Taloussanomat

Windows-puhelinten käyttäjille ankea ilmoitus: Here-kartat häviävät

Kuva: Krisztian Bocsi

15.3.2016 19:54 Here-kartat lakkaa toimimasta erillisenä sovelluksena Microsoftin uusissa Windows-puhelimissa, vanhemmissa päivitykset päättyvät.

Verkkolaiteyhtiö Nokian suunnittelema Here-karttapalvelu lakkaavat toimimasta erillisenä sovelluksena Microsoftin Windows-puhelimissa.

Here tiedotti Windows-puhelinten käyttäjien sovellustarjontaa heikentävästä muutoksesta blogissaan tiistaina. Here on ollut Windows-puhelinten tunnetuimpia ja käytetyimpiä sovelluksia.

Microsoftin uusimman käyttöjärjestelmän Windows 10:n Kartat-sovellus on perustunut tähän asti lisenssisopimuksella käytettäviin Here-karttoihin. Jatkossa Heren karttojen kehitystyö keskittyy Android- ja iOS-alustoille.

Esimerkiksi Lumia 950 -laitteessa Heren kartat eivät toimi enää kesäkuun 30. päivän jälkeen. Vanhemmissa Windows 8.1 -laitteissa, Here toimii edelleen, jos käyttöjärjestelmää ei päivitä lähiviikkoina 10-versioon. Microsoftin Windows 10 -kaupassa Here katoaa maaliskuun 29. päivän jälkeen.

– Heren jatkaminen Windows 10:llä olisi merkinnyt sitä, että meidän olisi pitänyt uudelleen kehittää sovellukset alusta alkaen, mikä vaihtoehtona merkitsi liiketoimintapäätöstä vetää sovelluksemme pois Windows 10 -kaupasta, Here edustaja Pino Bonetti kirjoittaa blogissa.

Kokonaan Nokia-ajan karttateknologia ei katoa Windows 10 -laitteista.

– Microsoftin Windows Kartat -sovelluksessa on kuitenkin paljon Heren osia, koska Microsoft on käyttänyt Here-alustaa sitä kehittäessään, Heren Saksan-viestintäyksikön vetäjä Sebastian Kurme viestittää Digitodaylle.

Herestä ei kommentoitu muutoksen vaikutuksia tarkemmin.

Vanhemmissa Windows Phone 8 -laitteissa Here toimii yhä, mutta siihen ei kehitetä enää uusia ominaisuuksia. Käytön kannalta olennaista on kuitenkin, että Windows-puhelimille kehitettyjä Heren karttoja ei enää päivitetä ollenkaan Phone 8 -laitteisiin.

Nokia myi viime vuoden elokuussa Here-karttayksikkönsä saksalaisten autonvalmistajien yhteenliittymälle.

Jutun kirjoitti: Elina Ranta

Elina Ranta

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (60)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Jatkossa Heren karttojen kehitystyö keskittyy Android- ja iOS-alustoille."

Kerrankin MS teki viisaan valinnan.
Anonyymi: Kehitystä 15.3.2016 19:58

Anonyymi
"Jatkossa Heren karttojen kehitystyö keskittyy Android- ja iOS-alustoille."

Kerrankin MS teki viisaan valinnan.


Here (tarkemmin HERE Global B.V.) teki valinnan.
Anonyymi: Opastaja 15.3.2016 20:19

Anonyymi
Alkas olla vähitellen microsoftillakin aika alkaa harkitseen käyttiksen vaihtoa puhelimiinsa, kun näyttää käyvän kova kato ohjelmien suhteen. Moneskohan sovelluskehittäjä oli viikon sisällä, kun ilmotti että lopettaa windows sovelluksen kehittämisen.
Anonyymi: Maukkanen 15.3.2016 20:23

Anonyymi
Yhdentekevää, koska seuraava kännykkäni ei ole enää Windows-pohjainen. Vielä kun Nokian Lumia (Windows-phone 7) "kukkuu" seuraavat 9 kk, niin joutaa menemään.
Anonyymi: joutaamennäLumia 15.3.2016 20:24

Anonyymi
Mäsä on ohjelmistotekniikan ruma fossiili.
Anonyymi: iOOOOOOs 15.3.2016 20:25

Anonyymi
"Jatkossa Heren karttojen kehitystyö keskittyy Android- ja iOS-alustoille."

Kerrankin MS teki viisaan valinnan.

Here (tarkemmin HERE Global B.V.) teki valinnan.
Joka tapauksessa järkevä valinta jättää marginaalinen alusta kehitystyön ulkopuolelle.
Anonyymi: Muistuttaja 15.3.2016 20:25

Anonyymi
Valinnan teki uutisen mukaan Here, eikä Microsoft.

Microsoft ei ole tässä tilanteessa kuskin paikalla vaikka, kuinka yrittäisi puhua omalla puheella todellisuutta vaihtoehtoiseksi todellisuudeksi.
Anonyymi: Peace4All 15.3.2016 20:36

Anonyymi
Dead by dawn = msft :-) Järkipäätös Herestä.
Anonyymi: Kelber 15.3.2016 20:43

Anonyymi
Ai uutinen? Eihän Lumia 950:ssa alun alkaenkaan ollut Hereä, vaan Windowsin Kartat. Aivan yhtä hyvä jos ei parempikin. Kartat toimii kuten Windows 10-softan pitääkin, Here oli tehty ihan toisella ajatuksella. Ei tule Hereä ikävä yhtään.
Anonyymi: KartatToimiiHyvin 15.3.2016 20:45

Anonyymi
Ei tunnu menetykseltä. Oman lumia 920 here navigaattori on katastrooffi. Ohjaa lähes aina harhaan. Pyytää ajamaan jalkakäytävillä ja pyöräteillä ja muutenkin eksyilee. Kamala ohjelma.
Anonyymi: lumia 15.3.2016 20:49
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Ensitestissä F-Securen Dropboxin-tappaja, Younited

25.09.2013 F-Secure tarjoilee kuluttajille räätälöidyn tallennuspalvelunsa Spotify-paketoituna. Teknonörtti kummastelee valintaa hetken, mutta löytää alta lupaavan startin.

.