Taloussanomat

Tunkio uhkaa uutta uljasta kaukoputkea

Kuva: Nasa

7.7.2011 15:38 Nasan ylpeys, uusi mahtava avaruusteleskooppi, uhkaa mennä romuttamolle jo ennen valmistumistaan.

Yhdysvaltain hallituksen rahakirstun vartija, House Appropriations Committee, uhkaa leikata James Webb Space Telescopen (JWST) pois avaruushallinto Nasan suunnitelmista.

Alustavan budjettiesityksen mukaan Nasalta nyhdettäisiin ensi vuonna 1,6 miljardia dollaria tämän vuoden budjettiin verrattuna.

– Esitys myös lopettaa rahoituksen James Webb Space Telescopelle, joka on ylittänyt budjetin miljardeilla dollareilla ja jota riivaa huono johtaminen, komitea lausui.

Nasa on ilmoittanut tarvitsevansa lähemmäs kaksi miljardia dollaria lisää vaikeuksissa olevan teleskoopin rakentamista varten. Avaruushallinto on tunnustanut kehnon johtamisen. Laukaisua on kaavailtu aikaisintaan vuonna 2015.

Aikojen
alkuun

Teleskoopin peruminen olisi valtava isku Nasalle, joka hakee jo muutenkin suuntaansa päättyvän avaruussukkulaohjelman vuoksi. Menetys koskettaisi myös Eurooppaa, sillä teleskooppia kehittää Nasan kanssa Euroopan avaruusjärjestö.

JWST:n edeltäjä, 21-vuotias Hubble, on ollut tärkeä kansan innoittaja lukuisine näyttävine avaruusotoksineen. Hubble teki vastikään miljoonannen tieteellisen havaintonsa.

Hubblen tieteelliset ansiotkin ovat mittavia. JWST:n on odotettu näkevän Hubbleakin tarkemmin aivan maailmankaikkeuden alkuaikoihin asti. Teleskoopin peilit saatiin juuri hiottua valmiiksi.

Budjettikomitean esitys ei ole viimeinen sana. Asiaa puitaneen vielä pitkään aina senaattia myöten.

VerkossaKomitean tiedote
Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (8)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vain maailman tärkein projekti fuusion ja Cernin rinkelin ohella. Kannattaa tukea jotain pankkia silläkin rahalla.
Anonyymi: Urpo. 7.7.2011 16:25

Anonyymi
No ei hättää - kyllä nuo Huaweit - siis Kiinalaiset sen sitten korjaa talteen ja pistää sen sitten avaruuteen.
Anonyymi: Kurre S 7.7.2011 19:34

Anonyymi
Mieluummin antaisivat niiden miehitettyjen propagandapelleilyjen mennä ja panostaisivat tieteeseen.
Anonyymi: blaah 7.7.2011 19:37

Anonyymi
Ostat sie kuule hyvän kaukoputken. Nyt menee kuule halavalla...


Jos halvalla saa, niin ostan heti!
Anonyymi: Sulo Vilen 7.7.2011 21:14

Anonyymi
Totta, kiinalaisilla piisaa rahaa ja jenkit ovat niille rutkasti velkaa. Ulosottomies tulee ja hakee kaukoputken parempiin käsiin.
Anonyymi: JJ 8.7.2011 8:07

Anonyymi
Leikataan 1,6 miljardia jotta saadaan sekin pistää menemään Irakissa ja Afganistanissa, jonne jo nyt on upotettu satoja miljardeja, vailla sen näkyvämpää lopputulosta.
Anonyymi: US 8.7.2011 12:02

Anonyymi
On huonoa johtamista, on?
Ei kyllä kannattaisi kauheasti siitä Nasan väelle motkottaa. Tää on taas just niin tätä. Täällä ei vaan uskalla haukkua ketään tyhmäksi, saattaa olla pian Supon miehet oven takana tai ihmemaan viisumit paukkua.
Anonyymi: Hulivilipoika 8.7.2011 15:51

Anonyymi
Keppi ostasivatkohan meikältä putken. Ei tosin lennä tai ainakaan ei kestäne lentoa. Mutta hyvin näkyy kirkkaalla säällä.

Mutta hyvä että avaruutta tutkitaan.
Anonyymi: putken omistaja 9.7.2011 22:12
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Twitter löysi veroparatiisin Euroopasta

26.09.2011 Mikroblogipalvelu Twitter perustaa kansainvälisen toimiston Irlantiin, Dubliniin.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokialta luvassa "erikoinen laite" erikoisessa paikassa

26.09.2013 Nokia valitsi merkillisen paikan julkistaakseen liudan uusia laitteita lokakuussa. Myös yksi laitteista on The Vergen mukaan massasta poikkeava.

.