Taloussanomat
Puhelin otettavissa haltuun wlan-yhteyden yli

Iphonen tietoturva helisee jälleen

23.7.2007 13:58 Independent Security Evaluatorsin tietoturvatiimi on penkonut Iphonen tietoturvaa oikein urakalla. Tutkijat löysivätkin puhelimesta yhden haavoittuvuuden ja kolme hyökkäysvektoria, joiden yksityiskohdat julkaistaan elokuun alussa Las Vegasin Blackhat-tapahtumassa.

Independent Security Evaluators pystytti erillisen sivuston löytämiensä Iphone-tietoturvaongelmien esittelyyn. Haavoittuvuuden hyödyntämisestä on julkaistu myös demovideo Youtubessa.

Yhtiön tiimi löysi haavoittuvuuden, kehitti työkalut ja loi demokoodin Applen ensimmäiseen puhelimeen hyökkäämisestä kahdessa viikossa. Osa työkaluista perustui Iphone dev wikin työhön.

ISEn haavoittuvuus liittyy puhelimen Safari-mobiiliselaimeen. Käytännössä tutkijat ovat löytäneet tavan käskyttää selaimen avulla mitä tahansa puhelimen toimintoa web-sivuille upotetuilla koodinpätkillä. Näin selain voidaan käskyttää esimerkiksi lähettämään kaikki käyttäjän sähköpostit tai tekstiviestit hyökkääjän palvelimelle.

Tiimin demokoodi lukee puhelimen sms-viestit, osoitekirjan, soittohistorian ja puhepostitiedot, ja lopulta lähettää kaikki nuo tiedot hyökkääjälle. Tiimin mukaan koodi voitaisiin korvata lähettämään esimerkiksi kaikki sähköpostisalasanat hyökkääjälle, lähettämään tekstiviestejä maksupalveluihin tai nauhoittamaan käyttäjän puhetta.

Haavoittuvuus voidaan tutkijoiden mukaan laukaista kolmen hyvin erilaisen hyökkäysvektorin kautta.

Ensimmäinen liittyy puhelimen tapaan tunnistaa wlan-verkot ssid-tunnisteen perusteella. Jos tietyn niminen verkko on Iphoneen jo hyväksytty, puhelin kirjautuu mukisematta muihin saman nimisiin verkkoihin. Näin hyökkääjä voi luoda Iphonelle vahingollisia wlan-tukiasemia, jotka lisäävät surfattaville web-sivuille sopivan haittakoodin.

Toinen hyökkäysvektori liittyy web-foorumeihin, joihin voidaan syöttää haluttu haittakoodi. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, ettei foorumiohjelmistoa olla otettu oikein käyttöön.

Kolmas vektori on puhelimeen vastaanotetut tekstiviestit ja sähköpostit. Käyttäjän tarvitsee vain avata puhelimella viestissä kerrottu nettiosoite.

Tutkijat toteavat, että haavoittuvuus löytyy myös Safari-selaimen Mac- ja Windows-versioista, mutta ei välttämättä ole niissä hyödynnettävissä.

Tietoturvatutkijat ovat jo ilmoittaneet ongelmista Applelle. Elokuun alussa tiimin edustaja esittelee haavoittuvuuden yksityiskohdat Las Vegasin Blackhat-tapahtumassa.

Jutun kirjoitti: Matias Mäki

Matias Mäki

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Applen uusin saa taas hyvää julkisuutta. Odotin Applelta toimivaa ja aukotonta käyttistä iPhonessa, kuten mac on os x ollut, mutta ainakin näin alkumetreillä näistä haavottuvaisuuksista saa lukea päivittäin.
Anonyymi: Mika 23.7.2007 14:04

Anonyymi
Hyökkäysvektori kuulostaa kyllä olevan peräisin sarjasta 24.
Anonyymi: Zupa 23.7.2007 14:05

Anonyymi
Ei näin, ei todellakaan näin. Ihmiset vielä ostavat Applen tuotteita, koska niistä on tullut eräänlainen muoti-ilmiö.
Anonyymi: Tietoturva 23.7.2007 14:10

Anonyymi
Mielenkiintoista olisi tietää, ovatko sähköpostisalasanat puhelimessa tosiaan kryptaamattomina. Mac OS X ainakin säilyttää tallennetut salasanat erillisessä keychainissa kryptattuina.

Tällaisen tietoturva-hypen jälkeen Applella lienee kohta tarjota kuluttajille turvallisinta puhelinta, jota markkinoilta saa. Muut valmistajat ovat arvatenkin kateudesta vihreitä, kun ilmainen apujoukko metsästää kaikki bugit Applen tuotteista. Eräänlaista fanboy-liikettä se on tällainenkin, halusivatpa arvon "tietoturvatutkijat" sitä tai ei. Kukaan meistä tuskin on niin naiivi, että uskoisi muiden valmistajien softien olevan täysin aukottomia. Ei vaan ole kovin mediaseksikästä ruveta pieksemään jotain Nokialaisen wappiselainta. Eikä sitä Suuren Kotimaisen selainta rapakon takana kovin moni taida lopulta käyttääkään, kun laitteiden markkinaprosentinkin voi yhden käden sormilla ilmoittaa.
Anonyymi: SysOp 23.7.2007 14:47

Anonyymi
Rapakon takana on kuitenkin vain pieni osa koko maailman kännykkämarkkinoista (ja selaimen käyttäjistä)
Anonyymi: Jukka 23.7.2007 14:57

Anonyymi
Ei taida kovinkaan montaa aukotonta puhelinta löytyä. Symbianissa vilisee viruksia/haittaohjelmia kuin windowsissa konsanaan, nuukian erää mallit taitavat vieläkin kuolla pelkkään SMS-viestiin ja lähes jokaisella merkillä löytyy oma BT-haavoittuvuus (eikä Motorolaa edes kiinnostanut tarjota paikkaa omaan aukkoonsa). Edelleen on rikollisen mielikuvitus alipalkatun koodarin mielikuvitusta mahtavampi.
Anonyymi: Aukotonta? 23.7.2007 16:22

Anonyymi
Jos Nokian N-sarjan säälittävät luurit saisivat näin paljon julkisuutta ja niiden rautaa sekä softaa pengottaisiin samalla lailla, niin luuletteko, ettei sieltä löytyisi samalla tavalla reikiä ja muuta roskaa, varmasti jopa 10 kertaa enemmän.
Anonyymi: jacce 23.7.2007 16:23

Anonyymi
Jokainen iPhonen bugikin näköjään tulkitaan täällä aina Applen voitoksi.
Anonyymi: Heikki 23.7.2007 16:45

Anonyymi
Jos Nokian Symbian kyhäelmä joutuisi vastaavanlaiseen testiin niin ei kyllä hyvä heiluisi ja jokainen Symbiankännykän omistaja lopettaisi kännykkänsä käytön välittömästi. Uskon iPhonen käyttiksen olevan vähintäänkin yhtä hyvän kun Applen tietokonekäyttis.
Nyt Apple saa ilmaista tuotekehitystä propellipäiltä. Nokialla ei ole yhtään puhelinmallia, joka olisi saanut vastaavanlaisen avustusbuustin nörteiltä.

Minä oikein odotan, että Vodafone tai T-mobile toisi tuon iPhonen myös tänne eurooppaan! Aattelepa iPod nanon kokoinen puhelin kaikilla herkuilla !! Siinä olisikin mielenkiintoinen kapistus!
Anonyymi: Apple saa ilmaista t 23.7.2007 16:46

Anonyymi
Vaikka muidenkin valmistajien tuotteissa on virheitä, se ei tee Applen tuotteiden virheistä yhtään sen vähäisempiä.

Kräkkerin hakevat joko mainetta tai rahaa. Mainetta saa se, joka ensimmäisenä onnistuu pimentämään mahdollisimman monta mediaseksikkään Applen puhelinta viruksella.
Anonyymi: Mikä oikeastaan oli 23.7.2007 17:23
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

F-Secure suojaa Facebookin vaaroilta

28.09.2011 F-Secure on julkaissut ilmaisen Sharesafe-sovelluksen, jolla voi tarkastaa Facebookissa jakamiensa linkkien turvallisuuden.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.