Taloussanomat

Suurpankki pettyi pahasti Nokiaan: "Lopputulos on negatiivinen"

Kuva: © Dado Ruvic / Reuters

1.2.2016 11:19 Verkkolaitevalmistaja Nokian maanantaina julkistama sopu patenttikorvauksista korealaisen Samsungin kanssa on edeltäjiään huonompi. Näin arvioivat investointipankki JPMorganin analyytikot raportissaan.

Raportin mukaan Nokian julkistamat tiedot viittaavat siihen, että välimiesmenettelyssä saavutettu sopu kasvattaa Technologies-yksikön vuotuista liikevaihtoa 130 miljoonaa euroa noin 800 miljoonaan euroon.

JPMorganin analyytikot laskevat, että tämä tarkoittaa Samsungin maksavan Nokialle keskimäärin 0,15 prosentin suuruisen korvauksen jokaisen matkapuhelimensa keskimääräisestä myyntihinnasta. Analyytikoiden mukaan Samsungin laitetta kohti maksama korvaus voi kuitenkin nousta 0,2 prosenttiin, mikäli mukaan lasketaan myös korvaukset, joita korealaisfirma on maksanut jo aiemmin Nokialle.

– Nokia on kuitenkin aiemmin tehnyt rahakkaampia sopimuksia Applen ja uskoaksemme myös Huawein kanssa. Meidän mielestämme välimiesmenettelyn lopputulos on siis negatiivinen Nokialle, JPMorgan analyytikot arvioivat.

Aiemmin tammikuussa julkaisemassaan raportissaan JPMorganin analyytikot arvioivat, että esimerkiksi Apple maksaa nykyisessä patenttisopimuksessaan Nokialle 0,7 prosentin korvauksen. Analyytikoiden arvion mukaan Applen ja Nokian välisessä sopimuksessa on tosin määritelty yläraja sille, kuinka monesta laitteesta korvauksia maksetaan.

"Erittäin outo" reaktio

Tutkimusyhtiö Kepler puolestaan arvioi omassa raportissaan, että vaikka patenttisopu jäi odotuksia vaisummaksi, Nokian osake saattaa hyötyä, mikäli firma onnistuu solmimaan uusia sopimuksia niistä patenteista, jotka eivät kuulu nykyisen sopimuksen piiriin.

Bank of American analyytikoiden mukaan patenttisopimus oli selvästi odotuksia heikompi. Pankkikonsernin mukaan Wall Streetillä odotettiin, että Technologies-yksikön vuotuinen liikevaihto olisi noussut sovun seurauksena lähemmäs 907 miljoonaan euroon nyt kerrotun 800 miljoonan sijaan.

Tieto sopimuksesta painoi Nokian osakkeen kovaan laskuun. Kello 11:n jälkeen Suomen aikaa osake oli menettänyt arvostaan 11,1 prosenttia ja maksoi 5,87 euroa.

Carnegie-pankin analyytikot kertoivat pitävänsä kurssireaktioita "erittäin outona". Pankin mukaan 800 miljoonan vuotuisen liikevaihdon varmistuminen valaa uskoa Technologies-yksikköön.

Carnegie huomauttaa myös, että loka-joulukuulle tuleva 215 miljoonan euron kertakorvaus enemmän kuin korvaa pettymyksen vuotuisen liikevaihdon jäämisestä alle odotusten.

Jutun kirjoitti: Taloussanomat–Bloomberg

Taloussanomat–Bloomberg

Kommentit (21)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ja nyt on aika ostaa ja tehdä nopeat voitot. Kiitos Nokia taas!
Anonyymi: sijoittaja_vaan 1.2.2016 11:29

Anonyymi
Onko joku pörssien roboteista mennyt oikosulkuun?
Anonyymi: JessusRistus 1.2.2016 11:33

Anonyymi
Pitäisi ostaa lisää dipistä, ihmeellistä ylireagointia joka korjaa kyllä pian.
Anonyymi: Nollapuuma 1.2.2016 11:33

Anonyymi
Nokiahan rikastuu Applen menestyksestä ihan mukavasti kun puhelimen ASP on 671 euroa. 0,7 euroa kun kertoo 75 miljoonalla per 3 kk. tuosta tulee jo rahaa. Mistä hinnasta tämä sitten lasketaan, retailhinnastako ?
Anonyymi: Lisenssi 1.2.2016 11:33

Anonyymi
Eipä kannate Nokian siirtyä tekemään yhtä puhelinta. Aika hyvä puhelin saa olla että tuo rahaa enemmän kuin nämä korvaukset.
Anonyymi: eiTuuNokiaa 1.2.2016 11:53

Anonyymi
Näin toisten patenteilla saa tehdä miljardi voittoja ja sitten joskus joku "välimies" jostain tulee ja toteaa että eihän näillä patenteilla oikein arvoa ole. Että semmosta peliä, siltähän tämä ainakin vaikuttaa. Ja onko joskus yhtä pieniä korvauksia patenteista tuomittu missään?.

Jostain syystä Nokian shortit lisääntyivät ennen tiedon julki tulemista..
Anonyymi: eikestökatsoa 1.2.2016 12:26

Anonyymi
Nokian oma yliampuva "tikusta asiaa"-tyylinen hypetys johtaa juuri tähän, että markkinoilla tyytyväisyys todellisiin saavutuksiin jää kerta toisensa jälkeen liian kauaksi asetetuista odotuksista. Kannattaisi vaihtaa se Nokian johto kokonaisuudessaan jo viimeinkin. Vuodesta toiseen toistetuista virheistä tulisi jotain oppia.
Anonyymi: Vaihtopenkki 1.2.2016 12:44

Anonyymi
Toisaalla netissä:

?Apple?s iPhone business single-handedly brought in $154 billion in 2014, enough to make it the 56th wealthiest country,? Chang reports. ?When taken as a whole, Apple?s $231 billion of revenues places it directly next to Finland, whose 2015 GDP was also $231 billion? Amazon and Microsoft both brought in $93 billion last year, whereas Google boasted $66 billion and Facebook reported $12.5 billion.?
Anonyymi: Vertailukohde 1.2.2016 12:48

Anonyymi
"Lopputulos on negatiivinen"

Tämän nyt tiesi jo etukäteen. Jokainen asioita seuraava ja ymmärtävä on tiennyt, että Nokian patentit ovat vanhentuneita eikä niitä oikeasti kukaan tarvitse.
Anonyymi: eastfaaliax 1.2.2016 13:02

Anonyymi
Ja nyt on aika ostaa ja tehdä nopeat voitot. Kiitos Nokia taas!
Jessss!!!
Anonyymi: Deficente 1.2.2016 13:39
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.