Taloussanomat

Tämän takia puheluja ei siirretä häiriön aikana toiselle operaattorille

Kuva: © Vincent Kessler / Reuters

16.2.2016 10:12 Operaattoreita valvova Viestintävirasto on harkinnut, voisivatko katkosta kärsivän operaattorin asiakkaat käyttää toisen operaattorin verkkoa.

Soneran tammikuisen verkkokatkon jälkeen on esimerkiksi verkkokeskusteluissa pohdittu, voisivatko katkosta kärsivän operaattorin asiakkaat väliaikaisesti käyttää kilpailevan operaattorin verkkoa. Asiaa on pohdittu myös operaattoreita valvovassa Viestintävirastossa.

– Yhtenä haasteena on, että jokainen operaattori mitoittaa omat verkkonsa oman asiakasmääränsä perusteella, vastaa johtaja Jarkko Saarimäki Viestintävirastoon kuuluvasta Kyberturvallisuuskeskuksesta.

– Jos operaattorille siirtyy yllättäen koko toisen operaattorin asiakasmassa, niin myös tämän toisen operaattorin verkko voi häiriytyä, ja huonossa tapauksessa kummankaan teleyrityksen palvelu ei toimisi.

Hätäpuheluita voi soittaa vaikka oman operaattorin verkko ei toimisikaan, ja ne onnistuvat jopa ilman puhelimen sim-korttia.

Viestintävirasto saa Soneralta viikon kuluessa raportin eilisen maanantain verkkohäiriöstä, joka reilun tunnin ajan esti osan puheluista Soneran verkossa. Saarimäen mukaan sen sisältö on kuitenkin salassa pidettävää tietoa.

Katkos oli Soneralle jo toinen muutaman viikon sisään, sillä edellisen kerran Soneran verkoissa oli laajoja häiriöitä 19. tammikuuta.

Saarimäen mukaan Viestintävirasto on käynyt Soneran kanssa laaja-alaisesti läpi yhtiön toimintaa verkon ylläpidossa ja kunnostuksessa. Sonera on ilmoittanut korjaavista toimenpiteistä, ja Viestintävirasto aikoo seurata aktiivisesti havaittujen puutteiden korjaamista, Saarimäki kertoo.

Viestintävirasto voi käytännössä määrätä myös uhkasakkoja, jos operaattorin toiminta ei täytä lain velvoitteita.

– Kyllähän tällaisissa tapauksissa paras motivoija on yritysten maine, Saarimäki sanoo.

– Eihän se ole Soneralle hyvää mainosta, että heidän palvelunsa ja verkkonsa vikaantuvat näin usein. Kyllä siellä varmasti tehdään mitä pystytään, että saadaan viat korjattua.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (20)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eilen uutisoitiin että vika koski GSM ja 3G verkkoa. Itse huomasin että ekaksi sammui 4G ja edge (GSM) toimi edelleen. Sitten hävisi verkko kokonaan. Yritin katkon aikana vaihdella kaikkien noiden verkkojen välillä mutta mikään ei pelannut.
Anonyymi: eikovinluotettava 16.2.2016 10:35

Anonyymi
Katselin huvikseni toisten operaattoreiden häiriötiedotteita helmikuulta ja lista oli aika pitkä. Koskaohan ne ylittävät valtakunnallisen uutiskynnyksen?
Itsellä ei ole soneraa, mutta silti palvelut katkovat välillä. Miten on mahdollista?
Anonyymi: Wishbone 16.2.2016 11:04

Anonyymi
Juurikin noin. Kysymys on sekä puheluiden kytkentöjen määrästä, että siitä kuinka kullakin operaattorilla on kenttää jollakin alueella.

Yksi vaihtoehto voisi olla puhelin jossa on double-sim, eli kaksi sim-korttia. Älypuhelimissa jonkin aikaa sitten ei ollut juuri valinnanvaraa, mutta tavallisissa puhelimissa sitä ilmeisesti on. Itsellä halvin Noksun vanhan aikainen perusluuri jossa tuplasim, sain sen halvalla...
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 16.2.2016 11:07

Anonyymi
Viestintävirasto voi käytännössä määrätä myös uhkasakkoja, jos operaattorin toiminta ei täytä lain velvoitteita.

– Kyllähän tällaisissa tapauksissa paras motivoija on yritysten maine, Saarimäki sanoo.


Juttu pitäisi otsikoida: Tämän takia operaattoreille ei koskaan määrätä uhkasakkoja
Anonyymi: ewrwrwerwerwer 16.2.2016 11:21

Anonyymi
Pitäis varmaan oikeasti harkita operaattorin vaihtamista Sonerasta. Niillä on koko ajan jotain ongelmia. Huvittavaa kun eilen oli se vika ja soitin illemmalla yhden nettiliittymän sulkemisesta niin yrittivät todella epätoivoisesti kaupata minulle uusia liittymiä ja vaikka sanoin jo heti etten tarvitse niin alkoivat jankuttaa että "no mites onko sulla tablettia? toista kännykkää?"... kauhean häiritsevää ja ärsyttävää tuollainen tyrkytys kun yksinkertaisesti halusin vain sulkea yhden liittymäni jolle ei ollut enää tarvetta. Pitäisi varmaan vaihtaa toinenkin liittymäni pois soneralta...
Anonyymi: panda 16.2.2016 11:32

Anonyymi
Jos on unohtunut S-marketin kortti matkasta niin voisihan bonukset laittaa vaikka Plussakortille.Tai pudottaa hinnat Lidlin tasolle.
Anonyymi: HuhHuhtouhua 16.2.2016 11:57

Anonyymi
99,9% dataliikenteestä on mainoksia,tarpeettomia kuvia,musiikkia yms.hömpänpömppää.
Jos nämä poistettaisiin niin eipä olisi ongelmia yhteyksissä.
Anonyymi: periscopekin 16.2.2016 12:00

Anonyymi
Palvelun laatu ratkaisee. Itse tarvitsen puhelinta pääosin kotona ja mökillä. Kummassakaan kohteessa Elisan verkossa toimivat operaattorit eivät toimi kunnolla. Soneran verkossa on esim. mökillä täydet palkit ja nopeudet 4G:ssä.
Anonyymi: Kumittaja 16.2.2016 12:02

Anonyymi
Matkapuhelinverkko monimutkaistuu koko ajan uusien toimintojen ja tekniikkoiden vuoksi. Lisäksi matkapuhelinverkko ja liikkuvine päätelaiteineen (kännykkä) on periaateessakin jo epäluotettavampi kuin kiinteä verkko. Sikäli hämmästyttävän hyvinhän nuo verkot on toimineetkin.Pitää ymmärtää että kriittisiä toimintoja, sairaalat ym voi pelkän julkisen verkon varaan perustaa, pitää olla varajärjestelmä, viranomaisverkko tms. Matkapuhelinverkko on luonteensa vuoksi häiriöalttiimpi ja epävarmempi eteenkin luonnonilmiöden, sähköverkkohäiriöiden tai muun kriistilateen vallitessa.
Anonyymi: PitääYmmärtää 16.2.2016 12:04

Anonyymi
Toimiva operaattori voisi periä toimimattomalta jonkinlaisen korvauksen sakkomaksuna.
Anonyymi: asiakas-x 16.2.2016 12:34
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.