Taloussanomat

Testissä Samsung Galaxy S7: Kyllä, se on parasta juuri nyt

Kuva: Henrik Kärkkäinen

25.3.2016 06:05 Samsungin lippulaiva on yllätyksetön, mutta onnistunut päivitys.

Lippulaivapuhelimet ovat vaikea taiteenlaji. Sellaisen pitäisi olla maailman paras, mielellään ylivoimaisesti, ja monien mielestä vielä edullinenkin.

Kukaan ei ole vielä tässä napakymppiin osunut, mutta Samsungin Galaxy S6 -puhelimia pidettiin yleisesti ottaen ainakin Android-puhelimien kuninkaina. Tämä oli kanta, johon Digitodaykin yhtyi.

Vaikka edeltäjä S6 oli onnistunut, se ei mitä ilmeisimmin kuitenkaan täyttänyt sille asetettuja myyntitavoitteita. Osittain tähän saattaa vaikuttaa koventunut kilpailu puhelimien ylemmässä keskiluokassa.

Monia ihmetytti myös S6:n ja S6 Edgen satasen hintaero, joka selittyi vain ja ainoastaan muotoillulla lasilla. Nykysukupolvessa eroa on kasvatettu, sillä perus-S7:n näyttö on kooltaan 5,1 ja S7 Edgen näyttö 5,5 tuumaa.

Samsung päätti lähestyä muutenkin S7:ää "yleisön pyynnöstä" -näkökulmasta. S6:sta kadonneet veden- ja pölynkestävyys (IP68) sekä muistikorttipaikka ovat tehneet paluun. Samalla luurin hintaa on painettu alaspäin (joskin osittain tämä selittyy sillä, että tarjolla ei ole S6:n tapaan 128 gigan mallia ja 64-gigainenkin on harvinainen).

Ulos laatikosta

Myyntipakkaus sisältää puhelimen, vihkosen ja laturin ohella myös sovittimen tietojen siirtämiseksi vanhemmasta Samsung-luurista. Erona Googlen tukemaan nfc-tunnistukseen perustuvaan protokollaan on muun muassa kuvien ja tekstiviestien siirto.

S7 Edgen pyöristetyt reunat parantavat puhelimen käteen istuvuutta, mutta niiden tuoma konkreettinen hyöty on pieni.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

Itse Edgen näppituntuma on miellyttävä. Lasitettu pinta tekee siitä liukkaan oloisen, mistä kaikki eivät pidä. Allekirjoittaneelle ratkaisu kuitenkin toimi erinomaisesti.

S6 Edgessä puhelimen käyristetty reuna jäi kosmeettiseksi mainostempuksi. S7 Edgen reunalla on pikkuriikkinen valikkokuvake, josta voi nykiä reunalle vaikka usein käytetyt sovellukset, tehtävät, yhteystiedot tai melkein mitä vain.

Onko tämä sitten syy ostaa S7 Edge? Tuskin, mutta se tekee reunasta edelleen vähemmän turhan kuin edellisessä sukupolvessa, vaikka näppäilyvirheitä tuleekin paljon. Todellinen syy Edgen ostamiseen on edelleen halu saada isompi puhelin tai se, että raha polttaa taskuissa.

Myös Edgen näyttö ansaitsee kehut. Se on kirkas, ja katselukulmiltaan sekä herkkyydeltään erinomainen.

Kamera kohdallaan

Kamera on S7 Edgen puhelimen onnistuneinta antia. Se on nopea, ja sen tuottama kuva on terävää, värikylläistä ja kontrasteiltaan pääsääntöisesti erinomaista. Myös hämärässä kuvaaminen onnistuu hyvin.

Myös digitaalinen zoomi toimii kuvanoptimointialgoritmiensa ansioista sen verran hyvin kuin se nyt puhelinkameroissa voi toimia. Kameran tarkennus on pitkälti automatisoitu, ja se osaa tarkentaa kohtuullisen nopeasti uuteen kohteeseen, kun etäisyyksissä tapahtuu muutoksia.

Kamerassa ihmetyttää eniten se, että salamassa on tyydytty yhden ledin valovoimaan. Järeämpi ratkaisu olisi ollut perustellumpi.

Samsung on laajentanut Androidin alasvetovalikkoa.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

Sormenjälkitunnistin on hyvä, muttei parasta, mitä on nähty. Se perustuu pyyhkäisyn sijaan painallukseen, mutta vaatii käytännössä fyysisen kotinäppäimen painamisen, vaikka teoriassa pelkän kosketuksenkin pitäisi riittää. Tai sitten testaaja ei vaan osaa. Lukija on kuitenkin vähemmän nirso sormen kosteudelle kuin moni muu malli.

Mielenkiintoisena ratkaisuna puhelimen lataus tehdään mikro-usb-portin eikä uudemman usb-c:n kautta. Samsungin mukaan pääsyy tähän on yhteensopivuus virtuaalilasien kanssa. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma. Kun puhelinta käytetään oman laturinsa kanssa, se osaa ladata itsensä pikana. Myös vakiolaturia käy käyttäminen, mutta tällöin akku täyttyy hitaammin. Myös langaton Qi/PMA-lataus onnistuu.

Akusta puheen ollen. Sen kapasiteettia on lisätty viime versioista, mutta kova on tehontarvekin. Hurjalla tukiasemakäytöllä, pelaamisella ja ahkeralla videotoistolla akun saa imettyä tyhjiin muutamassa tunnissa, mutta normaalikäytössä puhelin ei jättänyt pulaan kertaakaan. Kevyellä käytöllä tehoja riitti parkinkin työpäivän verran ilman yölatausta välillä.

Paljon pikkusälää

Puhelimessa on vaikka kuinka paljon juttuja, joista joillekin on hyötyä ja toisille ei. Yksi tervetullut asia on näyttöruudulla koko ajan näkyvä aika, vaikka menneiden Nokioiden tapaan puhelinta ei voikaan kuitenkaan käynnistää tuplanapautuksella.

Kellonajan näkyminen ruudulla on pieni, mutta iso juttu.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

Toinen on pidennetty versio Androidin ylhäältä vedettävästä valikosta ja mobiilipelaajille tarkoitettu Game Launcher, eli pelien hallintaan tarkoitettu kelluva valikko. Se hallitsee esimerkiksi kuvakaappausten ottaminen ja videoksi tallentamisen, pelien ruudunpäivitysnopeuden hidastamisen ja puhelimen ilmoitusten pistämisen jäähylle. hauska juttu, mutta hyödyllinen vain ja ainoastaan pelaajille.

Kolmas on jo aiemmin nähty jaetun näytön näkymä sovelluksille, jotka sitä tukevat.

Parasta juuri nyt

Nytkö ollaan täydellisyydessä? Ehei, sovelluksia ei käy edelleen asentaminen muistikortille. Kun tallennustilaa on 32 gigaa, saattaa hevijuusereille tulla ennen pitkää raja vastaan.

Lisäksi Samsungilla on pitkä historia sovellustensa tuputtamisessa, eikä asia ole muuttunut. Käyttäjälle tuputetaan Samsung-sisäänkirjautumista, -sovelluskauppaa ja sovelluksia. Tämä ei ei muuttune niin pitkään, kun Etelä-Koreassa puhelimia suunnitellaan. Vaikka syytä olisi.

Puhelimen hinta on korkea, muttei kuitenkaan varsinainen ryöstö. 850 euron hintalappu selittyy osittain verrattain vaatimattomalla keskusmuistilla, mutta se on silti omassa luokassaan kohtuullinen. Galaxy S6:n omistajien ei silti kannata missään nimessä päivittää.

Samsung Galaxy S7 Edge on siis älypuhelimena erinomainen ja on perusteltua sanoa, että se on parasta juuri nyt. Mutta entäpä jatko?

Samsung on sitoutunut säännöllisiin tietoturvapäivityksiin, mutta lehdistötiedotteiden julkaiseminen on eri asia kuin päivitysten julkaiseminen. Galaxy S6 odottaa yhtä Marshmallow-päivitystä. Vain aika näyttää, miten pitkä elinkaari S7:llä todellisuudessa on.


Samsung Galaxy S7 Edge
tekniset tiedot
Käyttöjärjestelmä Android Marshmallow (6.0.1)
Suoritin Samsung Exynos 8890 (4 x 2,3 GHx + 4 x 1,6 GHz)
Keskusmuisti 4 Gt
Massamuisti 32 Gt
Näyttö 5,5 tuumaa, 2560 x 1440, 534 ppi, gorilla glass 4
Pääkamera 12 MP, f/1,7, optinen kuvanvakaus, led-salama
Kakkoskamera 5 MP, f/1,7
Koko 15,1 x 7,3 x 0,8 cm
Paino 157 g
4g lte on
Nfc on
Akku kiinteä 3600 mAh
Ilmoitettu puheaika ei ilmoitettu
Sim nano-sim
Muistikorttipaikka mikro-sd, max. 200 Gt
Muuta langaton lataus (Qi ja PMA), sormenjälkilukija, IP68-vesi- ja pölytiiviys

Tarkennuksia: 128-gigainen malli on tarjolla S6:sta, ei S7:stä. Sormenjälkilukija ei taoriassa edellytä napin painallusta. 

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (61)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Valokuva-Galleriasta ei sanottu mitään. Onko tässäkin puhelimessa valokuvien katselussa pakollinen turkoosin värinen päivämäärä näkymässä kuvan päällä muutaman sekunnin kuvia selatessa? Ainakin minun melko uudessa Android-puhelimessani on. Tätä häiritsevää päivämäärää on mahdoton saada pois näkyvistä.
Anonyymi: AndroidPäivämäärä 25.3.2016 7:30

Anonyymi
parasta,hah ha vai jopa piuhalla siirtyy tiedot vanhasta,muissa selkiä napauttamalla yhteen,kamera halpiskamaa,siinähän ostatte täällätestit on kuin tm volkkaritestit,aina voittaa kun oma lehmä ojassa
Se onnistuu myös selkiä napauttamalla s7edgelläkin. Jos sul ei oo varaa parhaaseen nii voit hankkii omena romun. Niissähän nimen vaihtuminen on aina se suuri innovaatio.Ei voi mitään et sun aasialaiset romut ei pärjää missään testissä. Kuka haluu ostaa auton joka lähtee takaisinkutsuun ku turvatyynyt räjähtää (mm. pari kuollutta).
Anonyymi: 30miljtakasivetotoyo 25.3.2016 8:10

Anonyymi
Uutisotsikko toisaalla:
Testitulokset kertovat: HTC 10 päihittää Galaxy S7:n selvästi
Anonyymi: Equalizer 25.3.2016 8:15

Anonyymi
Pikkuvirhe kirjoituksessa,sovellukset voi kyllä tallentaa sd kortille
Anonyymi: Pate5 25.3.2016 8:17

Anonyymi
Ihan kiva, mutta Lumia 950 XL on 150 euroa halvempi.
Anonyymi: Lumia_ylivoimaa 25.3.2016 8:21

Anonyymi
Puhelin on kyllä loistava, päivitin 3 vuotta vanhasta S4 -> S7 ja täytyy sanoa, että tuo mukana tuleva USB adapteri yllätti positiivisesti, kaikki puhelulogit ja tuhannet tekstarit siirtyivät ensimmäistä kertaa uuteen puhelimeen ja arvostan sitä samalla lailla kun 10 vuoden historiaa sähköposteissani, itselle ne ovat tärkeitä asiakaskontaktien vuoksi, oma muisti ei ole kovin pitkä kun on satoja asiakkaita, mutta hakemalla näistä tietoa löytyy tarpeen tullen hienosti ja aina puhelinta vaihtaessa tuo harmitti. Sitä en tiedä miten se toimii IOS ja Windows puhelimista, mutta tällaisiakin vaihtoehtoa oli valittavissa! Seuraava puhelin lieneekin melko varmasti Galaxy S10 tai 11 !!!
Anonyymi: A-nalyytikko 25.3.2016 8:35

Anonyymi
Kuka hullu maksaa 850€ puhelimesta? 300-350 ehdoton maksimi...
Anonyymi: Liikenteessä 25.3.2016 9:10

Anonyymi
Xperia Zmikävaan on parempi. Aina vaan ja uudestaan.
Anonyymi: Juurikaan 25.3.2016 9:26

Anonyymi
Eikös noiden Androidien kanssa olisi parasta ostaa kerran vuodessa joku halpa kiinalainen uusimmalla käyttiksellä niin saisi ainakin jonkinlaista tietoturvaa?
Anonyymi: kyberturvallisuus 25.3.2016 9:44

Anonyymi
Samaa Galaxykuraa vuodesta toiseen, ei kiitos.
Anonyymi: NeverGoingBack 25.3.2016 10:11
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Todisteita pöytään: Näissä tehtävissä Nokia-kriitikko toimi

27.09.2013 Tomi Ahonen skannasi vanhat käyntikorttinsa ja listasi hänestä tehdyt mediamaininnat.

.