Taloussanomat
Hallitus taistelee urkintaohjelmansa puolesta

Pentagon: TIA-ohjelmalla seulotaan vain rikollisia

28.11.2002 08:18 Yhdysvaltain puolustushallinto on julkisuudessa käynyt ponnekkaaseen puolustustaisteluun kehittämänsä 10 miljoonan dollarin arvoisen, erillislailla pönkitettävän Total Information Awareness ?valvontajärjestelmän maineen pelastamiseksi.

Kaiken kattavan sähköisen informaation seulonnan Pentagon kertoo suojaavan "viattomia amerikkalaisia" ja paljastavan valehenkilöllisyyksillä esiintyviä terroristeja sekä huumekauppiaita.- Total Information Awareness ei ole kansalaisia urkkiva "Iso Veli". Se o­n laillinen tutkintaväline, tiuskaisee sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministeriön valtiosihteeri Pete Aldridge, joka o­n alusta asti ollut yksi valvontajärjestelmän puhemiehistä.Vielä kesäkuussa Aldridge odotti tuolloin nimettömän Total Information Awareness (myöh. TIA) -teknologian ensimmäisen vaiheen valmistuvan käyttöön 12 - 18 kuukaudessa. Jo liikkeelle lähtö lipsahti väärällä jalallaAlkujaan runsas vuosi sitten Aldridge kutsui koolle laajan puolustus- ja turvallisuusteknologian neuvottelukunnan. 80 yhteistyötahon konsortio o­n kokosi asiakirjan toteuttamisvalmiista tekniikoista ja mahdollisuuksista. Asiakirja vuosi julkisuuteen Washington Post -lehden kautta ja pian sai kansansuussa nimen Big Brother –ohjelma. Järjestelmään o­n luvassa erilaisia kuva- ja äänilähetein tunnistustekniikoita. Samankaltaisia teknisiä ratkaisuja ja profiileja o­n jo käytössä lapsipornon jäljityksessä Ohjelma laatii miljoonia henkilöprofiileja tarkkailtavista henkilöistä. Erillisellä "lentokieltolistalla" o­n jo esimerkiksi yli 1000 henkilöä. Tietovuotojen mukaan mukana lentokieltolistalla o­n muun muassa Amnesty Internationalin sekä Greenpeace- ja EarthFirst-järjestöjen jäseniä.Imagokampanjalla kansanhyväksyntäVirallista ohjelman nimeä o­n jonkin verran simuloitu herättämään myönteisiä turvallisuuteen liittyviä mielikuvia, sillä TIA tarvitsee pääsyn esimerkiksi pankkijärjestelmiin.Nyt Aldridge o­n saanut tarpeekseen Iso Veli –puheista. Pentagon perustelee ponnekkaasti terrorismin ennaltaehkäisyllä kehittelemäänsä teknologiaa, joka uhkaa kansalaisten yksityisyyttä. Aldridge korostaa, että järjestelmä voi seuloa esille terroristeja "ennen terroriteon tapahtumista". Tämä o­n jonkin verran uutta amerikkalaiselle ja laajemmin länsimaiselle oikeusajattelulle.Valvontajärjestelmän kriitikot vetoavat yksityisyyden suojaan. Vaikka tietojen murtamisen vaatii pakkokeinoja, pidätysmääräyksen kaltaisen luvan, ja lainsäätäjien puheet ovat humaaneja, ei se heidän mielestään ole vedenpitävää.- Kuinka varmistetaan, että järjestelmää ei käytetä väärin, kysyvät TIA-kriitikot.TIA korvaa TIPS:n?Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi lokakuussa uuden kansallisen turvallisuuslain. Lakiin kuuluu laaja liittovaltion tiedustelu- ja poliisivoimien yhdistäminen sekä Total Information Awareness.Lain vastustajien mukaan uhattuna o­n USA:ssa pyhänä pidetty tietovapauslaki (Freedom of Information Act). Turvallisuuslain sisään oli rakennettu myös muita pykäliä, joilla o­n pitkälle meneviä seurauksia, esimerkiksi elinkautistuomioiden langettaminen krakkerille. Kiisteltyä Operaatio TIPSiä (Terrorist Information and Prevention System, Ilmianto- ja vihjejäjestelmä) ei kutenkaan otettu mukaan edustajainhuoneen lakiversioon.

Jutun kirjoitti: Jaakko Kuivalainen

Jaakko Kuivalainen

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.