Taloussanomat
Monta salauskerrosta

Poliisi ei osaa avata tietovarkaiden koodia Britanniassa

19.12.2006 06:57 Tietovarkaudesta epäilty Aleksei Kostap oli jo käsiraudoissa, mutta riuhtaisi itsensä irti ja ehti painaa salausnappia.

Lontoolainen oikeusistuin tuomitsi kolme miestä vuosien vankeusrangaistuksiin tietovarkauksista. Anton Dolgov sai kuuden vuoden tuomion, Aleksei Kostap neljä vuotta ja Romanos Vasiliauskas puolitoista vuotta.

Miehet tunnustivat syyllisyytensä henkilötietovarkauksiin, petoksiin ja varastetun tavaran kätkentään. He käyttivät varastettuja luottokorttien numeroita ja väärennettyjä passeja elektroniikan ostoon, jonka myivät edelleen eBayssä. Konnat olivat pyytäneet postin lähettämistä uuteen osoitteeseen uhrin osoitteesta.

Poliisi pystyi todistamaan rikoksella hankitun hyödyn arvoksi 750 000 puntaa, mutta todennäköisesti summa on miljoonia puntia. Rikokset koskivat ainakin Britanniaa ja Yhdysvaltoja.

Kiinni itse teosta

Britannian poliisi sai ilmoituksen murtovarkaudesta koplan osoitteeseen ja pääsi näin heidän jäljilleen. Kopla oli täydessä työssä poliisin saapuessa.

Poliisin järjestäytyneestä rikollisuudesta vastaavan erikoisyksikön SOCAn agentti lukitsi Kostapin kädet käsiraudoilla miehet etupuolelle. Kostap pääsi kuitenkin loikkaamaan salauskytkimen luo ja painoi sitä. Napin painallus laukaisi monta salauskerrosta koplan tiedostoihin.

Salaus on niin tehokas, ettei SOCAn asiantuntijat ole saaneet sitä auki. SOCA ei anna tietoja asiasta, etteivät muut rikolliset ala käyttää samaa salausta.

Britannian syyttäjänvirasto  kertoi News.comille, että salauksen purkaminen veisi 400 tietokoneelta 12 vuotta.

Ilman salaustemppua Kostapin rangaistus olisi jäänyt pienemmäksi. Hän sai syytteen poliisin toiminnan estämisestä.

Salaustempun vuoksi poliisi löysi todisteita koplan toiminnasta ainostaan vuosilta 2003-2006. Kopla oli kuitenkin toiminut jo 90-luvun puolestavälistä alkaen.

- Koplan toiminnan koko laajuus ei välttämättä selviä koskaan, syyttäjät sanoivat.

Konnia vielä karkuteillä

Koplalla oli syyttäjien mukaan hallussaan rekistereitä syntyneistä ja kuolleista henkilöistä, veroilmoituksia ja äänestysluetteloita sekä 120 shekkivihkoa.

Pidätyksen jälkeen poliisi havaitsi, että koplan johtaja Dolgov, lisänimeltään Gelonkin, oli etsintäkuulutettu Anthony Peytonin nimellä. Espanjan viranomaiset olivat etsintäkuuluttaneet Peytonin koplaan kuuluneen Andreas Fuhrmannin pidätyksen yhteydessä.

Yksi koplan johtajista, Mr. Kaljusaariksi kutsuttu, on karkuteillä.

Jutun kirjoitti: Marko Mannila

Marko Mannila

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tulee varmasti yleistymään muuallakin... p2p jne... kohta on kaikki...
Anonyymi: Pumpuli 19.12.2006 8:53

Anonyymi
Varmasti tulee yleistymään. Windowsin/BIOS:n salasana on sama kuin ei mitään nykyään (varmastikin aina ollut), mutta ottaen huomioon, kuinka moni Windowsissakin käyttää salasanaa, monella näyttäisi olevan halu suojata tietojaan.
Anonyymi: tonberry1 19.12.2006 9:21

Anonyymi
Tämä on sekä hyvä, että huono uutinen. Se että salaus suojaa, mutta toisaalta rikollinen on aina rikollinen.
Anonyymi: sokka 19.12.2006 9:23

Anonyymi
Joka lauseessa ei tarvitse käyttää kopla sanaa...
Anonyymi: lolts 19.12.2006 9:38

Anonyymi
Tässähän jää nyt tärkein tieto kaiken kopla-luettelun taakse viimeiseen lauseeseen. Kuka on Mr Kaljusaari? Suomalainen? Pitäiskö Suomenkin poliisin liittyä mukaan rouskuttaan noita salauksia auki. 400 konetta 12 vuotta....joo joo, mutta entäs yks Deepblue miljoonalla prosessorilla? 3 varttii?
Anonyymi: Meich 19.12.2006 11:28

Anonyymi
Niin, tuo Aleksei Kostap on muuten virolainen ja tuomio oli "have been jailed for five years and eighteen months respectively"
Anonyymi: make 19.12.2006 11:54

Anonyymi
Tai sitten säilytetään tietoja about 22 vuotta, jolloin (Mooren 'lain' mukaan) tuon ratkaisisi 10 tietokoneella yhdessä vuodessa.
Anonyymi: Moore 19.12.2006 16:12
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Valkoinen Nokia N9 tulossa?

30.09.2011 Nokia voi julkaista N9-älypuhelimesta valkoisen version ensi vuoden alussa, kertoo verkkojulkaisu SlashGear.


2013

Kolme vuotta sitten

Mepit etsivät yhteislaturista ratkaisua "kaapelikaaokseen"

30.09.2013 EU-parlamentin valiokunta on huolissaan matkapuhelinlaturien sekamelskasta, joskin Cnet News.comin mukaan ongelman näyttää aiheuttavan lähinnä Apple.

.