Taloussanomat

Nokian vuosia sitten esittelemä tekniikka ensi kertaa toimivassa puhelimessa

18.2.2016 14:36 Uutta tutkijoiden kehittämää puhelinta ohjataan vääntelemällä. Nokia esitteli tekniikkaa jo vuonna 2011.

Kanadalaisen Queen's Universityn tutkijat ovat kehittäneet värillisellä kosketusnäytöllä varustetun taipuisan älypuhelimen. Yliopiston tutkijoiden mukaan ReFlex-puhelin on ensimmäinen toimiva langaton puhelin, jota ohjataan taivuttelemalla laitetta.

Puhelimen näytöllä voi esimerkiksi selata kirjaa näyttöä taivuttamalla, joka tutkijoiden mukaan on helpompaa kuin sivun kääntäminen esimerkiksi näyttöä pyyhkimällä.

Esittelyvideon mukaan taivutusohjailu tekee myös Angry Birdsin pelaamisesta helppoa, sillä linturitsan kuminauhan jännittymisen voi tuntea käsissään. Puhelin antaa käyttäjälle palautetta värinällä, joka jäljittelee esimerkiksi kuminauhan jännittymistä.

Puhelin käyttää LG:n tuottamaa taipuisaa kuusituumaista oled-näyttöä, jossa on 1280 x 720 pikselin resoluutio. Jäykät osat, kuten piirilevyt, on sijoitettu puhelimen päihin. Käyttöjärjestelmänä on Android 4.4 KitKat.

Tutkimusta esittelevä professori Roel Vertegaal uskoo, että taivuteltavat puhelimet ovat markkinoilla viiden vuoden sisällä.

Taivuteltava kännykkä ei ole aivan uusi keksintö. Nokia esitteli prototyyppiä taivuttelemalla ohjattavasta puhelimesta jo lokakuussa 2011. Tosin päätelaite oli tuolloin vielä vahvasti johdoilla kiinni tietokoneessa. Apple taas sai viime vuonna patentin taivuteltavalle puhelimelle.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Maailman elektroniikkafirmat polkee paikallaan kun Nokia ei ole enää esittelemässä ideoitaan maailmalle. Applelta ja Samsungilta tulee vuodesta toiseen samoja laitteita joissa ei muutu kuin yksi kirjain tai numero nimessä.

Ennen kaikki valmistajat odottivat kielipitkällä mitä Nokialta kuuluu ja kopioivat ratkaisut omiin laitteisiinsa ennenkuin täällä ehdittiin tuotantopuolella kissaa sanoa.

Patentointi tuntuu epäreilulta, sillä Apple varsinkin patentoi sellaisia ratkaisuja, jotka on olleet muualla tiedossa tai jopa käytössä jo vuosia. Tuohon ei riitä kenelläkään rahkeet kiistää koska hommaa vedetään jenkeistä käsin .
Anonyymi: AugmentedReality 18.2.2016 14:50

Rekisteröitynyt käyttäjä
Nokia esitteli prototyyppiä taivuttelemalla .. Apple taas sai viime vuonna patentin taivuteltavalle puhelimelle.


Tästä näkee kuka on patenttitrolli.. Miksi ei nokia patentoinut tuosta kaikkea mahdollista??
Rekisteröitynyt käyttäjä: Yksi_PK-työllistäjä 18.2.2016 15:43

Anonyymi
Vanhaa tekniikkaa. Apple aloitti bendponien myynnin jo vuosi sitten julkasemalla kuusplussan.
Anonyymi: bendgate 18.2.2016 16:26

Anonyymi
Maailman elektroniikkafirmat polkee paikallaan kun Nokia ei ole enää esittelemässä ideoitaan maailmalle.


Sääli, että Nokia vuonna 2007 tipahti sieltä kärjestä perässähiihtäjäksi ja hauskojen innovaatioiden sijaan keskittyi insinöörien rinkirunkkuun. Sitten ohi menivät ne firmat, jotka keskittyivät asiakkaiden toiveisiin ja Suomessa jäi moni insinööri ja hitaalla käyvä fani taistelemaan tuulimyllyjä vastaan ja itkemään amerikkalaisten menestystä.

Ihan turha on vinkua amerikkalaisten menestykselle, jos ei Suomessa osata ideoita tuotteistaa ja myydä. Pää pois hanurista ja takaisin innovoimaan!
Anonyymi: Virtanen 18.2.2016 16:57

Anonyymi
Nokian "osaajat" ovat esitelleet vuosien varrella paljonkin hölynpölyä, joita eivät ole osanneet tai edes älynneet tuotteistaa ja rahastaa. Ei siis edelleenkään mitään mistä saisivat rahaa. Yhtään.
Anonyymi: arangondee 18.2.2016 17:17

Anonyymi
Nokian "osaajat" ovat esitelleet vuosien varrella paljonkin hölynpölyä, joita eivät ole osanneet tai edes älynneet tuotteistaa ja rahastaa. Ei siis edelleenkään mitään mistä saisivat rahaa. Yhtään.

Mitäs se tulos viime vuodelta olikaan? En tarkkaan muista, mutta toista miljardia...? ja alcatel-lucent fuusion myötä tämän vuoden tulokseksi veikataan noin kahta. Osinkotuottokin on vajaat 4 pinnaa, kai sitä rahaa jostain on pikkasen tultava.
Anonyymi: miljardiEiMittään 18.2.2016 20:02

Anonyymi

Ihan turha on vinkua amerikkalaisten menestykselle, jos ei Suomessa osata ideoita tuotteistaa ja myydä. Pää pois hanurista ja takaisin innovoimaan!

Mitä hyötyä innovoinnista on, kun ei osata tuotteistaa ja myydä? Turhaa touhua, innovoikoot amerikkalaiset.
Anonyymi: PääTakasi 18.2.2016 20:07

Anonyymi
"Nokian "osaajat" eivät ole osanneet tai edes älynneet tuotteistaa ja rahastaa. Ei siis edelleenkään mitään mistä saisivat rahaa. Yhtään."
Kuules trolli, arangondee sinä olet pudonnut kartalta jo vuosia sitten. Ei Nuukia touhua enää luurien kanssa, mutta tekee rahaa ihan kivasti.
Anonyymi: PLeisson 18.2.2016 20:45

Anonyymi
Vanhaa tekniikkaa. Lumia aloitti bendponien myynnin jo vuosi sitten julkasemalla sontaa ja venyttämällä Pureveiviä-.


Hah, lasinheijastus paljasti huiputuskameran muistan tään!
Anonyymi: bendgate 18.2.2016 21:01

Anonyymi
Aiemmin apple toi markkinoille nokian yli 10 v vanhoja innovaatioita, joista patentti oli jo vanhentunut. Hölmöille saa myytyä vaikka reikäisiä sukkia mainostamalla niitä riittävästi.
Anonyymi: bigbank 18.2.2016 21:32
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Gmail-vika vaikutti laajasti, viestejä viipyi

24.09.2013 Google sanoo korjanneensa eilen paljastuneen ongelman Gmail-sähköpostipalvelussa. Vika oli harvinaisen laaja, joskin monet käyttäjät eivät sitä välttämättä huomanneet.

.