Taloussanomat
FRA-laki johti vastaiskuihin

Ruotsalaisoperaattori virittelee salakuuntelusuojaa

Ruotsin päätös salakuunnella rajansa ylittävää tieto- ja puhelinliikennettä on johtanut äänekkäisiin mielenilmauksiin.
Kuva: Mika Lahdensivu

26.6.2008 13:37 Tukholma - Ruotsalaiset eivät tyydy toimettomina odottelemaan paheksutun salakuuntelulain toimeenpanoa. Teleoperaattoreista yksi alkaa tarjota täyttä suojaa salakuuntelua vastaan, toinen kieltäytyy koko lain noudattamisesta. Nimetön taho puolestaan on paljastanut netissä useiden salakuuntelijoiden henkilöllisyyden.

Teleoperaattori Phonera ryhtyy toimiin Ruotsin salakuuntelulakia vastaan. Operaattori ilmoittaa tarjoavansa asiakkailleen tuonnempana "sataprosenttisesti salakuuntelusuojattua internet-liikennettä" - siitäkin huolimatta, että salakuuntelua harjoittava viranomainen FRA eli Försvarets Radioanstalt on anonut lisää resursseja kyetäkseen seuraamaan juuri salattua viestiliikennettä.

Phoneran toimitusjohtaja Henric Wiklundin mukaan salakuuntelulta suojaava palvelu syntyy oman henkilöstön ja kansainvälisten asiantuntijoiden yhteistyönä. Markkinoille tuote saadaan vuoden loppupuolella, yritys lupailee lehdistötiedotteessaan.

Mielenkiintoiseksi Phoneran vastaiskun tekee se, että vaikka operaattorien on lain mukaan mahdollistettava maan rajat ylittävän tieto- ja puhelinliikenteen salakuuntelu, ainakaan toistaiseksi laki ei kiellä operaattoreita salaamasta asiakkaidensa viestintää.

Kiinnostuitko Ruotsin tapahtumista?

Phoneran rinnalla valtiota vastaan kapinoi teleoperaattorien joukossa suorasanaisesti vain Bahnhof. Yritys ilmoitti tiukkasävyisessä lehdistötiedotteessaan jo joitakin päiviä sitten, ettei se aio noudattaa salakuuntelun mahdollistavaa lakia. Operaattorin mukaan laki vie ajatukset menneeseen aikaan ja Itä-Saksaan, eikä sille ole sijaa nyky-yhteiskunnassa.

Teleoperaattorien vastarinnan ohella salakuuntelulaki on johtanut Ruotsissa myös netissä toteutettuun vastaiskuun.

Kuten Digitodayn Absolut-blogi maanantaina kertoi, toistaiseksi tuntematon taho paljasti äskettäin ruotsalaisella keskustelufoorumilla parinkymmenen salakuuntelijan henkilöllisyyden. Asiaa julkisuudessa kommentoineen FRA:n johtajan mukaan tapahtuneella voi olla vaarallisia seurauksia, koska tietoihin pääsevät näin käsiksi sekä yksittäiset "hullut ihmiset" että vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Oliko jollekkin yllätys että ihmiset eivät tykkää kyttäämisestä, vaikka heillä ei olisikaan mitään salattavaa.

Tuon sairaan lain runnominen väkisin läpi oli hallitukselle poliittinen itsemurha. Toivottavasti ihmiset muistavat seuraavissa vaaleissa.

Muistakaa tekin mitä oma (Lex) Karpelamme sai aikaiseksi.
Anonyymi: Teppo 26.6.2008 13:49

Anonyymi
Tuon sairaan lain runnominen väkisin läpi oli hallitukselle poliittinen itsemurha. Toivottavasti ihmiset muistavat seuraavissa vaaleissa.


Missä maailmassa elät? Ihmiset eivät muista eivätkä edes piittaa.
Anonyymi: Mika 26.6.2008 16:39

Anonyymi
Ongelmahan on se, että kaikkien vakavastiotettavien puolueiden agendalistalta löytyy samat jutut, jolloin ei ole väliä ketä äänestät, samat karpelat heiluu joka tapauksessa eduskunnassa ja pyhä triumviraatti jatkaa hallitustaivaltaan.

Ainoat vaihtoehdot ovat pieniä puolueita joilla ei ole mitään saumaa eduskuntaan, tai sitten vihreät joilla ei ole mitään tajua mistään muista asioista.
Anonyymi: Veikko 26.6.2008 17:44

Anonyymi
Uskomatonta että edes Linden ei ole keksinyt mitään noin typerää kuin Ruotsin kyttäyslaki.
Anonyymi: Yeah baby 26.6.2008 20:42

Anonyymi
Vai että pyytää hallitus lisää rahaa suojauksen purkamiseen. Eikös sen tietokoneen pitänyt pystyä jo itse purkamaan se salaus siinä lennossa? Tai sitten siinä ei vain tehot riitä. Toivottavasti kaikki yritykset alkavat hyljeksiä ruotsia, ja suomi vetäis oman runkoverkkonsa muualta ulkomaailmaan. Sitten se Ruåtsikin huomais tuon älyttömän lain...
Anonyymi: Superjone 26.6.2008 22:41

Anonyymi
Oikein kyttääjille että paljastuvat. Kuitenkin heidän käsissään on valtavasti enemmän toisten henkilökohtaista dataa.
Anonyymi: Jee 27.6.2008 0:33

Anonyymi

.

Ainoat vaihtoehdot ovat pieniä puolueita joilla ei ole mitään saumaa eduskuntaan, tai sitten vihreät joilla ei ole mitään tajua mistään muista asioista.


Olisipa hassua muuten saada vihreät hallitukseen. Ihan vain jännäisi mikä olisi kehitys suunta.
Sisällissota vai harmonia =)
Anonyymi: Ai 27.6.2008 8:36

Anonyymi

Olisipa hassua muuten saada vihreät hallitukseen. Ihan vain jännäisi mikä olisi kehitys suunta.
Sisällissota vai harmonia =)


Tietääkseni ne on hallituksessa vai eikös se viherpiipero Tarja Cronberg olekkaan työministeri? Vai joko se potkittiin pihalle?
Anonyymi: Not a Viherpiipero 27.6.2008 8:51

Anonyymi
Hurrit vain julkisesti kertoivat aloittavansa laillisesti tietoliikenteen kaiken kattavan skannauksen. Luuleeko joku, että tämä ruåtsalaisten järjestelmä on ainutlaatuinen edes Euroopan (tai EU:n) mittakaavassa?

Kukapa muistaa Echelon-vakoilujärjestelmän, josta tehtiin jopa Eduskunnassa kirjallinen kysymys v. 2000 http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_712_2000_p.shtml


Käytännössä yhtään sopimusta, tarjousta tms. salassapidettävään dokumettia ei saisi lähettää ilman jonkin sortin suojaustekniikkaa edes suomalaisten yritysten kesken sillä millä kukaan tavallinen sähköpostin lähettäjä pystyy varmentamaan missä maassa tai miten tietoliikenteellisesti sähköpostiliikenne kulkee yritysten välillä?

Suomen korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funetin runkoverkko kulkee myös Ruotsin kautta...
Anonyymi: Ari 27.6.2008 9:21
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Ay-pomolle sakkoja laittomista lakoista

28.09.2011 Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on tuomittu tuhansien eurojen sakkorangaistuksiin vauhdituslakkojen järjestämisestä.


2013

Kolme vuotta sitten

Pelikonsolit pääsevät Kiinaan – tarkasti valvottuna

28.09.2013 Kiina on vihdoin sallimassa pelikonsolien myynnin halki maan, joskin ei ilman ehtoja. Aiemmat väitteet nettisensuurin poistamisesta uudella vapaakauppa-alueella saattavat sen sijaan olla vääriä.

.