Taloussanomat

Vähän tunnettu vaara: Väärä kaapeli tuhoaa tietokoneen hetkessä

Usb-c-portti ja -liitin. Kuvan laitteet eivät liity tapaukseen.

5.2.2016 14:25 Tietokoneita on jo hajonnut, kun niihin on kytketty väärä usb-c-kaapeli. The Vergen toimittaja on yksi viimeisimmistä, joille kävi köpelösti.

Uudentyyppinen portti yleistyy tietokoneissa ja puhelimissa. Valitettavasti markkinoilla on kaapeleita, jotka tekevät portissa todella pahaa jälkeä. Seurauksena voi olla pahasti vaurioitunut tai peräti käyttökelvoton tietokone.

Näin väittää tunnetun verkkolehti The Vergen pomoihin kuuluva Dieter Bohn, joka todistaa vaarasta omakohtaisesti.

– Se tapahtui minulle. Käytin halpaa Amazonista löytämääni kaapelia ladatakseni Nexus 6P -puhelimeni ja se imi liian paljon virtaa MacBook Air -kannettavani usb-porteista. Apple teki hienoa työtä porttien kanssa – ne sulkeutuivat väliaikaisesti suojellakseen itseään – mutta kun ne palautuivat, ne toimivat vain ajoittain, Bohn kirjoittaa.

Hän korostaa, että ongelma ei ole Nexuksen taikka MacBookin, vaan kaapelin, jonka pitäisi teoriassa huolehtia, että kumpikin laite käsittelee virtaa oikealla tavalla.

Väärin tehtyjen usb-c-kaapelien vaaroista on varoitellut jo kuukausia Googlen insinööri Benson Leung, joka viime vuoden puolella kertoi huonojen kaapelien voivan tuhota puhelimia.

The Vergen Bohnin mukaan koko sotkua kuvaa se, että sen selvittäminen näyttää päätyneen juurikin vapaaehtoistyötä harjoittavan Leungin harteille. Hän on arvostellut eri kaapeleita, jotta kuluttajat tietäisivät edes vähän, mitä uskaltaa ostaa. Ja muutama päivä sitten myös Leung käräytti tietokoneensa, kun hän kytki siihen kaikesta päätellen väärin rakennetun usb-c-kaapelin.

Leungin kokemuksesta voi lukea hänen Amazoniin jättämästä arvostelustaan.

Nämä ovat näkyvimpiä tapauksia. On syytä olettaa, että tietokoneita on hajonnut muuallakin, niin kodeissa kuin yrityksissä, onnettoman kaapelin vuoksi.

Se, että kuluttajien pitää väitetysti luottaa yhteen Googlen työntekijään ja läpikäydä hänen arvostelujaan ennen, kuin uskaltaa ostaa kaapelin, on kestämätöntä yhtään pidemmällä aikavälillä.

– Tämä prosessi on järjetön, eikä sen pitäisi olla niin. Minun mielestäni tämän epäonnistumisen olisi pitänyt olla ilmeinen kaikille, jotka olivat mukana usb-c:n luomisessa, Bohn leimaa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (69)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Lapsellisia härpättimiä ne jotka tulee paketin mukana, inssi teki johdot ja juotti uudet portit jo toimii kuin se kuuluisa wc.
Anonyymi: näin_se_menee 5.2.2016 14:52

Anonyymi
Koneiden USB-porteissa on ollut ylivirtasuojat vuodesta kivi ja miekka.
Anonyymi: jou-mön 5.2.2016 15:13

Anonyymi
MacBook Air -kannettavani usb-porteista. Apple teki hienoa työtä porttien kanssa – ne sulkeutuivat väliaikaisesti suojellakseen itseään – mutta kun ne palautuivat, ne toimivat vain ajoittain, Bohn kirjoittaa.

Voi tätä iLinssien määrää...
Anonyymi: RuotsalainenVilkku 5.2.2016 15:20

Anonyymi
Jaa miten se on kaapelin vika jos omenan laite itse sulkee virran ja palutäduttuaan ei enään toimi?
Anonyymi: Appleeater_69_ 5.2.2016 15:21

Anonyymi
Minulla kissa pudotti usb hiiren lattialle ja samalla pimeni kaikki kannettavan usb portit, eikä ole sen jälkeen toimineet. Hiiri oli kuitenkin microsoft tuote mutta kissa taisi olla sillekkin liikaa.
Anonyymi: sattuuhan_näitä 5.2.2016 15:28

Anonyymi
Koko IT-business tuntuu joskus kestämättömältä. Nyt siis myös HW:n osalta.
Anonyymi: TO_J2 5.2.2016 15:43

Anonyymi
Nyt siis myös HW:n osalta.

SW ja HW ovat symbioosissa (samat tahot kontrolloivat suuromistajina molempia aloja)

HW nosti Microsoftin ja sen jälkeen MS kirjoitti sellaista kuraa, joka pakotti ostamaan uutta HW:tä loputtomasti.


(lääkeyritykset ja ruokateollisuus olisivat (ovat) täydellinen 'money making' -symbioosi)
Anonyymi: symbiotic 5.2.2016 15:47

Anonyymi
Apple teki hienoa työtä porttien kanssa – ne sulkeutuivat väliaikaisesti suojellakseen itseään – mutta kun ne palautuivat, ne toimivat vain ajoittain, Bohn kirjoittaa.

Virranrajoitus on kirjattu kylläkin ihan USB standardiin jo aikojen alusta asti, eikä se ole mitenkään Applen "hienoa työtä" että noudatetaan standardia.

Sen sijaan on se on heikkoa Apple-laatua jos virranrajoituksen laukeaminen aiheuttaa sen, ettei toimi enää kunnolla sen jälkeen tai peräti rikkoontuu kokonaan. Jos asiat tehdään oikein, sitä ei saa rikki vaikka kaapeli olisi täysin oikosulussa.

Hän korostaa, että ongelma ei ole Nexuksen taikka MacBookin, vaan kaapelin, jonka pitäisi teoriassa huolehtia, että kumpikin laite käsittelee virtaa oikealla tavalla.

Kaapeli on passiivinen, eikä se "huolehdi" yhtään mistään. Vika on aivan selvästi MacBookissa ja sen heikossa laadussa/suunnittelussa. Ei ole tehty asiota standardin vaatimalla tavalla.
Anonyymi: Standardiasioita 5.2.2016 16:26

Anonyymi
Miten kaapeli muka vaikuttaa virran kulutukseen?

Ymmärrän jos kaapelin kytkennät on tehty väärin silloin portti voi kärähtää. Ladattavan puhelin "imee" portista saatavaa virtaa ladatakseen akkua, kaapeli vain välittää virran puhelimen akkuun. Miten kaapeli voi muka vaikuttaa tähän? Siis kaapeli jonka pituus on max. 2m ja se on valmistettu kuparista. Induktanssi ei nouse tällä matkalla vielä niin paljoa että haittaa syntyisi.
Anonyymi: Valistakaa_duunaria 5.2.2016 16:49

Anonyymi
"Induktanssi ei nouse tällä matkalla vielä niin paljoa että haittaa syntyisi"

Mistä lähtien tasasähkön kulkuun on induktanssilla ollut mitään merkitystä?Induktanssi vaikuttaa vain vaihtovirta piirissä.
Anonyymi: inssi98 5.2.2016 17:41
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.

.