Taloussanomat

Apple rikkoo 140-vuotiaan standardin? Epäilyttävä kuva kylvää pelkoa

Kuvassa näkyvä kuulokeliitin on yksi vanhimmista yhä käytössä olevista sähkölaitteiden liitännöistä. Sitä on joissain muodoissa käytetty jo 1800-luvun lopuilla.

24.3.2016 07:30 Applen tuleva "iPhone 7" on jo valmiiksi monien vihaama, vaikka sen suunnitteluratkaisuista ei ole varmaa tietoa.

Pitkäaikaisten huhujen mukaan seuraavassa iPhonessa ei enää ole normaalia kuulokeliitäntää. Siirtymän jälkeen vanhojen langallisten kuulokkeiden käyttö vaatisi erityistä sovitinta puhelimen ja kuulokeliitännän väliin.

Varmuutta uudesta liittimestä ei ole, mutta Yahoo Tech kertoo tällä viikolla verkossa liikkuneesta valokuvasta, joka näyttäisi Applen kuulokkeilta uuden liittimen kanssa. Yahoo kuitenkin muistuttaa, että kuvia on helppo myös photoshopata, joten sitä ei voi ottaa vahvistuksena itse asialle.

Alkuvuodesta adressipalvelu Sum Of Usiin perustettu vetoomus vaati Applea luopumaan huhutusta suunnitelmastaan. Alussa nopeasti nimiä kerännyt vetoomus on sittemmin hyytynyt. Tammikuisesta 294 000 allekirjoituksesta on kahdessa kuussa noustu vain kolmella tuhannella.

Vetoomuksessa syytetään Applea ympäristön saastuttamisesta, sillä valtaosaa näistä kuulokkeista ei todennäköisesti kierrätettäisi, vaan ne päätyisivät kaatopaikoille. Yhdistyneiden kansakuntien mukaan peräti 90 % kaikesta elektroniikkajätteestä jää kierrättämättä. Voisi tosin ehkä ajatella, että itse puhelimen vaihtaminen aiheuttaa tässä mielessä paljon vakavamman ympäristöongelman.

Käytössä jo 1800-luvulla

Kuulokeliitin, eli tarkemmin sanoen TS-, TRS- tai TRRS-liitin, on yksi vanhimmista yhä käytössä olevista sähkölaitteiden liitännöistä.

Alkuperäisessä 6,35 millin paksuisessa asussaan se otettiin käyttöön varhaisissa puhelinkytkentäkeskuksissa jo vuonna 1878. Tämänkin keskustelun keskiössä oleva ohuempi 3,5 millin paksuinen versio on ollut käytössä ainakin vuodesta 1964, jolloin Sony lisäsi sen EFM-117J-radioonsa.

Kovin montaa tietokonetta, musiikkisoitinta, älypuhelinta, tai tablettia ei maailmasta löydy, joka ei tarjoa tätä liitintä tai jotain sen monista versioista. Liitintä käyttävien oheislaitteiden määrä on myös huikea ja sen käyttö takaa yhteensopivuuden käytännössä lähes kaikkien äänentoistojärjestelmien kanssa kautta maailman. Siihen nähden uuden liittimen tarjoamien etujen pitäisi olla todella painavia, että ne ohittaisivat vanhan.

Kirjaimet liittimen nimessä tulevat sanoista tip, ring ja sleeve – eli kärki, rengas ja hiha – jotka viittaavat liittimen eri osiin. Nimen kirjoitusasu vaihtelee sen mukaan, miten monta kontaktia liittimessä on. Esimerkiksi älypuhelimien kuulokkeissa nähdään yleensä kahden renkaan TRRS-versiota.

Jutun kirjoitti: Tapio Berschewsky

Tapio Berschewsky

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (57)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eli Sony rikkoi 1964 standardin ja Apple rikkoo tämän standardin rikkojan?
Anonyymi: fdsafdsa 24.3.2016 8:03

Anonyymi
No olihan Nokiallakin kohtalainen määrä puhelinmalleja joissa ei 3,5 mm jakkia ollut. Tekniikassa toimittajan muisti kattaa suurin piirtein viimeiset 12 kuukautta.
Anonyymi: 00530HKI 24.3.2016 8:07

Anonyymi
Eipä tuolla niin väliä, eiköhän tuohon saa adapterin, millä liittää vanhat kuulokkeet kiinni ja puhelimen mukanahan tulee kuulokkeet. Toisaalta jos tuon haluaa välttää niin ostaa puhelimen jossa on vanha kuulokeliitäntä, eli ostaa sitten iphone tai jonkin muun merkin puhelimen jossa on vanha kuulokeliitäntä, tai pitäytyy siinä puhelimessa minkä omistaa. Aina ei tarvi ostaa sitä uusinta mallia, sillä se puolen vuoden tai vuoden vanha puhelin on yhtä hyvä kuin se uusi.
Anonyymi: Jopi81 24.3.2016 8:10

Anonyymi
Millä tavalla Apple rikkoo standardin, jos vaan lakkaa käyttämästä sitä? Toimittaja on taas paljon lukijaa viisaampi...
Anonyymi: äh_ja_voih 24.3.2016 8:11

Anonyymi
Marginaalitouhua.Tästäkin kyllä saadaan lanseerattua elämää suurempi käyttökokemus johon tosiuskovaiset lankeaa. Luulisi langattomuuden olevan nykyaikaa jos melua täytyy koko ajan kuunnella. Kyseessä kylmää kapitalismia jossa yritetään paikata ostetun ylihintaisen kiinan kuulokelafkan kuluja.
Anonyymi: Hallelujaa 24.3.2016 8:13

Anonyymi
Kuka nykyään enää edes käyttää langallisia kuulokkeita? Data liikkuu niin nätisti ilman johtojakin.
Anonyymi: Bluetooth41 24.3.2016 8:31

Anonyymi
Ei kyllä haittaa yhtään. Miksi tästä on tehty näin suuri haloo?
Anonyymi: Kysynpävaan 24.3.2016 8:33

Anonyymi
Eipä Applessa ole ollut edes standardit impadenssin 3,5mm liitännöissä>ei toimi kaikki kuulokkeet.
Anonyymi: MIstäSikiää 24.3.2016 8:39

Anonyymi
en ymmärrä. Applella on oikeus laittaa millainen liitin hyvänsä. Tai jättää liitin kokonaan pois. Ihmiset sitten päättävät mitä ostavat....turhaa kohkausta
Anonyymi: ohitustie 24.3.2016 8:44

Anonyymi
Jos tykkää applesta, on parempi että on valmis sitoutumaan myös tulevaisuuden hankintojensa suhteen applen orjaksi.
Muutoin tulee kalliiksi ostella vehkeitä useaan laitteeseen.
Anonyymi: ersnto 24.3.2016 8:45
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.


2013

Kolme vuotta sitten

IOS 7 kikkailee käyttäjiä vessanpöntölle

30.09.2013 IPhonen ja iPadin kiitelty iOS 7 -käyttöjärjestelmä ei näytä soveltuvan kaikille käyttäjille. Osa oirehtii jopa fyysisesti.

.