Taloussanomat

Samsungin ja HTC:n älypuhelimet muuttuvat satelliiteiksi

Nanosatelliitti on vain vähän isoa amerikkalaista kahvimukia suurempi.
Kuva: Nasa

28.8.2012 07:00 Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa rakentaa älykännyköistä kuutionmuotoisia, noin litran vetoisia satelliitteja. Ensimmäiset on määrä lähettää kiertoradalle vielä tänä vuonna.

Nanosatelliitit kootaan standardielektroniikasta, mikä tekee niistä todella halpoja verrattuna muihin satelliitteihin. Kehitteillä olevat prototyypit maksavat kukin noin 3 500 dollaria eli 2 800 euroa.

Satelliitit ovat kanttiinsa 10 senttiä. Ne painavat vain pari kiloa.

Nasan mukaan kaupan hyllyltä ostettavat älypuhelimet sisältävät paljon tekniikkaa, jota voidaan hyödyntää nanosatelliiteissa. Suorittimet, käyttöjärjestelmät, useat minianturit, tarkat kamerat, gps-vastaanottimet ja radiot ovat sellaisenaan käyttökelpoisia.

Nasa sanoo rakentaneen kaksi erityyppistä älypuhelinsatelliittia, joita hallitaan kännyköillä.

PhoneSat 1.0 -nanosatelliitin tärkein tehtävä on pysyä hengissä avaruudessa. Tämä satelliitti on rakennettu HTC Nexus One -puhelimesta. Se ottaa valokuvia Maasta ja lähettää valokuvat takaisin maahan yhdessä omien tilatietojensa kanssa.

PhoneSat 2.0 -nanosatelliitin alusta on Samsungin Nexus S -älypuhelin. Siinä on kaksisuuntainen S-kaistan radio, jonka avulla laitetta voidaan ohjata maasta. Siinä on myös energiaa tuottava aurinkopaneeli. Apple on saanut tuomari Lucy Kohilta maahantuontikiellon Samsungin Nexus S -puhelimelle. Toistaiseksi Applen lakimiehet eivät ole lähestyneet Nasaa.

Nanosatelliittien on määrä matkata avaruuteen Orbital Sciences -yhtiön Anatres-raketilla Virginian Wallop Islandilta myöhemmin tänä vuonna.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (16)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Avaruudessa kukaan ei kuule leveilyäsi...
Anonyymi: Siksi ei iphonea 28.8.2012 8:16

Anonyymi
Siksei iPhone koska miksi ikivanhaa tekniikkaa kannattaisi laittaa taivaalle.
Anonyymi: Nimetön 28.8.2012 8:17

Anonyymi
Oliko tämä uutinen se kuuluisa mätäkuun uutinen? Miten tavisviihde-elektoriniikka voi toimia avaruudessa? Kestääkö laitteet huomattavasti kasvaneen taustasäteilyn?. Miten avaruudessa tuomii gps, joka on tarkoitettu maassa käytettäväksi? Voin todeta että kiva vedätys, jos ei tajua heti tuon palvelun tarkoitusta. Mikäli toimii, niin onko positio oikea ja ollanko tarpeeksi alhaalla. Veikkaan että ettei olla. Kiihtyvyysantureilla avaruudessa ei tiettävästi tee mitään. Siis ainakaan normaaleilla. Uskoisin että nuokin perustuvat planeetan tarpeeksi suureen vetovoimaan. Avaruudessa tämä on suht olematonta ja tavisten koneissa nämä komponentit ovat liian epäherkkiä. Siis eivät havaitse muutoksia tarpeeksi tarkasti.

Entä mikä funktio kameralla on? Kameran tarkkuus tuossa paikassa voisi olla korkeintaan pilvien ja pilvimassojen kuvaamiseen. Eipä juurikaan muuhun siitä ole. Myöskään vakiokokoonpanon radiokomponenteista ole apua. Taitavat juuri ja juuri muutaman kymmen kilometriä kantaa. Satalliittikäytössä miltei hyödytön mikäli pilvien läpi halutaan tuo vimepainen toimiman.

Sitten tietoturva. Perus Anteroa vai mitä? Toivottavasti ei ole julkisessa verkossa. Mikäli on, niin korkatavaan varmaan ensitilassa.

Joten totean vaan että "Urgent BS ja jatkakaa piiperrystä".
Anonyymi: Mätäkuun öAivo 28.8.2012 8:30

Anonyymi
Olisivat sinne marsiinkin lähettänyt, niin oltaisiin saatu vähän parempia kuvia.
Anonyymi: kapa 28.8.2012 8:41

Anonyymi
Siis jos hyviä kuvia pitäisi ottaa, niin Nokialainenhan sinne olisi pitänyt lähettää. Taivaallinen tuote.
Anonyymi: Jobs ottaa kuvia hel 28.8.2012 8:56

Anonyymi
Android valloittaa ensimmäisenä avaruuden.
Anonyymi: mutta kyllä rantabul 28.8.2012 9:02

Anonyymi
Kyllä kapula kestää kun tehdää purkki ympärille ja kun samalla rahalla voidaan ampuaa näitä "saavillinen" kiertoradalle niin kyllä niistä aina joku pelaa.
Anonyymi: Massa puhuu 28.8.2012 9:02

Anonyymi
"Apple on saanut tuomari Lucy Koh'lta maahantuontikiellon Samsungin Nexus S -puhelimelle."

Tässähän on kyseessä maastavienti, joten kielto ei tätä koske.
Anonyymi: Nimetön 28.8.2012 9:04

Anonyymi
Siksei Apple koska Android on avoin järjestelmä. Ja koska NASAn kaverit ovat liian fiksuja lähettääkseen omenoita avaruuteen.
Anonyymi: torspo 28.8.2012 9:28

Anonyymi
"Apple on saanut tuomari Lucy Kohilta maahantuontikiellon Samsungin Nexus S -puhelimelle. Toistaiseksi Applen lakimiehet eivät ole lähestyneet Nasaa."

Koska tuo Nexus S -malli on oikein kielletty Jenkkilässä?
Missä olisi joku lähde tälle tiedolle?
Anonyymi: Epätietoinen 28.8.2012 10:08
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

AL: VR:n lippujärjestelmää testattiin Intiassa

27.09.2011 Osia VR:n uudesta lipunmyyntijärjestelmästä on testattu Intiassa, Aamulehti kertoo. VR:n lipunmyynti on ollut pahoissa vaikeuksissa lähes kaksi viikkoa.


2013

Kolme vuotta sitten

Gmailin skannaaminen tuotti joukkokanteen Googlea vastaan

27.09.2013 Applen ja Samsungin välisen oikeusjutun tuomarina kuuluisaksi noussut Lucy Koh on hyväksynyt joukkokanteen Googlea vastaan. Kanteessa Googlea syytetään sähköpostien laittomasta telekuuntelusta.

.