Taloussanomat
Rikosoikeudellinen toimivalta jakaa mielipiteet

EU:n piraattidirektiivi sallisi yksityisen kopioinnin

22.3.2007 08:07 (päivitetty 08:27) Euroopan komission direktiiviehdotus siirtäisi vastuuta luvattomien kopioiden levittämisestä enemmän yrityksille, joiden verkoissa piraattikopioita levitetään. Ehdotusta vastustetaan vastakkaisissa leireissä, niin vapaampaa tiedon jakamista ajavissa järjestöissä kuin ohjelmistoalan etuja valvovassa BSA:ssa.

Euroopan parlamentin lakiasiain komitea antoi tukensa komission ehdotukselle tiistaina. Komitea kuitenkin teki esitykseen muutoksia muun muassa poistamalla sen vaikutuspiiristä patentit, jotka komissio siihen oli alun perin sisällyttänyt.

Ehdotus on jakanut mielipiteitä voimakkaasti, koska se käsittelee EU:n toimivaltaa rikosoikeudellisissa kysymyksissä.

Direktiivi olisi toteutuessaan ensimmäinen, joka tähtää kansallisten rikoslainsäädäntöjen yhdenmukaistamiseen. Jokaisen jäsenmaan olisi sitouduttava noudattamaan direktiiviä.

Sakkoja tai vankeutta

Jos ehdotus hyväksytään, tiedossa voi olla isot sakot tai jopa vankeutta työntekijöille sellaisissa yrityksissä, joiden verkkoja, palveluja tai ohjelmistoja on käytetty piraattikopioiden levittämiseen.

Esimerkiksi internet-palveluntarjoajat ja YouTuben kaltaiset video- ja musiikkipalvelut joutuisivat vastuuseen luvattomista kopioista, joita niiden kautta lataillaan.

Maksimirangaistus vakaviksi luokitelluissa, rikollisorganisaatioiden tekemissä rikoksissa sekä terveyttä tai turvallisuutta uhkaavissa rikoksissa olisi 300 000 euron sakko sekä neljä vuotta vankeutta.

Parlamentin komitea poisti ehdotuksesta yksityishenkilöiden omaan käyttöönsä tekemän kopioinnin, joka ei näin ollen olisi rangaistavaa.

Yksityinen kopiointi kiellettäisiin vain, jos se on tietoista ja tahallista tekijänoikeuksien rikkomista ja jos sillä tavoitellaan taloudellista hyötyä.

Business Software Alliancen mielestä direktiiviehdotus viestittäisi yksityishenkilöille, että luvaton kopiointi internetistä on hyväksyttävää.

Yllytyskin kriminalisoitaisiin

Direktiiviehdotus kriminalisoisi myös avunannon ja yllyttämisen henkisen omaisuuden loukkaamiseen, kuten tekijänoikeuksien suojaamien elokuvien tai musiikin kopioimiseen.

Direktiiviin liittyvä yllytysklausuuli auttaisi tekijänoikeuksien haltijoita jahtaamaan luvattomien kopioiden levittäjiä. Samalla se vaikeuttaisi yksityisten ihmisten luvattoman kopioinnin seurantaa.

Sekä kansalaisjärjestöjen että BSA:n mukaan yllytysklausuuli on virhe. BSA sanoo olevansa ”hyvin pettynyt” siihen, että EU:n parlamentin komitea päätti pitää sen esityksessä.

Vapaita ohjelmistoja puolustava Foundation for a Free Infrastructure sanoi, että direktiiviehdotus tekee innovaatiosta rikollista.

Myös osa laitevalmistajista, muiden muassa Nokia, on IDG:n mukaan aiemmin ilmaissut huolensa ehdotuksesta.

Asiaa käsitellään parlamentin täysistunnossa huhtikuussa.

Jutun kirjoitti: Antti Kirves

Antti Kirves

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Huomaa että EU:ssa joku edes ajattelee järkevästi. Koko tämä tekijänoikeus hässäkkä on noitten jenkkien aikaan saannosta joten oli hyvä jos euroopassa saataisiin tuo läpi niin ei tarvitsisi niidenkään enään sen jälkeen tänne hyppiä.
Anonyymi: Tomppa 22.3.2007 10:31

Anonyymi
Siis direktiiviehdotushan uhkaa sakkoja tai vankeutta "työntekijöille sellaisissa yrityksissä, joiden verkkoja, palveluja tai ohjelmistoja on käytetty piraattikopioiden levittämiseen". Toki itse virallisessa lakipykälässä voi olla rajoituksia sen suhteen että millaisia yrityksiä tuo koskee mutta ihan tuossa muodossaanhan tuo mielestäni tarkoittaisi että ISP:t velvoitetaan valvomaan mitä tietoa käyttäjänsä heidän liittymiensä kautta liikuttavat? Ei ihan hyvä juttu tämä tällainen.

Sinänsä kyllä ihan kiva että tekijänoikeusfarssia pyritään järkeistämään. Tuo ehdotus ei vaan kuulosta ihan loppuun asti mietityltä.
Anonyymi: Toni 22.3.2007 11:57

Anonyymi
"Vapaita ohjelmistoja puolustava Foundation for a Free Infrastructure sanoi, että direktiiviehdotus tekee innovaatiosta rikollista."

Hohhoijaa tuo "innovaatiota". Avoimen lähdekoodin ohjelmistoista vain prosentti on innovatiivisia. Muu osa on lähinnä varastamista niiltä, jotka ovat aikaisemmin investoineet kyseiseen ideaan ja testanneet idean toimivaksi.
Anonyymi: Lauri Gröhn 22.3.2007 11:58

Anonyymi
"Avoimen lähdekoodin ohjelmistoista vain prosentti on innovatiivisia. Muu osa on lähinnä varastamista niiltä, jotka ovat aikaisemmin investoineet kyseiseen ideaan ja testanneet idean toimivaksi."

Niin on myös Ikean muotoilu! Silti Ikeasta pidetään, sillä huonekaluissa on otettu hyviä uusia muotoiluideoita ja toteutettu ne tavallisen kaduntallaajan kukkarolle sopivasti. Alkuperäinen ideoija ei tässä mitään menetä, eikä kyse siis ole varastamisesta vaan kopioimisesta - kopiointi ei ole varkaus.

Tämä on hyvä analogia avoimeen softakehitykseen.

Lisäksi huomauttaisin, että nimenomaan avoimen koodin Firefox pakotti Microsoftin tekemään Internet Explorerista uuden version. Tällä tavoin avoimen koodin tuoma kilpailullinen paine pitää monopolitilanteessa toimivan yhtiönkin varpaillaan.
Anonyymi: Lauri Gröhnille 22.3.2007 12:24

Anonyymi
Ikea on huono esimerkki. Ikeassa on kyse muotoilusta, jonka softa-analogia olisi käyttöliittymät. Softassa innovatiivuus on nimenomaan toiminnoissa.

Ja softassa alkuperäinen idoija nimeoomaan menettää. Idean työstäminen ja testaaminen on erittäin kallista. Kun tuo vaihe on tehty ja pitäisi ryhtyä kuolettamaan investointia, ovatkin toiset ilmaisella apajalla. Kyllä se varkautta on. Ideavarkautta.
Anonyymi: Lauri Gröhn 22.3.2007 18:03

Anonyymi
Eihän ISP:t voisi toimia tällaisen lain alla enää lainkaan. ISP:n on täysin mahdoton estää kopiointia joten hyvin pian kaikki palveluntarjoajat haastettaisiin oikeuteen moisen lain nojalla.
Anonyymi: Joku 23.3.2007 1:24
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Microsoft tuhosi 40 000 saastuneen koneen verkon

29.09.2011 Microsoft veti maton uuden 40 000 koneen bottiverkon alta ja nimesi poikkeuksellisesti epäillyn.

.