Taloussanomat

Puhelimeen kannattaa asentaa yksi sovellus – vaikka sitä ei koskaan käyttäisi

Kuva: Henrik Kärkkäinen

12.2.2016 19:16 Eksynyt nainen pelastui 112 Suomi -sovelluksella. Hätäkeskuslaitos toivoo, että suurempi osa hälytyspuheluista tehtäisiin puhelimen paikkatiedon ilmoittavan sovelluksen kautta.

Mitä tehdä, jos eksyy esimerkiksi metsään poikettuaan hölkällä polulta? Hieman yllättävästi Hätäkeskuksesta saatetaan neuvoa asentamaan puhelimeen uusi sovellus.

112 Suomi -sovellus kannattaa ladata etukäteen, eikä vasta hädän hetkellä, neuvoo tiedottaja Ansa Jokiranta Hätäkeskuslaitoksesta.

Hätäkeskus on ollut tyytyväinen viime kesänä julkaistuun 112 Suomi -puhelinsovellukseen. Android-, iPhone- ja Windows-puhelimiin saatavaa sovellusta on ladattu jo 300 000 kertaa.

– Se on tehnyt paljon hyvää Hätäkeskuslaitokselle, auttanut muun muassa eksymistapauksissa ja liikenneonnettomuuksissa.

Hätäkeskuslaitos on kertonut tiedotteessaan tosielämän esimerkin hölkkääjästä, joka eksyi polulta Perhon Salamajärven kansallispuistossa. Hölkkääjä soitti hätänumeroon, jossa hänen hämmästyksekseen neuvottiin metsän keskellä lataamaan puhelinsovellus.

Sovelluksen asentaminen onnistui, mutta ilmeisesti heikon verkon takia se ei lähettänyt naisen paikkatietoja automaattisesti hätäkeskukseen. Sovellus näyttää sijainnin koordinaatit myös puhelimen näytöllä, ja hätäkeskus pystyi sen avulla opastamaan eksyneen hölkkääjän takaisin polulle ja omalle autolleen. Sovelluksen ansiosta apu oli nopea, eikä paikalle tarvinnut hälyttää etsijöitä.

Toinen tapaus on peurakolari maantiellä, jossa autoilija pystyi sovelluksen paikkatiedon avulla kutsumaan viranomaiset vartissa oikeaan paikkaan. Sovellus paikantaa puhelimen käyttäjän yhdeksän metrin tarkkuudella gps-paikannuksen perusteella.


Enemmän ilmoituksia toivotaan

Vaikuttaa ehkä ristiriitaiselta, että Hätäkeskuslaitos toivoo lisää hätäilmoituksia. Näin on kuitenkin 112 Suomi -sovelluksen kohdalla.

Jokirannan mukaan sovelluksella tehdään 1500 hätäilmoitusta kuukausittain, mikä on pieni määrä verrattuna viime vuoden lähes 2,8 miljoonaan Hätäkeskukseen tulleeseen hätäpuheluun.

– Toivoisimme, että mahdollisimman moni tekisi hätäilmoituksen sen kautta, varsinkin sellaisissa tapauksissa, joissa sijainti on epäselvä, kuten maastossa, Jokiranta sanoo.

Hänen mukaansa sovellus voi olla hyödyllinen kaupunkiympäristössäkin, varsinkin jos on vieraassa kaupungissa. Myös kotipaikkakunnalla tarkkaa sijaintia voi olla joskus vaikea kertoa yhtä tarkkaan kuin mihin sovellus pystyy.

Jokirannan mukaan 112 Suomi -sovelluksen tunnetuksi tekemisessä onkin vielä paljon työtä tehtävänä. Hätäkeskus toivoo kuitenkin, että torstaina vietetystä 112-päivästä on siinä apua.

Valtakunnallista 112-päivää vietettiin eilen 11.2. jo 20. kerran. Suomessa teemapäivää on vietetty vuodesta 1997 ja vuodesta 2009 alkaen myös muualla Euroopassa. Hätänumero 112 toimii kaikissa EU-maissa ilman suuntanumeroa. Nimensä mukaisesti 112 Suomi -puhelinsovellus toimii kuitenkin vain Suomessa.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (50)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Puhelimen avulla voi pelastaa elämänsä kahdella tapaa
1. Asentaa 112:n
2. Poistaa FB:n
Anonyymi: Tikkanen 12.2.2016 19:57

Anonyymi
Kätevä tuo sovellus on. Soitin sen kautta hätäpuhelun, kun olin vieraan kaupungin lähiössä ja autoin pahasti kolaroinutta pyöräilijää (tajuton). Ei tarvinnut yrittää selitellä missä olen, vaan apu löysi suoraan perille.
Anonyymi: LadatkaaSovellus 12.2.2016 20:20

Anonyymi
Jos tuon asentaa Windows (Lumia) - puhelimeen niin siltä pitää erikseen käydä kieltämässä taustalla toimiminen. Tämä asetus löytyy ohjelmasta "Virransäästö" josta pitää napauttaa 112 - ohjelman nimeä ja sitten ottaa pois ruksi ruudusta SALLI TÄMÄN SOVELLUKSEN SUORITTAMINEN TAUSTALLA MYÖS... Jos tuota asetusta ei valise niin 112 käyttää GPS - paikannusta koko ajan ja akun kesto lyhenee todella rajusti.

Iphone 5c:ssä yritimme 112 ohjelmaa käyttää muutama kuukausi sitten. Siinä ei tuolloin ollut mahdollisuutta kytkeä taustalla ajoa pois päältä ja akun keston vuoksi oli pakko jättää pois käytöstä. Android - versiosta en tiedä.

Itse olen pariin kertaan käyttänyt 112 - ohjelmaa ilmoittaessani onnettomuustilanteesta. Mielestäni varsin hyvä keksintö, kunhan nämä virrankulutukseen liittyvät käytännön ongelmat saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Paikantakoot puhelin itseäään vasta sitten, kun hätäpuhelu on jo käynnissä eikä koko ajan. Tarkan paikan viivästyminen parillakymmenellä sekunnilla ei pitäisi olla ongelma.
Anonyymi: Windowskäyttäjä 12.2.2016 20:35

Anonyymi
Asensin syksyllä ohjelman Android puhelimeen enkä ole huomannut akkukestossa mitään muutosta, toivottavasti ei tarvitse koskaa tuota hyvää sovellusta käyttää!
Anonyymi: A-nalyytikko 12.2.2016 20:51

Anonyymi
Ei toimi Lapissa luotettavasti, eli melkein puoli suomea pinta-alalta toiminta täysin epävarmaa sekä epäluouettavaa, hätäpaikannuskin on näimmä maksajasta kiinni vaikka sen pitäisi kuulua täysin tietylle taholle, mutta ....
Anonyymi: Rieska 12.2.2016 20:53

Anonyymi
Itse olen pariin kertaan käyttänyt 112 - ohjelmaa ilmoittaessani onnettomuustilanteesta. Mielestäni varsin hyvä keksintö, kunhan nämä virrankulutukseen liittyvät käytännön ongelmat saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Paikantakoot puhelin itseäään vasta sitten, kun hätäpuhelu on jo käynnissä eikä koko ajan.
Ainakin iPhonessa saa asetuksista paikannuksen päälle vain silloin, kun sovellus avataan. Luonnollisesti virrankulutus vähenee selvästi.
Anonyymi: Suosittelen 12.2.2016 20:57

Anonyymi
Ai että hölkkääjä eksyi metsään, ei osannut ulos, joten piti soittaa 112 että osasivat neuvoa koordinaateilla lähteä tiettyyn suuntaan?

Taisi olla käytössä Here mapsit kun Google Maps olisi neuvonut suoraan reitin takaisin autolle vain näpäyttämällä sen päälle.
Anonyymi: Juurikas 12.2.2016 21:08

Anonyymi
Puhelimen avulla voi pelastaa elämänsä kahdella tapaa
1. Asentaa 112:n
2. Poistaa FB:n
Jos elämän haluaa, ei koskaan edes asenna Feisbuukkia.
Anonyymi: alive 12.2.2016 21:16

Anonyymi
Ai että hölkkääjä eksyi metsään, ei osannut ulos, joten piti soittaa 112 että osasivat neuvoa koordinaateilla lähteä tiettyyn suuntaan?

Taisi olla käytössä Here mapsit kun Google Maps olisi neuvonut suoraan reitin takaisin autolle vain näpäyttämällä sen päälle.
Itseasiassa Here ladataan puhelimeen yleensä, jolloin toimii myös ilman verkkoa ..toisin, kuin G-mainos viritys. Jotenkin tällaiset perusasiat, mitkä olleet Lumioissa kunnossa heti alusta alkaen tuntuu edelleenkin puuttuvan useista kärpäs-puhelimista.
Anonyymi: MIstäSikiää 12.2.2016 21:58

Anonyymi
Voisihan tuota palvelua mainostaa sen verran, että kertoo mistä sen voi ladata. Taannoin paikallislehdessä oli pitkä juttu tästä, ei latausosoitetta ja nimi väärin.
Anonyymi: Phuuh 12.2.2016 22:15
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

China Mobile myy jo 4G-kännyköitä, ei nokialaisia

01.10.2013 Asiakasmäärällä mitattuna maailman suurin matkapuhelinoperaattori China Mobile on ryhtynyt myymään 4G-verkkoja käyttäviä neljän eri valmistajan älypuhelinmalleja. Mukana ei ole Nokian eikä Applen laitteita.

.