Taloussanomat
Vaatimukset tuttuja Tanskasta

Ifpi uhkaa ruotsalaista nettioperaattoria oikeustoimilla

Tuomitseeko Ruotsin laki teleoperaattorin, joka ei tuomitse piratismia?

28.4.2008 11:08 Tukholma - Ruotsin Ifpi aikoo haastaa erityisen "piratismimyönteisenä" pitämänsä teleoperaattorin oikeuteen, jotta sen olisi pakko estää asiakkailtaan pääsy muun muassa Pirate Bayhyn. Oppia on otettu Tanskasta.

Ääniteteollisuuden ja piraattien kamppailussa otteet sen kuin kovenevat. Ruotsin Ifpi aikoo lähiaikoina haastaa oikeuteen ruotsalaisen teleoperaattorin, jonka se katsoo erityisesti myötävaikuttaneen laittoman tiedostovaihdon yleistymiseen, kertoo sanomalehti Sydsvenskan.

Ifpin toimitusjohtaja Lars Gustafsson kuvaa lehden haastattelussa kyseisen teleoperaattorin toimintatapaa piratismiasioissa muita "hyökkäävämmäksi". Ifpi itse aikoo hyökätä operaattorin kimppuun varoittaen sitä ja vieden sen tarvittaessa oikeuteen, minkä lisäksi operaattorilta saatetaan vaatia vahingonkorvauksia.

Ifpi ei halua tässä vaiheessa paljastaa, mihin operaattoriin sen toimet kohdistuvat. Oikeustoimien ajankohdastakaan ei vielä haluta esittää arviota. Se kuitenkin kerrotaan, ettei oikeustoimilla haluta hankaloittaa vain Pirate Bayn toimintaa vaan toimet kohdistuvat myös muihin sen kaltaisiin tiedostovaihtopalveluihin.

Kiinnostuitko Ruotsin tapahtumista?

Toimitusjohtaja Gustafssonin mukaan Ifpin kaavailemissa toimissa on kyse ruotsalaisen lainsäädännön "testaamisesta". Prosessi ei siis välttämä toimi samoin tai johda samoihin lopputuloksiin kuin taannoinen oikeudenkäynti Tanskassa.

Tanskassa Ifpi pakotti helmikuun alussa Tele2-operaattorin sulkemaan asiakaskunnaltaan pääsyn Pirate Bay -palveluun. Oikeustoimille loi edellytyksiä vuonna 2006 langetettu tuomio, joka pakotti samaisen operaattorin estämään venäläisen Allofmp3.com -palvelun käytön.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (19)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Seuraavaksi posti/itellan voisi kieltää toimimasta koska ne VOIVAT toimittaa uhkailu/kiristys kirjeet perille...
Anonyymi: Svesk talande är bet 28.4.2008 11:33

Anonyymi
Pitäs tarkasti tutkia kyseinen oikeudenkäynti.

Jos käykin sillein, että operaattori vaihvihkaa oikeudenkäynnissä "suostuu" sensuuriin, mutta sitä "päätöstä" sitten hehkutetaan "ennakkotapauksena", että sensuuriin on oikeus....

Hieman epäilyttävää silmissäni, että vastaajaksi on tuntematon pieni operaattori....
Anonyymi: Tarkkana kuin porkka 28.4.2008 12:11

Anonyymi
Tämä on merkittävä askel IFPI:lle sillä jos heidän julkinen oikeudella uhkaaminen tuottaa heitä tyydyttävän päätöksen niin he ovat saavuttaneet Mafiaakin paremmat kiristys keinot.

Luulenpa homman hoituvan parilla puolueettomalla tutkijalla ja virkavapaalle annetulla työllä. Ne palkathan on verovähennys kelpoisiakin...
Anonyymi: Traumatic 28.4.2008 12:27

Anonyymi
Mitityttää että miksiköhän Ifpi :llä on kiire avata uusia rintamia Pirate Bayta vastaa - selityksenä voisi olla että pelkäävät Pirate Bayn jäävän koskemattomaksi, mutta joku pieni operaattori voisi säikähtää sopimaan estoista ja sitämyöten Ifpi saattaisi päästä kankeamaan Pirate Bayta.
Anonyymi: plah 28.4.2008 12:31

Anonyymi
Edelleenkin erittäin hyvä esimerkki näistä oikeudenkäynneistä olisi että haastaisivat googlen tms hakukoneen vastaavilla perusteilla.. en ymmärrä (en olekkaan juristi:) noiden syytteiden tarkoitusta, sillä tuolla kuviolla tässä maailmassa ei olisi taatusti mitään palveluja olemassa (esim posti, tielaitos..).

"tuota palvelua käyttävä voi palvelulla tehdä rikoksen joka on riittävä peruste laittaa palveluntarjoaja palvelun käyttäjien tekemisistä vastuuseen" SIIS TÄH?!
Anonyymi: Meikäisen Masa 28.4.2008 12:33

Anonyymi
Kaikki pyssyjen tekijät ja myyjät pitäisi myös haastaa oikeuteen koska niiden välittämillä artikkeleilla voi tehdä rikoksen. Samoin autovuokraamot yms yms yms...

Juristille vai taivas on rajana tässä.
Anonyymi: Wanha vertaus 28.4.2008 13:01

Anonyymi
Ettei vaan olisi varsinaisen operaattorin asemesta kyseessä anonyymipalvelu Relakks?

EU-lainsäädäntöhän kai nimenomaan sallii operaattorien vastuuvapauden.
Anonyymi: Relakks 28.4.2008 13:03

Anonyymi
Seuraavaksi posti/itellan voisi kieltää toimimasta koska ne VOIVAT toimittaa uhkailu/kiristys kirjeet perille...


No eihän tässä ole kyse ihan tuosta... Ifpi omaa mielestään todisteet, joilla osoitetaan operaattoria käytetyn nimenomaan p2p-piratismiin, ja että operaattori olisi voinut estää sen, ja olisi pitänyt estää se, mutta ei estänyt.
Anonyymi: Ei ihan... 28.4.2008 13:39

Anonyymi
Minäkin omaan mielstäni todisteet joilla osoittaa IFPI:n ja muun TO-mafian olevan täyttä ymmärrystä vailla. Eli mitä halusit sanoa?
Anonyymi: Jaska 28.4.2008 13:54

Anonyymi
Operaattori ei ole yllyttänyt tai opastanut ketään tekemään rikoksia, ei vastuu ole teleoperaattorilla. Sensuuri sananvapauden vastaista.

Kyse olis vähän samasta asiasta, kun vuokraisin auton autoliikkeestä ja tekisin sillä rikoksen. Tuon jälkeen alettaisiin syyttämään autoliikkeen omistajaa rikoksesta.

Ifpi haluu, vain rahaa likaisin konstein. Olis kiva nähdä mihin kaikki piratismikorvauksista tulleet rahat on käytetty. Parasta olisi se tieto miten likaista tuohua tämä priaattien jahtaaminen oikeasti on. Varmasti siinä ei ole puhtaat jauhot pussissa ja niitä hyödyntämällä saisi nuo mafiat hiljenemään.
Anonyymi: X 28.4.2008 13:57
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tämä on nopeimmin myyty Samsungin laite

27.09.2011 Korealainen Samsung on toimittanut kymmenen miljoonaa Galaxy S II -älypuhelinta viidessä kuukaudessa. Älypuhelinmallista on tullut Samsungin nopeimmin myynyt laite.


2013

Kolme vuotta sitten

Gmailin skannaaminen tuotti joukkokanteen Googlea vastaan

27.09.2013 Applen ja Samsungin välisen oikeusjutun tuomarina kuuluisaksi noussut Lucy Koh on hyväksynyt joukkokanteen Googlea vastaan. Kanteessa Googlea syytetään sähköpostien laittomasta telekuuntelusta.

.