Taloussanomat

Tästä tulee vuoden hittipuhelin – "Mutta kovin moni ei siitä innostu"

Kuva: EPA/YONHAP

24.2.2016 16:26 Matkapuhelinalan asiantuntijan mukaan suuret yhtiöt eivät julkaisseet kiinnostavia uutuuksia tämän vuoden MWC-messuilla. Analyytikko Neil Mawstonilla on kuitenkin hyviä uutisia uuden puhelimen hankintaa harkitsevalle.

Lue kaikki uutiset MWC-messuilta täältä.

Matkapuhelinalan vuoden päätapahtuma Mobile World Congress (MWC) päättymässä.

Suurten puhelinvalmistajien uutuudet eivät saa juuri kehuja matkapuhelinalaa seuraavalta analyytikolta Neil Mawstonilta Strategy Analytics -tutkimusyhtiöstä.

– Samsungin julkaisemasta Galaxy S7 -puhelimesta tulee todennäköisesti tämän vuoden eniten myyty Android-älypuhelin, väittää Mawston.

– Se myy hyvin, mutta kovin moni ei ole siitä innostunut.

Sama vaivaa muitakin huippumerkkien messuilla julkaisemia uutuuksia: Ne eivät ole kovin jännittäviä. LG:n G5:stä Mawston löytää kuitenkin jotain hyvää.

– Puhelimessa on kiinnostava semimodulaarinen rakenne, jossa akun voi vetää ulos ja napsauttaa puhelimeen esimerkiksi erillisen kameramoduulin, Mawston sanoo.

– Se on mielestäni vihje tulevasta, sillä ala haluaa jo päästä litteästä neliömäisestä muodosta kohti taipuisia, kaarevia, taitettavia näyttöjä tai modulaarisuutta.

Mawstonin mukaan pienemmiltä valmistajilta tuli kiinnostavia tuotteita messuilla. Esimerkiksi kiinalainen Oppo esitteli oman nopeasti latautuvan akkuyksikön, joka latautui tyhjästä puolitäydeksi noin viidessä minuutissa.

– Kiinnostavaa, että se ei ole minkään suuryhtiön tekemä, vaan se on kehitetty Kiinassa.

Miellyttävää matkapuhelinostajan kannalta voi olla myös se, että Mawstonin mukaan kilpailu keskihintaisissa puhelimissa on kiihtymässä.

– Myös Apple aikoo tulla luokkaan mukaan uudella puhelinmallilla. Hekin tuntevat kilpailun tuomaa painetta.

Virtuaalitodellisuus on vielä liian vaikeaa

Virtuaalitodellisuutta ja sen katsomiseen käytettäviä vr-laseja näkyi messuilla joka toisella osastolla. Esimerkiksi Samsungilla oli kokonainen heiluvilla tuoleilla varustettu katsomo, jossa yleisö katsoi Gear VR -laseilla 360-asteista videota vuoristoradasta.

Esitykseen oli välillä yli sadan hengen jonoja.

– Ihmiset ovat todella kiinnostuneita kokeilemaan virtuaalitodellisuutta. Ongelma on kuitenkin se, että tekniikka on hyvin mukaansatempaavaa. Lasit peittävät silmät, joten laitetta ei voi käyttää esimerkiksi kävellessä, vaan niitä käyttäessä pitää istua paikallaan. Se rajoittaa käyttöä, Neil Mawston sanoo.

Hänen mukaansa laitteiden pitää tulla helpommin käytettäviksi, jotta niiden suosio todella lähtisi kasvuun. Siihen menee Mawstonin mukaan vielä 3–5 vuotta.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg puhui messuilla etäläsnäolosta vr-lasien avulla. Käyttäjä voi kokea olevansa esimerkiksi toisten luona vr-kameran ja -lasien avulla.

Mawstonin mukaan Zuckerberg on oikeassa.

– Viime aikojen trendit ovat tulleet viestinnästä. 1990-luvulla matkapuhelimilla puhuttiin, sitten tulivat tekstiviestit ja viimeksi verkkoyhteisöt.

Hänen mukaansa lasien pitäisi tosin pienentyä silmälasien kokoon nykyisistä suurehkoista silmikkonäytöistä ennen kuin niistä tulee valtavirtaa.

Nokialle "onnea vaan yritykseen"

5g on tällä hetkellä suosittu sana, mutta sen toteutumiseen menee vielä aikaa, analyytikko Neil Mawston arvioi.

– On selvää, että siitä tulee monimutkaisempi kuin mistään aikaisemmasta tekniikasta. Verkkotyyppejä tulee useampia, mikä tarkoittaa, että virheiden, viiveiden ja käyttäjäongelmien mahdollisuus on suuri.

– Se lupaa paljon, mutta tuottaa paljon ongelmia ainakin alkuaikoina. 2018–2020 tulevat olemaan kovia aikoja mobiilialalle.

Mawstonin mukaan suomalainen Nokia on eturintamassa 5g:n kehittämisessä, mutta Nokian väitteitä uusien verkkojen odotettua nopeammasta pystyttämisestä hän ei silti usko.

– Onnea vaan Nokialle yritykseen. Luulen, että heidän arvionsa on optimistinen.

– Luulemme, että 5g-tekniikka tulee ehkä käyttöön operaattorien omissa runkoverkoissa, mutta ei vielä kuluttajien mobiiliverkoissa. Standardointi kestää vielä ainakin vuoteen 2018, joten mahdollisuudet todelliseen 5g-verkkoon sitä ennen ovat aika pienet.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen, Barcelona

Perttu Pitkänen, Barcelona

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (25)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ja tunnetusti Apple taas aivan jälkijunassa perässähiihtäjänä. Ainiin, onhan sieltä tulossa AMAZING iPhone 7, ilman kuulokeliitäntää! Huhhuh mitä innovaatioita Apple taas on keksinyt, ei tiedä pitääkö nauraa vai itkeä.
Anonyymi: Appletulijaputosi 24.2.2016 16:43

Anonyymi
Ei yhtään mitään uutta kun ei ole Nokiaa innovoimassa.
Vuosia vanha älypuhelin on uuden veroinen romu, kiitos siitä Apple.
Anonyymi: EiMitäänUuttaVuosiin 24.2.2016 16:55

Anonyymi
5g-tekniikka runkoverkoissa? Ja tän tyypin pitäisi olla analyytikko?

Eipä taida olla paljoa painoa noilla puheilla.
Anonyymi: AKprkl 24.2.2016 17:19

Anonyymi
Apple julkaisee 18.3 uudelleen nimetyn 4 tuuman iPhone Air:n yhdessä iPad Air 3:n kanssa. iPhonen osalta kyseessä ei varsinaisesti ole uutuus vaan puhelin perustuu teknisesti pitkälti iPhone 6s:n. Tuote julkistus on Applelle merkittävä koska laskentatavasta riippuen noin 20-30% iPhonen käyttäjistä käyttää edelleen 5s, 5c, 5 ja 4s laitteita. Apple siis tahtoo pitää kiinni käyttäjistään ja tuo heille haluamansa laitteen. iPad 3 Air taas on Pro:n "pikkuveli" ilman mullistavia uutuuksia, paikataan siis tuote portfoliota ja tarjotaan jo olemassa oleville käyttäjille jotain "uutta" ja päivitettävää. On tämä mullistavaa tai ei tulevat tuotteet (lähinnä iPhone) myymään enemmän kuin sampan s7 ja s7 edge yhteensä.
Anonyymi: Hasselblad 24.2.2016 17:25

Anonyymi
Samsungin sisältö tulee kiinasta. siksi Samsung on nykyään huonompi kuin kiinalaiset. Televisikaupassa kertoivat, että samsung saa kaikki sisällykset kiinasta.

Kuvan laatu oli TLC-televisiossa paljon parempi kuin Samsungissa.
Anonyymi: YLenHuumehörhöilijä 24.2.2016 17:26

Anonyymi
Applen laitteet ovat vanhentuneet heti kättelyssä. Niitä kun julkaistaan niin harvioin että tekniikka menee eteepäin valtavasti siinä ajassa.
Anonyymi: YLenHuumehörhöilijä 24.2.2016 17:27

Anonyymi
Ja tunnetusti Apple taas aivan jälkijunassa perässähiihtäjänä. Ainiin, onhan sieltä tulossa AMAZING iPhone 7, ilman kuulokeliitäntää! Huhhuh mitä innovaatioita Apple taas on keksinyt, ei tiedä pitääkö nauraa vai itkeä.


Muut valmistajat kopioivat senkin ratkaisun. S8 mallissa ei varmasti ole enää kuulokeliitäntää ja siinä on myös multitouch näyttö:)
Anonyymi: resaxddd 24.2.2016 17:28

Anonyymi
Todellinen hitti tulee olemaan noin 100:n light phone jolla voi vain soittaa. www.thelightphone.com
Anonyymi: ÄlytönPuhelinKiitos 24.2.2016 17:31

Anonyymi
Hinttipuhelin julkaistiin jo aiemmin. Poni kuus äss.
Anonyymi: kjjyhytq3reqjkdmme 24.2.2016 19:49

Anonyymi
Muistamme tuossa monia aikoja takaperin, eri linnuratajärjestelmässä että oikeasti toimivasta fotoniverkosta hypättiin jonkun hikisen operaattoria mopoverkkoon. Ehkä verkossa harrastettiin transkendenttista mietiskelyä.
Anonyymi: World_edit 24.2.2016 20:01
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Digia aloittaa uuden potkukierroksen

29.09.2011 Nokialla ohjelmointialihankintaa tekevä Digia päätti yt-kierroksen ja ilmoitti samalla aloittavansa uudet yt-neuvottelut. Digia aikoo sulauttaa ohjelmointiyksikön muuhun organisaatioon.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.