Taloussanomat

Älä tuijota myyntilistoja – näitä puhelimia Suomi oikeasti käyttää

Kuva: © Dado Ruvic / Reuters

16.2.2016 06:11 Applen iPhone ja Samsung pääsevät mitalisijoille Suomen käytetyimpinä puhelinmalleina. Nokian ja Microsoftin suosio koki kovan kolauksen, selviää Aalto-yliopiston tutkimuksesta.

Jo neljä vuotta vanha iPhone 4S on Suomen käytetyin puhelinmalli. Suomi on vielä vahvasti Nokialandia, mutta Nokian ja Microsoftin puhelinten markkinaosuus laski Suomessa viime vuonna ensimmäistä kertaa alle 50 prosentin.

Luvut ovat peräisin Aalto-yliopiston vuosittain tekemästä tutkimuksesta, joka tilastoi syyskuun aikana käytettyjä puhelinmalleja operaattoreilta saadun verkkodatan perusteella. Menetelmä ei siis tilastoi puhelinmyyntiä, vaan todellisuudessa suomalaisten käyttämiä puhelimia.

Uusimmilla malleilla ei kärkisijoille ole asiaa, sillä uusimmat mallit 15 käytetyimmän puhelimen joukossa ovat vuodelta 2014. Vanhimpia ovat Nokian C2-peruspuhelin ja Applen iPhone 4 vuodelta 2010.

15 suosituimman joukossa on viisi Applen, neljä Samsungin ja kuusi Nokian tai Microsoftin puhelinta.

– Suomihan on Nokia-historian takia täysin poikkeuksellinen puhelinmarkkina, toteaa professori Heikki Hämmäinen Aalto-yliopistosta.

Ero muuhun maailmaan on kuitenkin pienenemässä. Nokian ja Microsoftin osuus suomalaisten puhelimista laski 55 prosentista vuonna 2014 viime vuonna 46 prosenttiin.

Erikoista kyllä, Windows-puhelimien osuus nousi viime vuonna yhdellä prosenttiyksiköllä 17 prosenttiin.

– Iso pudotus on tapahtunut Nokia-puhelimissa, jotka eivät ole Windows-malleja, Hämmäinen selittää.

Noin neljä prosenttia käytössä olevista puhelimista on vielä Symbian-malleja.

Puhelinten käyttäjämäärä on viime vuodet pysynyt Suomessa melko samana. Kaksi kolmasosaa suomalaisten puhelimista on älypuhelimia.

4g-puhelimien osuus kasvoi viime vuonna kovaa tahtia. 4g-puhelimilla oli 19 prosentin osuus vuonna 2014, mutta viime vuonna osuus oli lähes tuplaantunut 36 prosenttiin.

Nokian perusmalleista siirrytään Androidiin ja iPhoneen

Suomalaiset ovat siirtyneet Nokian ja Microsoftin puhelimista Android- ja iPhone-puhelimiin. Hämmäisen mukaan Apple-käyttäjien osuus kasvoi noin kolme prosenttiyksikköä ja Androidin kuusi.

Android-on Suomessakin suosituin puhelimien käyttöjärjestelmä, sillä se löytyy 32 prosentissa suomalaisten puhelimista. Apple iOS-käyttöjärjestelmää eli käytännössä iPhone-puhelimia oli 13,2 prosentilla suomalaisista puhelimen käyttäjistä.

Valmistajista Samsungin kasvuvauhti Suomessa on ilmeisesti hidastunut, sillä se kasvatti osuuttaan vain 1,5 prosenttiyksiköllä 28 prosenttiin. Android-valmistajien joukossa Samsungin suosio on laskenut yli 80 prosentista noin 74 prosenttiin, ja Androidin suosion kasvusta ovat osansa napanneet myös Sony, LG ja Huawei.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (72)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ihmeen vähän porukka ostaa Sonya.Päivitykset pelaa loistavasti ja on todella hyvä puhelin,siinä jää käyttökokemukseni perusteella Lg,Samsung ja Nokia reilusti jälkeen.
Anonyymi: pösilö 16.2.2016 6:46

Anonyymi
Tarviiko yliopiston tutkia tämmöisiä asioita? Eiköhän noita turhia tilastoja saada jo turhankin paljon tutkimattakin? Tutkikaa vaikka kuinka paljon yliopistolla tehdään aivan turhia tutkimuksia?
Anonyymi: HimanenTässäVaan 16.2.2016 7:02

Anonyymi
Sony hyvä puhelin niin pitkään kun siihen ei tule vikaa, huolto useamman tuttavan kohdalla ollut ihan kädetön kun näytön liimaukset eivät pysy (etenkin Z3 mallissa) ja puhelimen kuuluvuus on huonompi kuin muilla. Pari Z5 compactia on taas täysin susia kun näytön toimivuus on mitä sattuu. Joten lopputulemana, mikään puhelinvalmistaja ei ole täydellinen ja viimeistään huollon laadukkuus erottaa jyvät akanoista. Applella käytännössä tulee aina uusi puhelin tilalle niin vähän parempi tilanne sen suhteen.
Anonyymi: Jaskaspas 16.2.2016 7:07

Anonyymi
Lumioita on ollut saatavissa erittäin edullisesti. Hinnan suhde laatuun tai ominaisuuksiin oli huippua parin viime vuoden aikana ja tyypillinen työssäkäyvä aikuinen käyttäjä ei Instagramia jää kaipaamaan.
Anonyymi: Lumiamän 16.2.2016 7:29

Anonyymi
Entä jos luokiteltaisiin tilasto valmistajien eikä yksittäisten mallien mukaan?

Tuota apple-intoa (sekä hinkua muihin samanhintaisiin laitteisiin) aina vaan ihmettelen. Toki tilastoon vaikuttaa se, että vanhoja malleja on myyty todella halvalla.
Anonyymi: aaaaaaaa 16.2.2016 7:41

Anonyymi
Edelleen Nokia Lumia 920 käytössä ja pärjäilen erinomaisesti. Windows 10- päivitys tullut kehitysohjelman kautta ja uusia päivityksiä julkaistaan lähes viikoittain.

Heti kun markkinoille tulee uusia, näyttäviä vaihtoehtoja, saatan harkita päivittämistä, mutta siihen asti pysyttelen nykyisessä sotaratsussani.

Arvostettavaa Nokian puolella oli heidän suunnittelufilosofiansa ja pienet yksityiskohdat, jotka kruunasivat kokonaisuuden. Materiaalivalinnat olivat jokseenkin onnistuneita, muotokieli erinomainen (edelleen monin paikoin kauneimpia laitteita) ja ergonomia monin paikoin onnistunutta.

Sikäli jos Nokia ikinä tulee palaamaan älypuhelinten valmistajaksi ja ne eivät tule näyttämään iPhone- kopioilta kuten hieman pelkään, päivitystä ei sen kauempaa tarvinne hakea. Kuuleman mukaan heillä edelleen hommissa erinäisiä suunnittelijoita jotka olivat vastuussa muun muassa ikonisesta N8:sta ja N9:stä. Muotoilujohtajana toimii vahvistetusti Axel Meyer, joka oli pitkälti N8 suunnittelusta vastaava johtaja. Samanlaista klassista tyyliä kehiin ja hyvä tulee.
Anonyymi: tyyliä 16.2.2016 7:43

Anonyymi
Sonyn puhelimia ei sen takia käytetä kun ne ei kestä yhden sonyn erehdyin ostaan ja se oli viimeinen.
Anonyymi: Aslakki 16.2.2016 7:43

Anonyymi
Isänmaan pettureita yllättävän paljon. Ei tarvitse ihmetellä miksi Microsoft irtisanoo, kun ihmiset polttavat sotilaspassejaan urakalla. Puhelimesta näkee onko kantaja mies vai joku muu. Applen osuuden kasvu selittynee varmaan sillä, että suomalaisten ÄO putoaa joka vuosi, joten ihmiset osaa enää käyttää rahaa.


Kiitos tästä syväluotaavasta näkökulmasta. Kirjoititko tekstin ihan itse pitkällisen ajatteluprosessin lopputuloksena, vai onko kyse hetkessä syntyneestä näkemyksestä? Osaatko kertoa pari asiaa?
- paljonko Suomessa poltetaan vuosittain sotilaspasseja, jos niitä poltetaan urakalla?
- ÄO putoaminen mielipiteesei mukaan näyttäisi koskevan "suomalaisia". Paljonko tuon ÄO lasku vaikutti tekstisi sisältöön?
- Paljonko ÄO laskee vuositasolla?
- MS puhelimen omistajuus kertoo, että olet mies. Muuttaako MS puhelimen omistajuus siis yksilön sukupuolen vai miksi kutsuisit naisia, joilla on MS puhelin?
- mainitset mielipiteese alussa, että isänmaanpettureita on paljon. Mihin lause liittyy?

Kiitos vielä kerran mielipiteestäsi, se oli ....virkistävä.
Anonyymi: SaySarcasm 16.2.2016 7:44

Anonyymi
Lumioita on ollut saatavissa erittäin edullisesti. Hinnan suhde laatuun tai ominaisuuksiin oli huippua parin viime vuoden aikana ja tyypillinen työssäkäyvä aikuinen käyttäjä ei Instagramia jää kaipaamaan.


Instagramille ihan sama, mutta valitettavasti se ei ole ainoa puute. Sinä et jää ehkä puuttuvia ohjelmia kaipaamaan. Älä kuitenkankaan yleistä meihin kaikkiin työssäkäyviin aikuisiin omaa mielipidettäsi.
Anonyymi: nnnnnnnnnnnnnnnnn 16.2.2016 7:58

Anonyymi
"Kaksi kolmasosaa suomalaisten älypuhelimista on älypuhelimia" ooh, ei kai nyt sentään
Anonyymi: hyvä_huomio 16.2.2016 8:03
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.