Taloussanomat

Internetiltä kysyttiin nimeä arktiselle tutkimusalukselle – ja internet totisesti keksi

Kuva: Cammell Laird / BAS

22.3.2016 13:15 David Attenborough? Ei. Pillar of Autumn? Ei kyllä sekään. Usain Boat? No ei. Lopputulos oli jotain vielä parempaa.

Internet-äänestys saattaa vaikuttaa hyvältä idealta, jos oma mielikuvitus lyö tyhjää tai halutaan antaa ihmisille vaikuttamisen illuusio.

Mikä sitten lieneekään ajatus brittiläisellä NERC (Natural Environment Research Council) -tukimusrahoituslaitoksella ollut, kun se julkaisi internetissä nimikilpailun napa-alueiden tutkimukseen tarkoitetulle, vuonna 2019 valmistuvalle 255 miljoonan euron arvoiselle alukselle.

Kilpailulla oli kolme kriteeriä: laivan nimen on oltava sovitettavissa RRS (Royal Research Ship) -etuliitteen kanssa, sen on oltava kekseliäs ja napa-alueiden tutkimuksen liittyvä, eikä se saa olla sama kuin aikaisemmilla tutkimusaluksilla (James Cook, Ernest Shackleton, Discovery ja James Clark Ross).

Näistä lähtökohdista käsin internet näytti kekseliäisyytensä ja käsityksensä siitä, mikä on napatutkimukseen liittyvää.

IFLSciencen mukaan ääniä saivat sellaiset ehdotukset kuin Usain Boat, Boatamus Prime, It's bloody cold here, Ice Ice Baby ja Notthetitanic.

Myös ilmeisen vakavia ehdotuksia äänestettiin, sillä sijoilla 2 ja 3 olivat Henry Worsley (hiljattain kuollut naparetkeilijä) ja David Attenborough. Nelosena oli Pillar of Autumn (Halo-pelisarjasta tuttu avaruusristeilijä).

Äänestyksessä ykköstilalle on kuitenkin noussut Boaty McBoatface. Nimestä ei voi oikein sanoa muuta kuin että suomeksi se olisi lähinnä Venho Venenaamainen.

Varsinaiselle äänestyssivulle ei ainakaan uutisen kirjoitushetkellä pääse käsiksi, mikä saattaa johtua kävijäryntäyksestä.

Boaty McBoatfacen ystävien jollaan saattaa valua kuitenkin kylmää vettä, sillä lopullinen päätös kulkee asiantuntijaraadin kautta.

Saattaa siis olla, että Boaty McBoatface -niminen alus ei tule halkomaan aaltoja lähivuosina.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (21)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Onko Internet joku kekseliäs henkilö jolta nimeivahtoehtoja kysytty?
Kas kun ei tuota internettiä puhutella ihan hän muodossa. Tosin ei internet ole mikään kansakaan vaikka välillä näkee puhuttavan tuosta internet kansasta.
Anonyymi: Kysyttyinternetiltä 22.3.2016 15:47

Anonyymi
Jos googletat tuon sanan "boaty" niin varmasti saat selville että kyseessä on Twitch-alustan kautta eri pelejä striimaava henkilö. 18miljoonaa katselukertaa taitaa hänen striimiltään löytyä ja striimeistä tulee helposti selville että kyseinen henkilö on meren, laivojen ja erityisesti valaiden ystävä. :)
Anonyymi: kvgkvg 22.3.2016 15:51

Anonyymi
Vai voisiko olla väännös sanasta Northface?
Liittyisi napa-alueisiin
Anonyymi: PohjoisenKeijo 22.3.2016 17:40

Anonyymi
Miks' ei paattia tehdä Suomessa???? Meillä hyvä jääosaaminen!!! No siks' ku' on liian kallista ja protektionismi pelaa!
Anonyymi: AuH2O 22.3.2016 18:06

Anonyymi
klikin kalastelija uutinen taas.
Anonyymi: matti 22.3.2016 18:19

Anonyymi
Kyllä näistä teijän lööpeistä tulee k*setettu fiilis.
Anonyymi: Riley 22.3.2016 19:28

Anonyymi
Tästä tulee mieleen leffa nimeltä Idiocracy. Kuvaa hyvin länsimaista maailmanmenoa, vaikka onkin hieman kieli poskessa tehty leffa.
Anonyymi: Pix____ 22.3.2016 19:56

Anonyymi
Ehdotan "Juha" nimeä paatille,siksi koska Hankasalmen Kuuhankavedellä sellasi sen niminen alus kohta 50 vuotta sitten Aseman ja Kirkonkylän väliä.
Oli siinä oikein istuimetkin, vanhat linja-auton penkit, mitäs sitä sen kummempaa.
Anonyymi: MaunoVoutilainen 22.3.2016 21:36

Anonyymi
Tämmöisten nettiäänestysten ongelmana on monesti se, että 4chan ja/tai Subreddit voi värvätä helposti ison joukon porukkaa saadakseen haluamansa lopputuloksen ja siitä joukosta löytyy aina myös niitä, joilta löytyy taitoa manipuloida tulosta enemmänkin.
Anonyymi: Dingbat 22.3.2016 22:39

Anonyymi
Pelkästään RRS MARIANNE. Sen osaa lausua useimmat ulkomaalaiset.

BTW: Espanjassa ja monissa muissa perinteisissä merenkulkumaissa alukset nimetään naisen etunimellä.
E-Amerikassa ja USA:n rannan osavaltioissa paatin nimeäminen jollakin muulla nimellä tekee siitä "noidutun". Uskokoon kuka haluaa:)

Meillä 30 vuotta vanha perintöfiskari on nimetty Kaija IV:ksi. Suvussa ei ole enää ketään Kaija nimistä. Ensimmäisen Kaija nimisen aluksen ollessa suvussa sillä elätettiin 9 henkinen perhe kalastamalla ja kuljettamalla pitua.
Perheen esikoisen Kaijan mukaan, joka ainoana selvisi saaristossa ja perusti perheen. Olen hänen jälkeläisiään.
Anonyymi: Kaunis_alus 22.3.2016 22:58
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tatu Ylönen palaa puikkoihin

26.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia eli entinen SSH vaihtoi toimitusjohtajaa.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokialta luvassa "erikoinen laite" erikoisessa paikassa

26.09.2013 Nokia valitsi merkillisen paikan julkistaakseen liudan uusia laitteita lokakuussa. Myös yksi laitteista on The Vergen mukaan massasta poikkeava.

.