mene tätä vauhtia kuin nyt, niin sähkön hinta joustaisi alaspäin, siis hetkellisesti. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että sähkölaskussani ei näy hetkiä, jolloin sähkön kulutus on pientä.


En tiedä mistä sähkösi ostat, mutta ainakin minun "Fortum Markets" sopimuksen paperilaskussa on eritelty kuukausittaiset hinta erot. Välillä on kallista ja välillä halpaa. Tarkemmin hinnan voi katsoa "OmaFortum" nettisivulta. Sieltä näkee juuri sen hetken kulutuksen ja hinnan, tai voit katsella vaikka tunneittain, jos kiinnostaa.
Anonyymi: KeinotLöytyy 21.1.2016 14:38
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

AL: VR:n lippujärjestelmää testattiin Intiassa

27.09.2011 Osia VR:n uudesta lipunmyyntijärjestelmästä on testattu Intiassa, Aamulehti kertoo. VR:n lipunmyynti on ollut pahoissa vaikeuksissa lähes kaksi viikkoa.


2013

Kolme vuotta sitten

Gmailin skannaaminen tuotti joukkokanteen Googlea vastaan

27.09.2013 Applen ja Samsungin välisen oikeusjutun tuomarina kuuluisaksi noussut Lucy Koh on hyväksynyt joukkokanteen Googlea vastaan. Kanteessa Googlea syytetään sähköpostien laittomasta telekuuntelusta.

.