Taloussanomat

3d-tulostus kotona, otto 2: "Yrityksiä tuhoutuu"

Teknologiasta on moneksi. Nasa tutkii, miten ihmiset voisivat pitkillä avaruusmatkoilla tulostaa oman ruokansa.
Kuva: Nasa

17.7.2013 06:01 3d-tulostus kotioloissa on jo nykyään kaikkea muuta kuin huono vitsi, tunnettu suomalaisasiantuntija arvioi.

Digitodayn viime viikon artikkeli 3d-tulostamisesta kotona kirvoitti paljon kommentteja lukijoilta. Päätimme tasapuolisuuden vuoksi esittää artikkelin väittämät toisellekin suomalaiselle asiantuntijalle, joka lukeutuu 3d-kotitulostuksen vankkumattomiin kannattajiin.

Vastaajana on tietoyhteiskunnan visionääri ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Tutkijat voivat rakentaa 3d-tulostamalla ihmiskorvia, ja kotona tehdään jo järjestelmäkameroitakin. Vain mielikuvitus näyttää olevan enää rajana.

– Kuulolaitteethan nykyään valtaosin jo tulostetaan, ja hyvin monien tukien ja apuvälineiden 3d-tulostus saisi myös jo muuttua normaaliksi käytännöksi, koska menetelmän edut ovat täysin ilmeiset. Osaaminen kuitenkin tuntuu leviävän aluksi hitaasti. Harrastemarkkinan merkitys osaamisen levittäjänä on äärimmäisen tärkeä, ja vaikka en pidä realistisena kameran valmistamista kotona, voi järjestelmäkameroiden kalliita osia jo hyvin tulostaa kotona, ja harrastelija saattaa säästää tulostimen hinnan yksinomaan järjestelmäkameran lisäosat tulostamalla ostamisen sijaan.

3d-tulostus saattaa olla yhtä mullistava keksintö kuin tehdas, höyrykone tai transistori mullistaen maailman.

– Hajautettu valmistus – yksinkertaisissa tapauksissa jopa koteihin asti ulotettuna – mullistaa tietysti teollista rakennetta. Osin se vähentää teollisuuden roolia, kun tavaroita tai niiden osia valmistetaan kauppaliikkeissä ja palveluna tai kodeissa. Toisaalta se muuttaa teollisuuden omaa rakennetta ja teollisten tuotteiden rakennetta. Monissa tuotteissa esimerkiksi varaosat annetaan jatkossa tulostettavina malleina ja ne tulostetaan sitten joko kotona tai läheisessä palveluyrityksessä. Teollisen rakenteen muutos vie toki vuosikymmeniä, ja nyt näemme vasta varhaisen alun.

3d-tulostus sekoittaa markkinataloutta, kun ihmiset valmistavat hyödykkeensä kotona sen sijaan, että ostavat ne kaupoista.

– Jo nykyiset tulostimet ja materiaalit sopivat aivan loistavasti todella monien harrastevälineiden tulostamiseen, ja kehitys etenee nyt nopeasti. 3d-tulostus tulee tuhoamaan yrityksiä aivan samalla tavalla kuin tietokone tai internet ovat tuhonneet yrityksiä ja synnyttäneet uusia yrityksiä. Voidaan myös kuvitella, että tavarakauppa vähenee, kun ihmiset tulostavat tavaroitaan itse. Näin voi toki käydä, mutta siitä tuskin on ihmisille haittaa. Todennäköisintä on, että kasvava yksilöllisyyden mahdollisuus ja monimutkaisuuden muuttuminen halvaksi 3d-tulostuksen myötä kasvattaa kaupan tai palveluiden mahdollisuuksia siten, ettei kaupan volyymi laske.

Kotitulostaja voi siis säästää rahaa.

– Kotitulostaja voi säästää rahaa jo nykytekniikan avulla, mikäli harraste on vaativa. Kotitulostaja voi myös tulostaa ihmisiä ilahduttavia esineitä joululahjoiksi ja syntymäpäivälahjoiksi ja melko pienellä vaivalla voi säästää edullisen laitteen hinnan, kunhan ei laske omalle ajankäytölleen hintaa. Tuotteita voi myös myydä – ulkomailla on monia esimerkkejä kotiteollisuudesta, jossa käytetään 3d-tulostimia. Nuorille 3d-tulostin kotikoneena antaa samanlaisen oppimismahdollisuuden kuin varhaiset mikrotietokoneet 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa, joista monet saivat innoituksen nykyiseen ammattiinsa ja jopa maailmanmaineeseen.

3d-tulostaminen kotona on vaarallista. Kun Yle valmisti aseen internetistä ladattujen ohjeiden avulla käyttämällä kallista 15 000 euron tulostinta, ase hajosi ensimmäisellä laukauksella.

– Voi olla, että joku on onnistunut tekemään 3d-tulostimella esineen, josta on ollut hänelle haittaa. Todennäköisempää on, että venäyttää selkänsä laitetta nostaessaan tai polttaa sormensa lämmitettävään tulostusalustaan. On aivan selvää, että itse tehdyt tavarat saattavat mennä rikki, mutta kaupastakin saa rikki meneviä tavaroita. Tulostimen käyttäjä keskimäärin ymmärtää aika hyvin mahdollisuudet ja rajoitukset. Pitäisin tätä vaarallisuusajatusta lähinnä vitsinä, kun kodeissa on aivan oikeastikin vaarallisia paikkoja ja tavaroita.

3d-kotitulostus on saanut pontta etenkin open source -aatteen kannattajilta, joiden keskuudessa on luotu useampia avoimen lähdekoodin 3d-tulostimia. Samoin valmiita digitaalisia malleja jaetaan verkossa runsaasti. Käyttäjä voi kuitenkin ajautua helposti vaikeuksiin tulostaessaan varastettuja ja tekijänoikeuksia rikkovia 3d-malleja.

– Kotikopiointi on sallittua. Sallittua on myös valmistaa kopio tavarasta lahjaksi tai korjaustarkoituksissa. Mallisivustoilla on varmasti myös luvattomasti tehtyjä kopioita, mutta vilpitön kotitulostaja ei käsittääkseni joudu ongelmiin niistäkään, koska kotikopiointi sinänsä ei ole luvatonta. Jos aikoo ryhtyä harjoittamaan kaupallista toimintaa, tulee selvittää oikeudet huolellisesti niihin kappaleisiin, joita aikoo myydä. Useimmissa varaosissa ja korjausosissa ei ole oikeudellista suojaa, joka estäisi kopioinnin edes kaupallisesti.

Ala hukkuu hajanaisiin 3d-tulostuksen teknologioihin lasersintrauksesta stereolitografiaan ja pursottamiseen.

– Meillä on paljon erilaisia ja erikokoisia tavaroita, joilla on monia erilaisia materiaalisia vaatimuksia. Koskaan ei tule tilannetta, jossa yksi ja sama kone tulostaisi sormuksen aihion ja omakotitalon rungon. Analogian voi ottaa kulkuvälineistä. Meillä on veneitä, laivoja, linja-autoja, mopoja ja lentokoneita – kaikki ihmisten kuljettamiseen, emmekä sotkeennu tai huku niihin. Standardoinnin taso on itse asiassa hämmentävän hyvä, ja nyt Microsoftin luvattua nämä rajapinnat Windows 8.1 -version sisään, tilanne helpottuu entisestään.

3d-tulostuksen juuret ulottuvat 1980-luvulle asti. Viime aikojen villitys on siihen nähden pelkkää hypeä.

– Edullisia 3d-tulostimia oli 2011 alkuun mennessä myyty joitakin tuhansia kappaleita, joista vain muutama Suomeen. 2013 laitteita myydään jo lähes sata tuhatta kappaletta. Samalla laitteet kehittyvät niin, että vuosikymmenen lopussa ne maksavat saman kuin paperitulostin nyt ja tulostavat suuren joukon hyödyllisiä tavaroita.

Risto Linturia hämmentää aina, kun viitataan jonkin teknologian vanhaan historiaan ja sitten sanotaan, ettei nyt tapahdu mitään uutta. Hän muistuttaa tietokoneidenkin juurien ulottuvan 1600-luvulla eläneeseen Blaise Pascaliin, mutta "siitä huolimatta 1990-luvulla vauhdittunut internet-vallankumous oli suuri muutos".

– Tämän vuosikymmenen lopussa 3d-tulostimien hyödyt ovat paljon suuremmat kuin paperitulostimilla ja laitemäärä sama kuin paperitulostimien ja kopiokoneiden määrä nyt, Linturi ennustaa.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (74)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Voiko sillä tulostaa pankkikonttorin ja sinne kassakaapin?
Anonyymi: oma-pankki 17.7.2013 6:19

Anonyymi
Siis järjestelmäkamera, Zeissin linssit siis ovatkin ollet bluffia kun laatua saa kopiokoneella - halloo, mätäkuun jutuilla on sentään rajansa.
Varmaan kopiokone siis kopio myös Nokia puhelinen ja sen 41 gigapixelin kameran muisteineen ja ohjelmineen, windowsin ja androidit...pientä rajaa!?
Anonyymi: Karhunpesä 17.7.2013 6:51

Anonyymi
Miten olisi hyvälaatuinen Lego-palikka, sellaista materiaalia ei ole saatavissa - muoto ei ole vielä tuote!!!
Anonyymi: Satusetä 17.7.2013 6:54

Anonyymi
Ja auto lentää ja ohjaa itse itseään. Tosin en kyllä luottais sekuntiakaan mun auton yönäkösensoriin ja niinhän siinä lukeekin varoitus. Eikä lentoautokaan ole yleistynyt vaikka 1960-luvulla olivat TM:n kannessa.
Olis oikeesti hyvä jos ropeli-nörteillä oli joku oikea insinöörikoulutus ja tausta.
Anonyymi: Väsynythype 17.7.2013 6:57

Anonyymi
Voiko tuolla 3D-idealla tulostaa terveyskeskuksen lääkäreineen ja hoitajineen? Jos voi, niin tämä on suuri uhka sote-uudistukselle kun kuka hyvänsä voi tulostaa "lähiterveyskeskuksen". Mikä terveyskeskus jää sinne "supersuuren" suurkunnan keskukseen jos kaikki voivat tulostella terveyskeskuksia sinne ja tänne?
Anonyymi: suuri-uhka 17.7.2013 7:01

Anonyymi
Ruokakin siis kohta tulostetaan ja kaupat käyvät tarpeettomiksi. Ei enään kassajonoja, tulostin laulamaan ja sapuskat on kohta pöydässä.

Syödessä voi sitten tulostaa uuden teleobjektiivin järjestelmäkameraan tai vaikkapa pullon viiniä illanistujaisiin.
Anonyymi: 3D-tulostaja 17.7.2013 7:24

Anonyymi
Miten olisi hyvälaatuinen Lego-palikka, sellaista materiaalia ei ole saatavissa - muoto ei ole vielä tuote!!!


Tulostimen ja materiaalien hinnalla hankit kirppiksiltä hehtolitran palikoita.
Anonyymi: Leekopalikka 17.7.2013 7:28

Anonyymi
Voi äly ja väläys.
Tulostimen omistaja tekee ja tulostaa kappaleen, jonka joku kolmas on sovittanut tulostettavaksi, eikö se silloin ole jo kappaleen myyntiä ja sen tekijä ja suunnittelija haluavat korvauksen työstään.
Haloo Gramex, Teosto ja muut tallennetuottajien puolustajat, nyt kuuluu viimeistään älähtää, ja ruveta haastamaan oikeuteen näitä tulostajia.
Tuo tuollainen on jo samaa, ellei pahempaa, kun elokuvien ja äänitteiden kopiointi ja myynti. Ellei nyt nuo instanssit pistä sormiaan tuohonkin soppaan niin kohta se on myöhäistä.
Anonyymi: Tullooromua 17.7.2013 7:37

Anonyymi
"Viesti lähetetty. Huomioithan, että viesti saattaa päätyä toimituksen tarkistettavaksi ennen julkaisua jos viesti sisältää linkkejä tai asiattomuuksia."

Ja kuka määrittelee mikä on asiatonta viestissä.

Miksei suoraan sanota että viestit sensuroidaan, ja ellei kommentti ole yleinen jossa ei sanota yhtään mitään se voidaan jopa julkaista.

Jos taas senuroijalla on huono päivä mikään ei mene julkaistavaksi.
Anonyymi: Jahöh 17.7.2013 7:42

Anonyymi
Siis järjestelmäkamera, Zeissin linssit siis ovatkin ollet bluffia kun laatua saa kopiokoneella - halloo, mätäkuun jutuilla on sentään rajansa.
Varmaan kopiokone siis kopio myös Nokia puhelinen ja sen 41 gigapixelin kameran muisteineen ja ohjelmineen, windowsin ja androidit...pientä rajaa!?


http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2013/07/08/tata-et-viela-nahnyt-3d-tulostettu-jarjestelmakamera/20139480/66
Anonyymi: WattoDoo 17.7.2013 7:50
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Microsoft tuhosi Googlen selaimen vahingossa

02.10.2011 Monet käyttäjät menettivät Chrome-selaimensa perjantaina Microsoftin virheen vuoksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokian voitto pakotti HTC:n takaisin piirustuspöydän ääreen

02.10.2013 Nokia on saanut patenttikiistassaan erävoiton HTC:stä, jonka kerrotaan sen vuoksi suunnittelevan Qualcommin kanssa muutoksia siruihinsa.

.