Taloussanomat
"Tekijänoikeuslaki kohtuuton"

Piraattiliitto: Tekijänoikeusjärjestöt luovat maahan pelon ilmapiiriä

1.11.2006 19:25 Turun käräjäoikeus tuomitsi hiljattain 21 Finreactor-palvelun ylläpitäjää suuriin korvauksiin.Piraattiliiton ja Tietoyhteiskuntapuoluen mielestä Finreactorin tapauksessa kysymyksessä oli harrastajia, jotka auttoivat ihmisiä jakamaan kulttuuria ja tietoa keskenään. Kymmenien tuhansien eurojen korvaukset olivat järjestäjen mielestä varoittava esimerkikki tekijänoikeuslain kohtuuttomuuksista.

Järjestöjen mukaan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n tiedottaminen osoittaa selvästi, että "pelon ilmapiiri" muodostuu "yksipuoliseksi vääristyneestä tekijänoikeuslaista". Järjestöt valittavat, että tekijänoikeuslaki on "ylhäältä annettu asia" eikä siitä keskustella aidosti julkisuudessa.

Tämä johtaa siihen, että ankarien rangaistusten uhalla kansalaisten oma-aloitteisuus tukahdutetaan kulttuurin ei-kaupallisessa jakamisessa. "Pelon ilmapiirillä" ei ole mitään tekemistä demokratian tai kulttuurin vapauden kanssa, järjestöt kirjoittavat tiedotteessaan.

Erityisesti logiikka, jonka mukaan "vertaisverkoista ladattu teos on yhtä kuin menetetty kauppa", on järjestöjen mielestä perusteeton eikä sillä ole tieteellistä perustaa. Vertaisverkkoja käytetään teoksiin tutustumiseen ennen lataamista.

Tekijänoikeusjärjestöt ajavat edellämainittua logiikkaa progandassaan ja oikeudenkäyntien argumentoinnissa.

Piraattiliitto vaatii tekijänoikeuslain perusteellista uudistamista. "On valitettavaa, että tekijänoikeustahot eivät aio yrittääkään sopeutua nykytilanteeseen, tulevaisuudesta puhumattakaan, vaan pyrkivät kaikin keinoin taistelemaan auttamattomasti vanhentuneiden toimintamalliensa puolesta," toteaa Piraattiliiton perustanut Samuli Pahalahti.

Tietoyhteiskuntapuolueen varapuheenjohtaja Tommi Korhonen hyökkää oikeuden tuomitsemia korvauksia vastaan. Hänen mukaansa korvaukset olivat paljon suurempia kuin esimerkiksi väkivallanteoista langetetut.

Vastaavasti Korhonen huomauttaa, että tuomitut velvoitettiin maksamaan korvaukset yhteisvastuullisesti, eikä niitä siinä tapauksessa makseta. - Miksi yrittääkään, jos joutuu vastaamaan muidenkin osuudesta. Näin muserretaan aktiivisten nuorten taloudellinen tulevaisuus.

Jutun kirjoitti: Marko Mannila

Marko Mannila

Kommentit (11)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Digitodayn toimitus ei tunnu ymmärtävän, että näillä tekijänoikeisjutuilla
ei ole mitään tekemistä tietoturvan kanssa. Ne ovat puhdasta finanssia sivuten
mediaa.
Anonyymi: A.Siantuntija 1.11.2006 20:34

Anonyymi
Lähtökohtaisesti olen ollut mieltä, että suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt ovat olleet liian jäykkiä ja ahneita ja useita sisällöntuottajien kannalta hyviä liiketoimintamahdollisuuksia on jäänyt toteuttamatta niiden takia. Muutosta olisi minunkin mielestäni siis saatava nykyiseen tilanteeseen.

Mutta joka kerta kun lukee noita Tietoyhteiskuntapuolueen tai Effin lausuntoja tekijänoikeuksista, niin ensimmäisenä tulee mieleen tragikomedia - pitäisikö itkeä vai nauraa? Pyhäkoululausuntoja, kuten "Me jaamme tietoa ja kulttuuria" ja "vain tutustumme" elokuviin, ei usko edes naapurin pappi ja kun samaan hengenvetoon sanotaan ettei tekijänoikeudet omistava taho menettäisi tuloja jos kuitenkin kuluttaisimme tuotteita, niin järjestöt antavat hyvin, hyvin lapsellisen ja amatöörimaisen kuvan itsestään, joka ei ikävä kyllä tule tekemään mitään muutosta tekijänoikeusjärjestöjen nykyiseen asemaan.
Anonyymi: TPL 1.11.2006 23:06

Anonyymi
Olen samaa mieltä tuosta jälkimmäisestä osasta. Peräänkuuluttaisin EFFIltä jne. älyllisempää argumentaatiota, mihin ei varmaankaan edellytyksiä puutu.

Mitä muuta elokuvaan tai äänitteeseen tutustuminen tarkoittaa, kun sen katsomista tai kuuntelemista, mikä on substituutio maksulliselle kuluttamiselle, jota varten nuo tuotteet on markkinoille julkaistu. Leffoista on pantu ulos trailerit ja musiikkiverkkokaupoissa voi kuunnella näytteitä. Siinä tutustumismahdollisuudet, joita tarjotaan "oikeille" asiakkaille. Jos katson leffan, ja pidänkin siitä, tarve hankkia sitä katsomisen jälkeen omaksi lähestyy nollaa, lukuunottamatta äärimmäisen harvoja poikkeuksia.

Mitä tulee sisällöntuottajien menettämiin liiketoimintamahdollisuuksiin, en ymmärrä mitä tarkoitat. Keitä tarkoitat sisällöntuottajilla? Näkisin, että tekijänoikeus-kontekstissa sisällöntuottajat ovat näitä oikeudenhaltijoita, joiden lukuun tekijänoikeusjärjestöt toimivat. Tiedän joitakin potkuripäähine-henkisiä hankkeita, joihin tekijänoikeusjärjestöistä ei ole lisensoitu musiikkia, mutta kyse on tällöin ollut enemmänkin alustavista tiedusteluista tyyliin "mitäs jos me tehtäis jotain tällaista" kuin todellisista toteuttamiskelpoisista bisnesideoista/hankkeista.
Anonyymi: av 1.11.2006 23:20

Anonyymi
Nämä tekijänoikeusmafian edustajat ei ymmärrä että yhteiskunta ei ole oikeudenmukainen. Jos olisi mahdollista, ne lähettäisi kiinaankin omat edustajat ja vaatisi "heille kuuluvat" rahat itselleen. Mitä siitä jos sen rahan on painanut yhteiskunta joka tappaa toisinajattelijat tai kiduttaa ja telkiää mielisairaalaan. On aika surkuhupaisaa että elokuvat joiden ajatus on yksilönvapaus ja taistelu sortoa vastaan omistaa ahne mediamafia joka laskee jokaisen leffalatauksen esim. kymmenen euron hintaiseksi.

JOS eläisimme oikeudenmukaisessa maailmassa, nämä firmat myisivät niitä leffojaan euron kappale omalta websaitiltaan. Ts. tehdään lataaminen firmojen omilta palvelimilta niin edulliseksi että waretus jää vain niiden "huviksi" joilla ei oikeasti ole rahaa maksaa. Niitä ihmisiä taas on ihan turha alkaa jahtamaan oikeuteen, ihan inhimillisistäkin syistä.

En tiedä saako elokuvafirmat nykyäänkään yli 1euron per myyty dvd. Iso siivu menee kuitenkin dvd:n painamiseen, levyjen kuskaamiseen ympäri maailmaa ja vielä isoin kustannus eli vähittäismyynti kaupoissa plus isot verot.

Näillä vertaisverkko-ohjelmilla levitys on ilmaista, joten en ymmärrä miksi niitä vastaan taistellaan ja pistetään käyttäjiä jos ei linnaan niin kauheiden korvausten maksajiksi. Kyseessä on mielestäni valtataistelu vanhan myyntiorganisaation (supermarketit, dvd/cd kaupat jne) ja internetin välillä. Nyt vaan lakiteitse yritetään keinotekoisesti ylläpitää vanhaa systeemiä.
Anonyymi: Kova 2.11.2006 2:49

Anonyymi
Erityisesti logiikka, jonka mukaan "vertaisverkoista ladattu teos on yhtä kuin menetetty kauppa", on järjestöjen mielestä perusteeton eikä sillä ole tieteellistä perustaa. Vertaisverkkoja käytetään teoksiin tutustumiseen ennen lataamista.

Ostaisiko normiduunari 100000 euron mersun? Ei. Mutta, jos se saisi sen ilmaiseksi, niin ottaisiko se sen? Ihan varmana.

Ajatellaanpa seuraavaksi montako kappaletta Adoben PhotoShop ohjelmaa on ladattu vertaisverkoista. Miljoonia. Ajatelkaapa minkä näkyvyyden Adobe saa ohjelmalleen ilmaiseksi. Ennen kuin alatte paasaamaan tappioista, ottakaapa huomioon, että koska kyse on peruskäyttäjistä. Niistä varmuudella 99,99% ei olisi kyseistä tuotetta ostanut hintansa vuoksi, mutta nyt saattaa ostaa sillä hän on sitä päässyt kokeilemaan.

Sama pätee peleihin ja muihin ohjelmistoihin.

Tekijänoikeusjärjestöjen logiikka on täysin virheellinen. Kyse on KOPIOINNISTA, EI VARASTAMISESTA, jossa täytyisi VARASTAA, jotain mikä on OLEMASSA.

On täysin käsittämätöntä miten yhteiskunta kulkee näiden yhtiöiden ja lobbareiden talutusnuorassa.

Suomessa siis olemattomalla on PALJON suurempi arvo kuin ihmishengellä. Kuvastaa hyvin miten sairas nykyinen yhteiskunta on.

Itse olen elämäni aikana ostanut yhden ainoan CD:n, en yhtään DVD:tä. Kuuntelen musiikkia radiosta ja TV:n musiikkikanavilta. Leffat katson leffateatterissa ja tv-kanavilta. En siis todellakaan ole suurkuluttaja. Mutta silti, jos aikoisin ostaa, niin en minä todellakaan ostaisi sikaa säkissä.

Tuotetta täytyy pystyä kokeilla ennen ostamista. Sen luulisi olevan kaikille selvä asia, muttei näin ole. 10 sekunnin pätkä biisin alusta tai vastaavasti ohjelmiston riisuttu demoversio, jolla ei oikein mitään kuvaa saa ohjelmasta.. Autoteemaa jatketaan, kyllä sinä saat ihan koko autoa tutkia ja ajaa koeajolla.

Toivottavasti piratismi ja vertaisverkot poikii jotain hyödyllistä, kuten 100% kokeilumahdollisuuden. Vertaisverkot ovat mainio tapa jakaa tiedostoja. Nyt puhun siis vaikkapa niistä lomareissun kuvista tai synttärijuhlista tehdystä videosta. Toisin sanoen laillisesta materiaalista. En puolusta laittoman materiaalin jakamista vertaisverkoissa. Käsittämätöntä, että yritetään tehdä laittomaksi teknologioita, joita käytetään laittoman materiaalin jaossa. Koska näitä käytetään myös laajalti laillisen materiaalin jakamiseen.

Äskettäin jälleen iskettiin miestä kirveellä päähän, tämä tapahtui Oulussa. Mutta ei puhettakaan kirveen laittomaksi julistamisesta.
Anonyymi: wizardd 2.11.2006 10:18

Anonyymi
Onhan koneiden ja tallennusmedian takavarikoinnissa ja tutkimuksissa selvä tietoturvaongelma sille härvelien omista/käyttäjäpuolelle ja häneen luottaville tahoille. Hyvässä lykyssä mukana on esim. duuniläppäri tai servereitä ja siellä sitten on NDA:n ja muiden sopimusten alaiset asiakkaan tiedot ja mahdolliset lailliset tai laittomat video- ja musiikkitiedostot sikin sokin.

Ja takavarikot on ainakin uutisten mukaan (Ruotsin PiratByrån ratsia, Finreactor) tehty kai aika järjestelmällisesti kaikki henkilö(ide)n käytössä ja hallinnassa olevat laitteet ja mediat keräten.
Anonyymi: Javapiins Enttöprais 2.11.2006 13:28

Anonyymi
Voi olla, että maailman epäoikeudenmukaisuus ei ole kovin suuri uutinen kenellekään. Siksi kaikki vain pitävät meteliä omasta edustaan, järjestöt edustamiensa oikeudenhaltijoiden edusta ja vastapuoli oikeudesta vapaalataamiseen, joka katsotaan saaduksi teknologian kehittymisen sivutuotteena.

Jos pääpointti on leffan hinta, niin kyse on hintakeskustelusta eikä oikeudenmukaisuuskeskustelusta. Ostan leffoja vain jos ne ovat todella kiinnostavia omistamismielessä ja hinta on kohdallaan. Jos hinnan panee liian kovaksi, ei mene kaupaksi ja liiketoiminta hyytyy omia aikojaan. Sellaisten virheiden tekemiseen täytyy ahneella elokuvayhtiöllä/jakelijoillakin olla oikeus. Niin markkinat toimivat muidenkin tuotteiden kohdalla.

Vanhan systeemin ylläpitäminen on noiden mediayritysten näkökulmasta henkiinjäämistaistelua murrosvaiheen yli. Siellä Internetissä ei vielä kauppa käy niin hyvin, että sillä voitaisiin yhtiöiden toiminta ja tuotanto pitää yllä. Ei kai ole ihme, jos rimpuilevat.
Anonyymi: av 2.11.2006 18:25

Anonyymi
Immateriaalitalous on tulevaisuutta, ei vähiten digitaalitekniikan johdosta. Jos vain materiaalinen on "olemassa" ja sitä voi varastaa, ei immateriaalioikeutta ole olemassakaan. Maailman kansat ovat viisaudessaan luoneet immateriaalioikeusjärjestelmän kansainvälisine konventioineen ja kansallisine lakeineen, joten ei immateriaalioikeutta voi noin vain toivoa pois. Varastaminen on materiaalisen maailman käsite, mutta luvaton kopiointi on immateriaalisessa maailmassa vastaava käsite. Jos luovuutta halutaan suojata, luovan työn tuloksen varastaminen tai luvaton kopiointi on sanktioitava tavalla tai toisella.

Normiduunari ei materiaalisessa maailmassa voi noin vain ottaa 100000 euron Mersua maksamatta, kun se on sitä varastamista. Noin vain ei voi ottaa siitäkään syystä, että talousjärjestelmä ei toimi noin. Mikään ei lopulta ole ilmaista, joku maksaa jossakin. Immateriaalisessa maailmassa peli on pääpiirteissään samanlaista, mutta hinnoittelu voi loppupelissä poiketa paljonkin nykyisestä, varsinkin kun hinnan ei tarvitse kattaa kuluttajatuotteen fyysistä valmistusta eikä logistiikkaa.

Ihmishengen ja immateriaalioikeuksien vertaaminen on aika triviaalia. Jos A murhaa ja B ryövää (materiaalista tai immateriaalista omaisuutta) kymmenellä miljardilla, eiköhän B saa rutkasti enemmän korvattavaa. Murha on silti moitittavuudeltaan ihan eri luokkaa kuin omaisuusrikos, mutta menetys ei ole rahalla korvattavissa. Omaisuusrikoksella aiheutettu menetys pitää kuitenkin korvata täysimääräisesti.
Anonyymi: av 2.11.2006 18:55

Anonyymi
> Onhan koneiden ja tallennusmedian takavarikoinnissa
> ja tutkimuksissa selvä tietoturvaongelma sille
> härvelien omista/käyttäjäpuolelle ja häneen
> luottaville tahoille.

Ei ole, mutta digitodayn epäpätevä toimittajakunta ei edes
uskalla julkaista poikkeavia kommentteja. Täältä tullaan Venäjä!

Takavarikossa laitteet ovat poliisilla, josta ei tietoa vuoda.

AS
Anonyymi: A.Siantuntija 3.11.2006 12:25

Anonyymi
SuomiTrackerit kaatuu Ex karpelan toimesta... :( Silloin kun PirateBay ratsattiin ruotsissa niin 2 päivän päästä oli taas sivut auki...niitä ei pidättele mikään...
Ja sivut on vieläkin auki... :D :D
Anonyymi: ZZZaaa 3.11.2006 18:37
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Aikakapseli kaivettiin ylös – sisällä Steve Jobsin hiiri

25.09.2013 1980-luvulla Aspeniin haudattu "aikakapseli" sisältää muun muassa Steve Jobsin kuuluisan hiiren. Kapselin luultiin jo kadonneen iäksi.

.