Taloussanomat
Lokitietoja poistetaan nopeammin

Google parantaa yksityisyyden suojaa

Julkinen keskustelu yksityisyyden suojasta verkossa sai Googlen toimiin.
Kuva: Lehtikuva

9.9.2008 17:05 Google ilmoittaa, että se poistaa palvelimiltaan henkilöihin ja tiettyihin tietokoneisiin viittaavat lokitiedot yhdeksän kuukauden jälkeen. Tähän asti käyttäjän tunnistamiseen liittyviä tietoja on säilytetty vähintään puolitoista vuotta.

Google ilmoitti tänään tiistaina virallisessa blogissaan kahdesta uudesta käytännöstä, jotka parantavat sen hakukoneen käyttäjien yksityisyyden suojaa.

Google aikoo tallentaa sen hakukoneen käyttäjien ip-osoitteet enää vain yhdeksän kuukauden ajan aiemman 18 kuukauden sijasta.

Ip-osoitteiden avulla on ollut mahdollista selvittää, miltä koneelta mikin haku on tehty. Näin Googlen olisi ollut mahdollista saada melko hyvä kuva yksittäisten ihmisten kiinnostuksen kohteista.

– Ip-osoitteet ovat olleet ydinasia yksityisyys-keskustelussa, toteaa Peter Fleisher, Googlen yksityisyydensuojasta vastaava neuvonantaja.

Fleisherin mukaan Google tarvitsee ip-osoitteita esimerkiksi palvelunsa kehittämiseen, järjestelmiensä turvallisuuden takaamiseen sekä verkkorikoksien estämiseen.

– Tekniikka kuitenkin kehittyy, ja Googlen insinöörit saavat enemmän irti vähemmästä tiedosta.

Google laski viime kesänä EU:n toivomuksesta lokitietojen tallennusaikaa kahdesta vuodesta 18 kuukauteen. Fleishcer korostaa, että Google säilyttää ip-osoitteita nyt lyhyemmän aikaa kuin kilpailijansa Yahoo tai Microsoft. Yahoo tallentaa sen hakukoneen käyttäjien ip-osoitteet 13 kuukaudeksi ja Microsoft 18 kuukauden ajan.

Myös näppäinlyönnit
tallentuvat

Toinen muutos koskee Google suggest-toimintoa.

Esimerkiksi Googlen hakusivu, selaimissa oleva hakulaatikko sekä Googlen Chrome-selaimen yhdistetty osoite- ja hakukenttä ehdottavat hakusanoja samalla, kun käyttäjä naputtelee hakusanaa. Google saa tiedot myös näistä näppäinlyönneistä, vaikka käyttäjä ei varsinaisesti hakua tekisikään, esimerkiksi rivinvaihto-näppäintä lyömällä. Myös tässä tiedossa on mukana käyttäjän ip-osoite.

Google on kuitenkin ilmoittanut, että se aikoo säilyttää näistä Google suggest-tiedoista vain pari prosenttia. Tuoreen ilmoituksensa mukaan se aikoo tallentaa hakijoiden ip-osoitteita vain 24 tunnin ajan.

Kaikkea ei
pyyhitä

Ip-tietojen poistamisen jälkeen tehtyjä hakuja ei voida yhdistää tiettyyn henkilöön. Fleisher korostaa, että ip-osoitteiden poistaminen lokitiedoista on peruuttamaton ja täydellinen, eli niitä ei saada takaisin edes viranomaisten määräyksestä.

Täydellisesti Google ei kuitenkaan tietoja tuhoa.

– Esimerkiksi käytetyt hakusanat, ja missä maassa niitä on haettu, ovat Googlelle tärkeää tietoa palvelun kehittämisen kannalta, perustelee Fleisher.

Googlen ilmoitus koskee vain avoimia hakupalveluja, esimerkiksi verkkohakua. Sen sijaan tunnistamista vaativien palvelujen, kuten Gmail-sähköpostin käytöstä Google säilyttää edelleen ip-osoitteet.

Samoin Googlen hakusivu tallentaa cookien käyttäjän koneelle, joka on voimassa 18 kuukautta.

– Cookiet käyttäjä voi halutessaan poistaa itse, Fleisher perustelee.

– Tiedot myös pyyhkiytyvät, jos käyttäjä lopettaa sähköpostitilinsä. Sen sijaan ip-osoitteet tallentuvat käyttäjän tahdosta riippumatta, siksi puutuimme niihin.

VerkossaGooglen blogi: Update to Google Suggest
VerkossaGooglen blogi: Another step to protect user privacy
Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (0)

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.


2013

Kolme vuotta sitten

Suomen viranomaiset pyysivät Microsoftilta tietoa 70 tilistä

30.09.2013 Microsoft sai Suomen viranomaisilta alkuvuoden aikana 40 tietopyyntöä, jotka koskivat 70 tiliä tai nimettyä henkilöä. Luvuissa ovat mukana sekä Microsoftin että sen tytäryhtiön Skypen asiakkaita koskevat tietopyynnöt. Globaalisti tietopyyntöjä kertyi yli 37 000.

.