Taloussanomat

Nokia saavutti "tärkeän virstanpylvään" ensimmäisenä maailmassa

Kuva: STEFAN PUCHNER

26.1.2016 11:26 Nokian ja KT-operaattorin kenttäkoe esineiden internetin sulauttamiseksi osaksi tavallisia lte-verkkoja onnistui.

Nokia kertoi tiistaina "tärkeästä virstanpylväästä" esineiden internetin (IoT) kehittämisessä. Yhtiö suoritti onnistuneen kenttäkokeen korealaisen operaattorin KT:n kanssa.

IoT:llä viitataan niihin miljardeihin laitteisiin, joiden odotetaan kytkeytyvän nettiin pientä datanvälitystä varten. Laitteet voivat olla mitä tahansa palohälyttimistä älyvaatteisiin ja auton moottorista helloihin.

Kenttäkokeessa IoT lyötettiin yhteen lte-verkon kanssa käyttäen niin kutsuttua eMTC-tekniikkaa. Se tunnetaan myös nimellä LTE-M ja siinä hyödynnettiin 1,4 megahertsin siivua lte-järjestelmän koko 20 megahertsistä. Loput jäivät vapaaksi tavallista lte-liikennettä varten. EMTC:ssä data liikkuu enintään yhden megabitin sekuntivauhdilla luvaten samalla hyvää kuuluvuutta.

Osapuolten mukaan kyseessä oli ensimmäinen koe laatuaan ja se todisti tekniikan potentiaalin elää sopuisasti yhdessä lte-verkon kanssa. Kenttäkokeessa käytettiin Nokian Flexi Multiradio 10 -tukiasemaa.

Nokia on työstämässä rinnakkain myös toista teknologiaa esineiden internetiä varten. Yhdessä Intelin ja Ericssonin kanssa kehitetään kapeakaista-lte-teknologiaa nimeltä NB-LTE (Narrow-Band LTE). Tämä teknologia tarvitsee vain 200 kilohertsiä kaistaleveyttä.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Nokia on kuollut, miksi ne enää tekevät yhtään mitään?
Anonyymi: Loleero 26.1.2016 11:38

Anonyymi
Minulla on unelma. Kaikki kodinkoneet imurista pesukoneeseen ovat wlan-verkossa ja ohjaan KAIKKEA Lumiallani :-) Esineiden Internet on parasta sitten itse Internetin keksimisen.
Anonyymi: Nokia_teki_sen_taas 26.1.2016 11:41

Anonyymi
Nokia on kuollut, miksi ne enää tekevät yhtään mitään?


Mitä höpäjät? Nokia on elämänsä kunnossa! Onneksi pääsivät kännylöistä eroon, nyt niiden kanssa painii mikkisoft.
Anonyymi: Hermanni99 26.1.2016 11:49

Anonyymi
Kuka sulkisi aukot niihin tuhansiin teollisuuslaitteisiin, joihin on jo nyt vapaa pääsy internetin kautta? Kaikki vain pyörittelevät päätään. Odotellaan EU-tason kriisiä, ennen kuin herätään. Sitten varmaan syytetään EU:ta.
Anonyymi: dj-eppu 26.1.2016 12:09

Anonyymi
Minulla on unelma. Kaikki kodinkoneet imurista pesukoneeseen ovat wlan-verkossa ja ohjaan KAIKKEA Lumiallani :-) Esineiden Internet on parasta sitten itse Internetin keksimisen.


Niin, tai sitten se Kiinalainen hakkeri ohjailee niitä sun laitteitas...
Anonyymi: Köyhis 26.1.2016 12:21

Anonyymi
Ei ole mitään järkeä liittää imuria tai pesukonetta nettii. Joudut jokatapauksesa kävelemään laitteen luo ja käyttämään sitä ns. Manuaalisesti.
Anonyymi: ukkok 26.1.2016 13:53

Anonyymi
Pian huomaamme, että kaupasta ei enää saa mitään laitetta, koka ei tue IoT systeemiä. Ja sen jälkeen huomaamme, että yhtäkään ei voi käyttää ilman kännysovellusta. Sitten kohta huomaamme, että emme enää osta näitä tuotteita, vaan velotus alkaa kun pyykit laitetaan pesukoneeseen ja päättyy kun ne otetaan sieltä pois.
Ja kaikki se telemetriatieto mitä meistä kerätäänkään... Stasi kaatui liian aikaisin, nyt Itäsaksalla olisi kunnon vakoiluverkko käytössä.
Anonyymi: tiedänmitäteitkesäl 28.1.2016 14:33
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Docomo liittää säteilymittarin kännykkään

30.09.2011 Japanin suurin matkapuhelinoperaattori NTT Docomo on reagoinut Fukushiman maaliskuiseen maanjäristykseen ja suureen ydinonnettomuuteen kehittämällä säteilyä mittaavan matkapuhelimen kotelon.


2013

Kolme vuotta sitten

Mustamaalausta ja väärää kehua: Ravintolat käyttävät likaisia keinoja netissä

30.09.2013 Internetin arvostelupalveluilla riittää töitä ravintoloiden ja muiden yritysten asiakasarvioiden siivoamiseksi tekaistuista kirjoituksista.

.