Taloussanomat
Kehitystyössä menee vuosia

Seuraavasta verkkotekniikasta ristiriitaiset odotukset

Ericsson esitteli uutta tukiasemaansa Barcelonan matkapuhelintapahtumassa.

15.2.2008 16:20 Verkkovalmistajat ovat innoissaan rakentamassa uuden teknologian matkapuhelinverkkoja. Älä kuitenkaan säikähdä, sillä uusi matkapuhelimesi toimii vielä pitkään.

Seuraavan verkkotekniikan tuloon voi mennä vielä kauan. Siitä varoittaa jo teknologian nimikin LTE eli long term evolution eli pitkän aikavälin kehitys.


LTE on gsm- ja wcdma-tekniikoihin perustuva nopeampi verkkotekniikka. Se ei kuitenkaan ole vielä matkapuhelinverkkojen neljäs sukupolvi eli 4G. Joskus LTE:tä kutsutaan super 3G:ksi.


Verkkolaitevalmistajien ja teleoperaattoreiden näkemykset aikataulusta ovat ristiriitaiset.

Suurimmat verkkolaitevalmistajat Ericsson ja Nokia Siemens Networks uskovat ensimmäisten kaupallisten LTE-verkkojen olevan käytössä jo ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Heikosti menevän liiketoimintansa parissa kamppailevat alan yritykset toivovat uuden tekniikan kasvattavan teleoperaattorien investointeja.

Teleoperaattorit puolestaan ovat nopeuttaneet verkkojaan maltillisesti.

Realistisempi arvio on, että uusia LTE:llä varustettuja päätelaitteita ja laajemmin toimivia verkkoja on käytössä vasta vuoden 2015 aikoihin.

Matkapuhelinkäyttäjille LTE tuo lisää nopeutta. Sitä tarvitaan uusiin, videopohjaisiin matkapuhelinpalveluihin.

Tällä hetkellä käytössä oleva 3G-teknologia on wcdma, jota nopeutetaan parhaillaan hspa-tekniikalla. Hspa:n nopeuksissa ollaan vasta lähtökuopissa. Nopeuksia pystytään nostamaan nykyisestä noin yhden kahden megabitin nopeuksista kymmeniin megabitteihin sekunnissa.

LTE:n etuna hspa:han verrattuna on vieläkin nopeammat yhteydet. Nopeimmillaan tiedonsiirron odotetaan nousevan jopa ylin sataan megabittiin sekunnissa.

LTE:n avulla etenkin käyttäjän internetiin syöttämä dataliikenne nopeutuu. Silloin esimerkiksi videoiden välittäminen internetiin omasta puhelimesta helpottuu.

LTE:ssä on myös kutistettu tiedonsiirron latenssia eli viivettä. Vaikka viiveessä on kysymys hyvin lyhyistä, sekunnin murto-osien aikajaksoista, niin viiveen lyheneminen on tärkeää esimerkiksi reaaliaikaisessa pelaamisessa.

LTE:n kanssa kilpaileva tekniikka on wimax, joka perustuu samaan tekniikkaan kuin langattomat lähiverkot eli wlanit.

Wimax-tekniikkaa kehittävät useat verkkolaiteyritykset. Myös Nokia Siemens Networks. Markkinajohtaja Ericsson sen sijaan ei siihen usko.

— Emme näe siinä liiketoimintaa. Wimaxin käyttäjiä on arvioitu olevan vuonna 2012 vain 25 miljoonaa, kun hspa-tekniikka on jo nyt 150 miljoonan ihmisen käytössä, Ericssonin LTE:stä vastaava markkinointijohtaja Jeanette Fridberg sanoo.

Mobile World Congressin järjestävän GSMA:n toimitusjohtaja Rob Conwayn mukaan LTE on järjestön ensisijainen valinta tulevaisuuden teknologiaksi. Wimaxille jää vain täydentävä rooli.

Fridberg uskoo, että ensimmäinen uuden tekniikan verkko avataan Japanissa. Ericssonilla on menossa LTE-projekti japanilaisen NTT Docomon kanssa.

Ericsson ja Nokia Siemens esittelivät uutta verkkoteknologiaa Barcelonassa pidetyissä Mobile World Congressissa. Kumpikin yhtiö esitteli oman tukiasemansa jotka toimivat usealla eri radiotekniikalla. Tukiasemat ovat myös päivitettävissä LTE-tekniikkaa.

Esimerkiksi Nokia Siemensin tukiaseman voi päivittää LTE:hen ensi vuonna ohjelmistopäivityksellä. Ericssonilla päivitys onnistuu myöhemmin vaihtamalla tukiaseman radiomoduuli.

Verkkolaitteiden valmistajien kasvu on ollut vaisua siitä huolimatta, että maailman matkapuhelinkäyttäjien määrä ja tiedonsiirto matkapuhelinverkoissa kasvaa.

LTE tuokin apua juuri datasiirron kasvuun, sillä siinä ei perinteinen puheliikenne välity ollenkaan. LTE:ssä puheliikenne hoidetaan internetistä tutulla voip-tekniikalla.

Gsm- ja wcdma-tekniikat tulevat olemaan käytössä vielä vuosikymmeniä. Kyse on kattavuudesta. Nykyisillä verkoilla on saatu lähes maailmanlaajuinen peitto. Se on niin hyvä saavutus, ettei siitä luovuta.

Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa uusiin matkapuhelimiin lisätään uusi komponentti jonka avulla puhelin toimii myös LTE-verkossa. Ensimmäisessä vaiheessa LTE:tä hyödynnetään kannettavien tietokoneiden datakorteilla.

ArkistoUutiskommentti: 4G häämöttää 15.2.2008
Jutun kirjoitti: Jukka Lehtinen

Jukka Lehtinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Uusi trendi tuo "älä hätäile juuri tekemäsi investointi toimii vielä pitkään"..
Matkapuhelimissa tuo on melkeen sama mitä kehittävät, noiden romujen keski-ikä on laskettu niin alas muutenkin.
Anonyymi: as 15.2.2008 16:39

Anonyymi
Twig -siis eli gps ja kännykkä.

Ainakin kun vertaa Nokialaisten tyyliin markkinoida tuotetta, ja vakuuttavaan ulkonäköön, niin voisi olettaa että tuote kestää jopa useita vuosia.

ks < benefon fi >
Anonyymi: entäs Benefonin uude 15.2.2008 17:18

Anonyymi
...ei sitten enää mokata LTE-toimilupien kanssa 2010-luvulla vaan tehdään ihan oikeasti kilpailua edistäviä ratkaisuja. PS. Sonera ja Digita ei kuulu kilpailua edistäviin ratkaisuihin.
Anonyymi: Toivottavasti Suomes 16.2.2008 7:48

Anonyymi
Nokia on aiheuttanut suomessa mobiiliin siirtymisen hidastumisen. Kyseinen firma on estänyt muiden kännykkävalmistajien pääsyn suomen merkkinoille. Esim. iPhone olisi heti minun ostoslistallani jos vain kyseinen laite saapuisi suomen markkinoille. On todella säälittävää reissata maailmalla ja nähdä satoja mielenkiintoisia puhelinmalleja, joita ei suomessa ehkä nähdä koskaan eikä ikuna. Toinen erittäin mielenkiinoitnen laiteperhe on tuo BlackBerry, joka varmasti olisi erittäin monen suomalaisen taskussa jos vain laitetta suomesta saisi ....

Dumbatkaa se Noksu nyt jo hyvän sään aikana poikkeen täältä huseeramasta... Tahdon jo vaihtelua !!

3G, LTE, 4G ovat kaikki puhdasta pelleteknologiaa ja eipä minua kiinnosta kyseiset teknologiat juurikaan lainkaan. Normaalissa kännykässä riittä vallan hyvin 4-taajuus 2G + Edge + Wifi. 3G ja sen seuraajat tappavat akun aivan liian nopeasti ja ovatpa ne inssitohelot jopa integroimassa televisiovastaanotinta kännykkään varmistamaan akun vieläpä nopeamman kuolemisen. (siis kuolemisen kulumisen ja vaihdon)

Suosittelisin ihmisiä heräämään tähän päivään ja elämään ... koittakaahan jättää se kännykkä kotiin seuraavan kerran kun menette ostoksille perheenne kanssa... tulette yllättymään, miten vapauttavaa on viettää koko päivä ilman kännykään vastaamista ja tekstareita lukien/lähettäen...
Anonyymi: herätkää pahvit 18.2.2008 9:07

Anonyymi
Lte itse asiassa ei perustu gesmiin tai 3g:hen, vaan on teknisesti aivan erilainen. Se kutsuuko sitä 4G:ksi, on makuasia. Esim. meillä virastossa se ei ole virallisesti 4g, mutta ITU:n lte:lle myöntämistä taajuuksista puhutaan yleisesti 4g:nä.

Kaikki 4g-tekniikat perustuvat hyvin samoihin tekniikkoihin. Sama modulaatio, mimo, kanavanleveys kasvaa ja liikenne All-IP. Veikkaan että 3gpp-järjestö muuttaa ajan myötä nimensä 4gpp:ksi ja sitten noita kaikkia voisdaan kutsua 4g:ksi (Lte, wimax, umb).
Anonyymi: Tarkuutta 18.2.2008 9:39
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Romania shokissa Nokian lähdöstä

29.09.2011 Nokian tehtaan sulkeutuminen johtuu kunnollisen ilmasillan puuttumisesta, romanialainen senaattori uskoo.

.