Taloussanomat

Tällainen on Saloon povattu mystinen kännykkävalmistaja – "Puhelindivisioona Helsingissä"

Nokian matkapuhelintehdas kesällä 2012.
Kuva: Sami Kilpiö

25.2.2016 14:13 Salossa on pitkään huhuttu uudesta puhelinvalmistajasta, joka aloittaisi toiminnan Nokian ex-tehtaassa. Nyt amerikkalainen älypuhelinpaja on perustanut yhtiön kaupunkiin. Millainen firma Turing Robotic Industries oikein on ja voisiko se todella valmistaa puhelimia Meriniityn tehtailla?

Omaa älypuhelintaan markkinoille tuova amerikkalaisyhtiö Turing Robotic Industries on perustanut Saloon yrityksen joulukuussa, mutta sillä ei toistaiseksi ole toimipaikkaa kaupungissa.

Näin uutisoi torstaina Salon Seudun Sanomat (SSS). Lehden mukaan yritys voisi olla aiemmin tällä viikolla huhuttu uusi laitevalmistaja Nokian entiselle Salon tehtaalle.

Toimitusjohtaja Steve YL Chaon uutistoimisto Bloombergille antaman haastattelun mukaan Turing haluaa rakentaa tuhoutumattoman ja absoluuttisen tietoturvallisen puhelimen.

Mutta mitä muuta Turing Robotic Industries Oy:n taustalta lymyävästä firmasta tiedetään? Suomessa yhtiön jäljet loppuvat lyhyeen.

Kaupparekisteristä selviää, että yhtiö on laittanut Suomeen rekisteröitymisen vireille 22. joulukuuta. Toistaiseksi osakeyhtiötä ei ole viranomaisten rekisteriin kuitenkaan merkitty. Perusilmoituksen yhteydessä firman osoitteeksi on annettu helsinkiläinen asianajotoimisto Intressi. Asianajotoimistosta ei ole vastattu Digitodayn yhteydenottopyyntöihin.

Kovin paljon lisätietoja ei heru myöskään amerikkalaisista rekistereistä. Niistä käy ilmi, että yhtiön kotipaikka on San Francisco. Siellä firman osoitteeksi on kerrottu Spear Tower -niminen tornitalo One Market Plaza -toimistorakennuskompleksissa.

Kalifornian osavaltion yritysrekisterin mukaan Turing Robotic Industries Corporation on merkitty paikallisten viranomaisten kirjoihin 16. huhtikuuta 2015. Kyseessä on siis vajaan vuoden ikäinen yhtiö. Viime kesänä yhtiö julkisti Turing Phone -puhelimen, jota se kehuu erittäin turvalliseksi ja kestäväksi. Puhelimen toimitukset ovat kuitenkin myöhästyneet toistuvasti.

Helmikuun alussa yhtiö kertoi vaihtavansa puhelimen käyttöjärjestelmäksi suomalaisen Jollan Sailfish-järjestelmän alkuperäisen Androidin sijaan. Jollasta kerrottiin Digitodaylle, että lisenssisopimuksen viimeistely on loppusuoralla.

Hieman yllättäen Turing Robotic Industries kertoi viime syyskuulle päivätyssä tiedotteessaan, että firmalla on jo "puhelindivisioona Helsingissä, Suomessa". Mahdollisen Suomi-divisioonan toiminnasta on kuitenkin saatavilla hyvin niukasti tietoja. Esimerkiksi yhteisösivusto LinkedInissä Turingin on ilmoittanut työnantajakseen vain viisi ihmistä.

Yhdysvaltain patenttiviranomaisten tietokannasta ei löydy yhtään firman nimiin merkittyä patenttia, mutta tavaramerkkejä firma on pyrkinyt rekisteröimään. Firma on hakenut tavaramerkkisuojaa muun muassa Turingphone- ja Liquidmorphium-sanoille.

Turing Robotic Industriesistä ei ole toistaiseksi vastattu Digitodayn yhteydenottopyyntöihin.

Jutun kirjoitti: Aleksi Moisio, Perttu Pitkänen

Aleksi Moisio, Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (20)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eilinen salo sekoilu oli sen verran karmivaa valhetta koko mainosrahan voimalla että pitäkää valehtelijat tunkkinne.


Oppineet Jollalta eli täysi joukkorahoitus vedätys on tulossa. Tuulipuvut ja murot on sen verran helppoja kohteita että niitä kannattaa aina sopivin välein rahastaa tyhjillä lupauksilla.
Anonyymi: muroilla_ei_sytytä 25.2.2016 14:41

Anonyymi
No jos sarjat on niin pieniä niin silloin ehkä sama missä maassa valmistaa...
Anonyymi: Älyttömänkallista 25.2.2016 14:47

Anonyymi
No jos sarjat on niin pieniä niin silloin ehkä sama missä maassa valmistaa...


Idea on nyt myydä 10.000kpl tosi hyvään hintaan ennakkoon ja tehdä 100kpl erä. Loput fyffet häviää Kazakstaniin.
Tekevät ns. Jollat.
Anonyymi: muroilla_ei_sytytä 25.2.2016 15:19

Anonyymi
No jos sarjat on niin pieniä niin silloin ehkä sama missä maassa valmistaa...

Idea on nyt myydä 10.000kpl tosi hyvään hintaan ennakkoon ja tehdä 100kpl erä. Loput fyffet häviää Kazakstaniin.
Tekevät ns. Jollat.


Siis eräänlaista palavaa platformia tiedossa...
Anonyymi: BurningPlatform_osaX 25.2.2016 15:29

Rekisteröitynyt käyttäjä
Turing, viittaa muunmuassa siihen jenkki pelleen, joka pumppasi lääkkeiden hintoja 5000% ylöspäin, sain FBI;n niskaansa ja meni sittemmin konkkaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: UNELMA-MAMU 25.2.2016 15:54

Anonyymi
firmalla on jo puhelindivisioona Helsingissä, Suomessa


Divisoonassa on 10000-20000 miestä, joten taitaa enemmänkin olla kyse joukkueesta/jaoksesta (30–40), ryhmästä (4-12) tai partiosta (3-5).
Anonyymi: alikenraali 25.2.2016 16:12

Anonyymi
Tekes RAHAA taas valuu kiinan poikien kännyfirmalle.

Tekesin Hölmöt rahoittavat tätä suuren innovaation keskittymää 10 milj. eurolla.
ja Voi voi minne ne rahat katos!

Sailfish on vain veruke, ei kai kukaan tosissaan usko jotakin tuotantolaitosta.
Tulee mieleen nämä Kroatilais ja Jurrasicpark firmat.

ettei vaan pääkonttori ole Nigeriassa.
Tekes hölmöt voivat käydä tutustumassa.
Anonyymi: TEKESRAHAA 25.2.2016 16:13

Anonyymi
No jos sarjat on niin pieniä niin silloin ehkä sama missä maassa valmistaa...

Idea on nyt myydä 10.000kpl tosi hyvään hintaan ennakkoon ja tehdä 100kpl erä. Loput fyffet häviää Kazakstaniin.
Tekevät ns. Jollat.


Tarkoitat vasmaan pessimistijollaa, mutta tässä onkin kyse ihan vastakkaisesta ilmiöstä eli optimistijollasta, jossa velatkin muuttuvat saataviksi niin kuin Kreikka-lainoissa.
Anonyymi: purjevene 25.2.2016 16:15

Anonyymi
nono..nyt sai mummon haaveilema bittium kilpailijan....kumpi voittaa mummon suosion, sen näyttää tulevaisuus.Aikaa on odotella kunnen pankit siirtyy pois paperisesta tunnuslukukortista.Kiva kun tuli lilpailija, hinnan suhteen.Oli kumpi tahansa, niin murtosuojattu on tulevaisuutta , mummokin uskaltaa siirtyä älypuhelimeen. Ostimme juuri lisää aikaa jollekin 3210 jälkeläiselle, saimmekuin saimmekin uudet akut, entiset oli alkuperäiset.
Anonyymi: bittiumtaituring 25.2.2016 16:15

Anonyymi
SUOMALAISIA rahoittajia kustaan suoraan suuhun ei edes silmään.

Pelkkää huuhaata nämä postilokero firmat.
sailfish ja muut kalat on kuollut. varmaan Finvera ja tekes työntää rahaa pussi tolkulla ja ely antaa loput.
Hyvästi
Anonyymi: Hyvästi 25.2.2016 16:15
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Myynti innostaa: ZTE tekee toisen Firefox-puhelimen

27.09.2013 ZTE:n varovaisesti myymästä Firefox-puhelimesta on tullut yllätyshitti. 100 000 kappaleen myynti elokuun puolesta välistä lukien rohkaisee julkaisemaan kehittyneemmän halpamallin.

.