Taloussanomat
Monilla myös ikäviä kokemuksia

Ruotsalaisteinit esiintyvät rohkeasti netissä

Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

23.5.2007 07:49 Tukholma - Ruotsalaisteinit käyttävät nettikirjoittelussa arastelematta myös omaa nimeään ja julkaisevat kuvia miettimättä, tuottavatko ne tuonnempana iloa vai surua. Joka toinen sanoo paljastaneensa kaverilleen jopa tietokoneensa salasanan, kertoo tietosuojaviranomaisten tuore tutkimus.

Useimmat ruotsalaisnuoret eivät pidä nettiviestinnässä omaa nimeään erityisen arkaluonteisena tietona. Noin seitsemän kymmenestä 14-18 -vuotiaasta teinistä kertoo allekirjoittaneensa nettikommentteja omalla nimellään. Varsinkaan ahkerasti nettiä käyttävät ja päivittäin chattaavat nuoret eivät salaile nimeään, raportoi Datainspektionen, ruotsalaisten tietosuojaviranomainen.

Muiden henkilötietojensa jakamiseen netissä nuoret suhtautuvat varovaisemmin, tutkimus kertoo. Toisaalta taas 53 prosenttia nuorista sanoo luovuttaneensa kaverilleen oman tietokoneensa salasanan ja useampi kuin joka kolmas on kertonut kännykkänsä pin-koodin. Jopa pankkiautomaattikortin tunnusluvun sanoo paljastaneensa 17 prosenttia nuorista.

Joka neljäs vastaaja on kokenut internetissä "identiteettivarkauden" eli saanut tietää jonkun toisen esiintyneen netissä hänen nimellään tai tiedoillaan.

Ei huolta huomisesta?

Nuoret kirjoittavat ja julkaisevat netissä kuvia huomisesta huolehtimatta. Tutkimukseen vastanneista 52 prosenttia sanoo kirjoittavansa ja julkaisevansa kuvia miettimättä asiaa tulevaisuuden kannalta. Jotkut uskovat myös sisältöjen katoavat netistä itsekseen jonkin ajan kuluttua.

Noin kolmannes nuorista pitää ongelmallisena sitä, että kuvat ja tekstit voivat nousta netistä esiin joskus tulevaisuudessa. Asiaa tiedusteltaessa enemmistö tutkimukseen vastanneista pitää epämiellyttävänä esimerkiksi ajatusta siitä, että tuleva työnantaja etsisi netistä heitä koskevaa tietoa ennen työhönottoa.

Kiusaaminen ja valheiden levittely ovat online-arkea

Puolet tutkimukseen haastatelluista nuorista on joutunut tilanteseen, jossa joku on levittänyt netissä heistä valheellista tietoa. Myös nettikiusaaminen on tämän tutkimuksen mukaan varsin yleistä: pojista jopa 59 prosenttia kertoo joutuneensa kiusatuksi, kun tytöistä näin toteaa 48 prosenttia. Tekstiviesteitse on kiusattu joka neljättä nuorta.

Seksuaalinen ahdistelu netissä on etenkin tyttöjen ongelma. Siitä raportoi tutkimuksessa kaikkiaan 24 prosenttia vastaajista.

Monet nuoret tahtovat varjella yksityisyyttään päättämällä itse, mitä kuvia heistä netissä liikkuu. Kuvatun lupaa ei kuitenkaan aina muisteta kysyä: lähes kolmella nuorella kymmenestä on tutkimuksen mukaan kokemusta nettikuvista, joiden julkaisemiseen he eivät ole antaneet lupaa.

Datainspektionenin teettämään tutkimukseen osallistui 568 nuorta, joille esitettiin nettilomakkeella kaikkiaan noin 130 yksityisyyteen liittyvää kysymystä. Lisäksi tutkimukseen liittyy 16-vuotiaiden lukiolaisten kanssa käyty ryhmäkeskustelu.

Tutkimukseen osallistuneet olivat varsin ahkeria netin käyttäjiä: 83 prosenttia käytti nettiä päivittäin ja useimmat heistä vieläpä useita kertoja päivässä.

Nuorten ajatuksia muun muassa internetin valvonnasta käsitellään Digitodayn Absolut-blogissa.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
...kai ihminen uskaltaa vastata kirjoituksistaan netillä omalla nimellään myöhemminkin ? vain Suomessa ja Venäjällä nynnyillään kuin surkeat pelkurit nimimerkkien takana.

Nimimerkillä

Pelkuri-raukka-suomalainen
Anonyymi: ...entäs sitten ? 23.5.2007 9:37

Anonyymi
Sanoo rohkea suomalainen, joka itsekin piiloutuu nimimerkin taakse... hah!
Anonyymi: Kalle Ahola 23.5.2007 9:49

Anonyymi
Toivottavasti suomalaisteinit ovat naapurimaan tapauksia viisaampia.
Anonyymi: Nora Elers 23.5.2007 10:22

Anonyymi
Tämä uutinen on hyödytön ilman kuvia ja asianmukaisia linkkejä.
Anonyymi: Edo Pear 23.5.2007 13:26

Anonyymi
"entäs sitten", kerro oma nimesi!
Anonyymi: Jouni Ristola 23.5.2007 13:51

Anonyymi
juuri näin. Voin laittaa kenen nimen vain ja sitten luulet sen olevan minun nimeni.
Anonyymi: Hell Kaalinpää Persk 23.5.2007 20:47

Anonyymi
Oikeaa asiaa
Anonyymi: hemmo 24.5.2007 21:19

Anonyymi
MIstä lähtien oma nimi on "arkaluontoinen tieto"? Tutkimuksen lähtöoletukset kuulostavat aika oudoilta. Ovatko tutkijat ihmisiä, jotka eivät uskalla tosielämän tapaamisissakaan kertoa omaa nimeään?

Sehän on hienoa että ruotsalaisteinit esiintyvät omalla nimellään eivätkä pelkurimaisesti lauo nimimerkin takaa kuten suomalaisilla keskustelupalstoilla tehdään. Säälittävintä suomalainen meininki on, kun nimimerkin takaa haukutaan jotain oikealla nimellä esiintyvää.

Itse olen kirjoittanut aktiivisesti nettiin käytännössä aina omalla nimelläni vuodesta 1986 enkä ole koskaan huomannut mitään ongelmia asiaan liittyen. Myös kännykkänumero ja sähköposti ovat julkisesti webissä. Eikös se ole ihan normaalia.

Minusta ongelma ovat nimenomaan nimimerkeillä roskaa kirjoittavat, jotka tekstien laatu on niin heikko etteivät he uskalla laittaa niihin nimeään. Miksei tutkimuksesta otsikoitu "x prosenttia ruotsalaisteineistä ei uskalla esiintyä omalla nimellään"?
Anonyymi: Petrus Pennanen (kyl 26.11.2007 15:28

Anonyymi
Lisäisin vielä, että aika erikoinen maailmankuva jos omalla nimellä kirjoittelussa olisi "rohkeaa" erityisesti se, että työnantaja voi löytää (totuudenmukaisia) tietoja hakijasta internetistä.

Onko tässä kenties tutkijoiden oletuksena että totuus työnhakijoista on niin karmiva, ettei kukaan sen tunteva heitä palkkaa, sen sijaan on normaalia esittää joku täysin feikattu, peitelty ja kaunisteltu versio omasta itsestään? Itse ainakin työnantajana palkkaan mieluummin sen joka uskaltaa esiintyä omana itsenään.
Anonyymi: Petrus Pennanen 26.11.2007 15:33
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

AL: VR:n lippujärjestelmää testattiin Intiassa

27.09.2011 Osia VR:n uudesta lipunmyyntijärjestelmästä on testattu Intiassa, Aamulehti kertoo. VR:n lipunmyynti on ollut pahoissa vaikeuksissa lähes kaksi viikkoa.


2013

Kolme vuotta sitten

Gmailin skannaaminen tuotti joukkokanteen Googlea vastaan

27.09.2013 Applen ja Samsungin välisen oikeusjutun tuomarina kuuluisaksi noussut Lucy Koh on hyväksynyt joukkokanteen Googlea vastaan. Kanteessa Googlea syytetään sähköpostien laittomasta telekuuntelusta.

.