Taloussanomat
Huolta Googlesta

EFFi tuomitsee hakukoneiden häirinnän

22.3.2002 11:51 Electronic Frontier Finland ry on huolissaan hakukone Googleen kohdistuneesta oikeudellisesta painostuksesta, ilmoittaa järjestö kannanotossaan.

Skientologia-järjestö vaati Googlea poistamaan sille kiusalliseen www.xenu.net -sivustoon viittaavat linkit. Skientologia-järjestön vaatimukset perustuivat väitettyihin tavaramerkki- ja tekijänoikeusrikkomuksiin.

- Tapaus on vaarallinen kahdesta syystä - ensinnäkin Googlesta on muodostunut tärkein riippumaton väylä informaation löytämiseen Internetistä, minkä tällaiset hyökkäykset yleistyessään uhkaavat tuhota, toteaa EFFin kansainvälisistä asioista vastaava Ville Oksanen.

- Toiseksi tapaus osoittaa jälleen kerran kuinka immateriaalioikeuksia voidaan käyttää täysin niiden alkuperäistä tarkoitusta vastaan informaation tuotannon ja levittämisen estämiseen.

Aluksi poisto

Google poisti aluksi Xenu.netin kokonaan hakemistostaan. Asian saatua runsaasti huomiota lehdistössä Google palautti linkit niiltä osin kuin vaatimukset olivat perustuneet tavaramerkkirikkomuksiin. Tekijänoikeusväitteiden tarkoittamia sivuja ei kuitenkaan palautettu, koska tämä olisi ollut Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain notice and take down -säännösten vastaista.

- Vastaava tapaus on mahdollinen myös Suomessas, huomauttaa EFFin puheenjohtaja Mikko Välimäki.

- Lakiin sähköisestä kaupankäynnistä tulee täysin vastaava palvelun sulkusääntö, joka näemmä näyttää koskevan kaikkia hakupalvelujen tarjoajia.

Jutun kirjoitti: Kalevi Nikulainen

Kalevi Nikulainen

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Myös Dell karkasi Windows RT -laivasta

25.09.2013 Viimeinenkin Windows RT -tablettien valmistaja Microsoftia lukuun ottamatta lopetti laitteiden myynnin. Microsoft ja kenties sen ostama Nokian laiteyksikkö puhaltavat silti Windows RT:n kekäleeseen tulevina kuukausina.

.