Taloussanomat

Tekoäly teki historiaa: Otti voiton Go-mestarista

Lee Se-dol on kuvassa keskellä. Oikealla Alphabetin (Googlen emoyhtiö) puheenjohtaja Eric Schmidt ja vasemmalla AlphaGon kehittäjä Demis Hassabis.
Kuva: YONHAP

9.3.2016 11:47 Viiden ottelun sarjasta ensimmäinen päättyi Googlen tekoälyn voittoon mestaripelaajasta.

Googlen tekoälyä tutkivan DeepMind-yksikön AlphaGo-keinoäly on voittanut Gossa yhdeksän danin mestarin, ammattilaispelaaja Lee Se-dolin.

Asiasta kertovat muun muassa The Verge ja The Next Web.

Eteläkorealainen Lee luovutti pelin kolmen ja puolen tunnin jälkeen. Hänen pelikellossaan oli aikaa jäljellä runsaat 28 minuuttia.

– Olin yllättynyt. En odottanut häviäväni. En uskonut AlphaGon pelaavan niin täydellisesti, Lee kommentoi pelin jälkeen.

Lee sanoi olevansa shokissa tuloksesta ja arvioi omaa aloitustaan heikoksi. Hän yllättyi tietokoneen vahvasta avauksesta sekä muutamasta todella yllättävästä siirrosta.

AlphaGo ja Lee pelaavat yhteensä viisi peliä, joista tämä oli vasta ensimmäinen. Jatkoa seuraa huomenna, lauantaina, sunnuntaina ja tiistaina.

Rajapyykkiä voi pitää historiallisena. Vanhaa kiinalaista lautapeli Gota on pidetty tietokoneelle erityisen vaikeana sen vaatimien intuitiivisten ja arviointikykyjen vuoksi.

Konepelaaja voitti turnausottelussa shakin maailmanmestarin jo vuonna 1996, kun IBM:n Deep Blue löi Garri Kasparovin ottelusarjan ensimmäisessä pelissä. Koko ottelusarja päättyi kuitenkin Kasparovin voittoon.

AlphaGo tuntee 30 miljoonaa ihmispelaajien siirtoa, minkä lisäksi se pystyy itse kehittelemään omia strategioitaan.

Kärsivälliset ja kiinnostuneet voivat katsoa koko nelituntisen ottelulähetyksen alla olevasta Youtube-videosta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (4)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Oliko tämä maailman vaativin strategiapeli? Kehittäkää mutkikkaampia pelejä. Muuten ihmisellä ei ole enää virkaa taloudellisessa strategiasuunnittelussa ja muussa pelailussa. Aion ehdottaa seuraavissa yhtiökokouksissa, että resurssisyöpöt, erehtyväiset johtajat korvataan deepbluella ja hallituksen pönttöpesijät googlen vastaavilla. Omistan kaikkia julkisesti noteerattuja suomiyhtiöitä.
Parhaimpien toimitusjohtajien väitetään olevan tunteettomia, laskelmoivia psykopaatteja, mutta nekin häviävät tunteettomalle, tehokkaalle tietokoneelle. Ihminen tarvitsee ravintoa, unta ja virikkeitä mutta kone pärjää pelkällä sähköllä ja huoltomiehellä. Koneen viesti on selvä: teidän aikanne koitti, olette tarpeettomia, vetäkää letkut toimitusjohtajien kanyyleista ja lopettakaa niiden ruokinta.
Anonyymi: goodbuy 9.3.2016 19:24

Anonyymi
Tuo tyyppi uhosi ennen ekaa peliä, että on varma siitä, että hän voittaa helposti 5-0. Eipä mennyt ihan suunnitelmien mukaan :-)
Anonyymi: miksuh- 10.3.2016 0:00

Anonyymi
Aliarvioi vastustajan ja pelasi, kuten ihmistä vastaan. Kävi myös Kasparoville, kuten uutinen kertoo. Luultavasti oppi nyt Alphago:n tyylin ja seuraava matsi onkin sitten mielenkiintoisempi.
Anonyymi: skynet 10.3.2016 0:26

Anonyymi
Tuon tason peleissä pitääkin kohdistaa hyökkäykset kovimpiin nappuloihin eikä kuninkaaseen, kaikki olettaa että se kuningas on pääkohteena mutta on selvä häviö jos on enää muutama solttu hengissä ja itse voimissa, salama hyökkäykset onnistuu vaan ihmisiä vastaan
Anonyymi: mandeez85 26.3.2016 19:03
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Siruvalmistaja haastoi Applen patenttirikkomuksista

26.09.2011 Taiwanilainen siruvalmistaja Via on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomuksista. Kyseessä voi olla puhelinvalmistaja HTC:n isku Applea vastaan, sillä Vian toimitusjohtaja on naimisissa HTC:n hallituksen puheenjohtajan kanssa.


2013

Kolme vuotta sitten

Britannian älymittariohjelma leikkaa kaksi miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä

26.09.2013 Britannia tavoittelee älymittareihin perustuvalla ohjelmalla kahden miljardin tonnin vuosittaisia leikkauksia hiilidioksidipäästöihin.

.